Zobrazit přihlášovací formulář

Efektivní tipy pro efektivní matky

Efektivní tipy pro efektivní matky

Taky si občas povídáte s kamarádkou a divíte se, jak je možné, že všechno tak s přehledem a úsměvem stíhá, zvládá a ještě při tom vypadá šťastně (a asi i je)? Máte někdy provinilý pocit z toho, že nejde všechno tak, jak jste si naplánovali, že se vaše organizace nedaří a vy s jazykem na vestě tak tak zvládnete to nejnutnější? Nebo jste zrovna vy matky, které jsou pro všechny ostatní vzorem? Tak jako tak se bude hodit pár tipů, jak mít všechno podstatní krásně pod kontrolou.

Vstávat brzo a chodit spát pozdě. Ale ne najednou. Efektivní mámy toho zvládnou víc do deváté ráno nebo po deváté večer než většina lidí v jejich okolí za celý den. Všichni víme, že toho zvládneme nejvíc, když děti spí. A tak si zvolte čas, kdy jste nejproduktivnější, a využijte ho na maximum. Zároveň ale musíme myslet na to, že spánek a odpočinek je minimálně stejně důležitý, jako hotová práce. A nechceme churavět ani vyhořet. Takže buď, anebo.

Věci k zařízení versus čas. Pokud si plánujete den na úkoly, jste na nejlepší cestě se z toho všeho zbláznit. Protože ta halda věcí, které musíte zařídit, může narůstat do naprosto nerealistických rozměrů. Co je lepší? Rozplánovat si den na hodiny. Získáte tak relevantnější představu o tom, co všechno stihnout můžete, a tomu podřídíte prioritní výběr.

Co může být hotové, je hotové. Multitasking a prokrastinace jsou sice velmi moderní pojmy, jejichž řešení je spíš pro manažery, ale copak každá máma taky nepotřebuje svůj čas hezky odřídit? Když odkládáme to, co můžeme udělat hned, často se stane, že na to zapomeneme. Proto když chceme zavolat lékaři a domluvit si návštěvu, je dobré to udělat okamžitě. Za dvacet vteřin máme odbyto a velká věc odškrtnutá.

Zařídit si okolí co nejvhodněji. Každý z nás zápasí s „leností“, kterou si sem tam prostě nemůžeme dovolit. A tak je třeba trošičku sami sebe popostrčit. Máte problémy se vstáváním? Dejte si budík (telefon) daleko od postele, ať pro něj prostě musíte dojít, až zazvoní. Nachystejte si oblečení na další den, ano, jak školáci. Ušetří to spoustu rozvažování. Potřebujete nezapomenout dokumenty? Nachystejte si je pod klíče od auta. A tak dále. Okolí můžeme ve svůj prospěch přizpůsobit úplně maximálně.

Energii vkládat do věcí a lidí, kteří si to zaslouží. Myslíte si, že když budete chystat každý den usměvavé svačinky, bude z vás lepší máma? Nebo když půjčíte peníze nezodpovědnému synovci, bude z vás lepší teta? A co když se upíšete k práci, na kterou nemáte čas, slíbíte něco, co vás bude stát hodně energie, ale nikomu na tom zas až tolik nezáleží, budete lepší člověk? Odpověď na všechny otázky je ne. Protože naučit se, do čeho a koho investovat svou energii, je neuvěřitelně důležité.

  • Nesmíte shořet jenom proto, aby se ostatní zahřáli.

Je třeba udržovat pořádek. Ale odtud potud. Někdy by se mohlo zdát, že naklizené domácnosti jsou znakem toho, že úklid je pro ženu (rodinu) prioritou. Nemusí to tak být úplně docela. Protože věci na svém místě podporují efektivní fungování. Když strávíte půl hodin tím, že hledáte v komoře kbelík, je třeba ji uklidit a trošku zorganizovat. Ale pokud nemáte srovnané ponožky podle barev nebo ročních období, to zase tak úplně nikomu nevadí. Úklid je nástrojem efektivity a organizace.

Nejde zvládnout vše a není třeba se za to cítit provinile. Spousta z nás se při svém každodenním snažení porovnává s ostatními. S tím, kolik toho zvládnout, jak jsou šikovní, hezcí, ve formě, usměvaví, zorganizovaní. Člověk rád sám sebe týrá za nedokonalost, proto ji často na ostatních nevidíme a jenom se bičujeme za to, že jejich dobré vlastnosti nejsou i naše. Je na čase přestat se podceňovat a naopak se začít oceňovat za to, co všechno děláme dobře. Musíme vybalancovat rodinu, děti, partnerský vztah, domácnost, práci, přátelé, koníčky, fyzické aktivity a bůh ví, co ještě. A to není málo! Stejně, jako bychom neměli nikoho soudit, dokud se neprojdeme v jeho botách, neměli bychom ho idealizovat, když neznáme celý kontext. Inspirace a motivace je skvělá, nesmí v nás ale probouzet špatné pocity.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie