Sezóna mangoldu aneb Co je lepšího než špenát
- Autor: Obecný autor
- Publikováno:
Mangold je znovu objevená listová zelenina, která byla velmi populární už u starých Římanů a před 300 lety patřila k těm nejoblíbenějším. A jeho obliba zase stoupá. Svou nasládlou chutí předčí špenát, kapustu a ostatní druhy zeleniny a mimo to, že je zdrojem vápníku, hořčíku a antioxidantů, chrání také ledviny diabetiků a třeba i vaše oči před šedým zákalem.
V květnu už se na zahrádkách nebo pultech farmářských trhů vyjímají sytě zelené listy mangoldu. Mangold (popsán v roce 1753 Carlem Linné jako Beta vulgaris) byl vždy ceněn jako zdravotně velmi hodnotná zelenina. Vysokým podílem vlákniny a nízkou energetickou hodnotou se z něj stává vynikající pomocník při jarním hubnutí.
Mangold a zdraví
Mangold vám pomůže při léčbě, ale i prevenci těchto onemocnění:
- anemie (je zdrojem železa)
- diabetes (snižuje hladinu urey a kreatininu)
- nemoci srdce a cév (hořčík, draslík, vláknina, antioxidanty)
- katarakta (betakaroten, lutein)
- osteoporoza (vápník, hořčík, vitamín K)
- záněty a kornatění cév (bioflavonoidy pomáhají při posílení kapilár)
- skleróza (rutin, kvercetin, vitamín C)
Kyselina listová působí na správnou regulaci červených a bílých krvinek a zásobu vitamínů A, C a P v mangoldu využijete třeba právě u přípravy dětských jídel, pro která je tato zelenina zvláště vhodná. Mangold je také známý díky prevenci vzniku karcinomu, kdy chrání především tlusté střevo právě obsahem vlákniny a antioxidantů.
Mangold v kuchyni
Dva měsíce po výsevu už můžete sklízet první listy i s řapíky. Doporučujeme je rychle spotřebovat, protože rychle uvadáním ztrácejí na kvalitě. Kuchyňská úprava mangoldu je stejná jako u špenátu, můžeme jej dusit, vařit, použít jako přílohu k jídlům nebo z něj připravit polévku. Řapíky lze obalit a usmažit nebo nakrájet na tenké plátky do salátu. Oproti špenátu vás mangoldu může příjemně překvapit nasládlou ořechovou příchutí, způsobenou obsahem betainu (ten obsahuje také např. cukrová řepa, ale o té třeba zase příště).
Mangold je zelenina, která vám může příjemně obohatit jídelníček a jako bonus přispěje k vašemu zdraví. Zkuste ho a podělte se s námi o recepty!
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé