Sezóna medvědího česneku je tu! Kde ho najít, jak ho poznat a co z něj připravit
- Autor: Obecný autor
- Publikováno:

Sezóna medvědího česneku, který v posledních letech zažívá svůj boom, už na mnoha místech začala. Šťavnaté zelené listy připomínající ty konvalinkové, ale pronikavě vonící po česneku, najdete nejčastěji v lužních lesích, okolo potoků a na stinných vlhkých místech. Vypravte se na ně a připravte si z nich některou z populárních pochoutek, na něž vám přinášíme recept. Pesto z medvědího česneku i špenát jsou vynikající!
Znáte medvědí česnek? Jarní bylinu plnou vitamínů, enzymů, aminokyselin, minerálů a účinných silic, to všechno zabalené do šťavnatě zelených listů, ze kterých si můžete umixovat vynikající pesto, připravit skvělý špenát, přidat je do salátu nebo do smoothies, nasekat pod maso nebo jen tak na krajíc čerstvého chleba s máslem. Nejen že si na něm pochutnáte, ale pomůže vám i při respiračních nemocech – mírní projevy nachlazení, chřipky, angíny a dalších mnoha neduhů. Účinné látky v česneku medvědím také například regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.
Kde roste medvědí česnek, jak ho poznáte a kdy ho sbírat
Česnek medvědí (Allium ursinum) roste ve vlhkých a humózních lužních lesích. Listy česneku začínají vyrážet ze země již koncem února a jsou vhodné ke sběru jen do doby, než začne kvést nenápadnými bílými kvítky. Během kvetení se pak jeho léčivá síla vytrácí. Svými listy trochu připomíná konvalinku, ale určitě si ho s ní nespletete, protože ta vůně je úplně jiná. Česnekové aroma je nezaměnitelné, může za něj látka alliin, obsažená v listech a cibulkách. Ten najdeme v neporušených listech. Teprve narušením buněčné struktury se uvolní zvláštní enzym, který dovede neaktivní alliin přeměnit na allicin. A právě ten medvědímu česneku propůjčuje nejen jeho charakteristickou vůni, ale hlavně silně ozdravné působení na organismus.
Bylinka nabitá zdravím
Co se týká obsahu vitamínu C, je medvědí česnek hrdým šampiónem. Zatímco například 100 g obyčejného jablka ukrývá pouhé 4 mg, v česneku ho najdete v množství 150 mg na 100 g.
Z dalších důležitých látek můžeme zmínit
Kromě již uvedeného také medvědí česnek:
- ničí stafylokoky (i odolného zlatého) a streptokoky
- zabíjí prvoky trichomony – častou příčinu ženských vaginálních onemocnění
- likviduje kandidu, mykózy a plísně
- hojí rány
- působí jako prevence oparů
- snižuje krevní tlak
- pomáhá při průjmu a zácpě (i chronické)
Nebojte se tedy lístky česneku krájet, sekat, mixovat a jinak zpracovávat, vyrobíte si pro váš organismus koště, které vymete všechny neduhy z těla ven. A navíc je to ukrutně dobré.
2 nejoblíbenější recepty z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku
- 150 g medvědího česneku,
- 5g soli
- 100ml olivového oleje
- hrst vlašských ořechů nebo sezamových semínek
Postup:
Omyté listy rozmixujte s olejem, přidejte sůl, ořechy či semínka a ještě chvíli mixujte. Ve sklenici s povrchem pesta zalitým olejem vám vydrží týden, pokud ho ovšem dříve nesníte.
Náš tip:
Pokud vám nějaké listy zbydou, vložte je do vody jako kytku do vázy, v lednici vám vydrží čerstvý až tři dny.
Špenát z medvědího česneku
- 500g česneku
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- sůl
- voda
Postup:
Česnekové listy omyjte a nasekejte nadrobno, spolu s pokrájenou cibulkou a solí zalijte vodou a nechejte dusit pod pokličkou 15 minut.
Poté směs zahustěte vajíčkem a přidejte olej. Pokrm můžete posypat sezamovým semínkem. Podávejte s bramborem, kuskusem nebo jinou oblíbenou přílohou.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k článku













