Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí tinktura proti kdejaké nemoci

Domácí tinktura proti kdejaké nemoci

„Ach jo, už je zase nemocná! Do školky nemůže – minule se učitelka nechala slyšet, že převezme jen řádně doléčené dítě, babičky jsou daleko a kolegové v práci se na mě dívají skrz prsty, protože mám už třetí paragraf za dva měsíce.“ Většina rodičů to už aspoň někdy zažila. A co si budeme vykládat, oslabení a nemoc nesnáší dobře ani dospělí. Jak se takovým situacím vyhnout? Nebo, když už jsou tady, jak zmírnit jejich průběh?

Následující scénář jistě znáte. Váš miláček je protivný, nechutná mu jíst a nejraději by strávil všechen čas ve vaší náruči. Usne už během pohádky a vy se po obvyklých povinnostech také uložíte ke spánku. Vždyť ráno vstáváte do práce. Kolem druhé hodiny ráno vás ze spánku vytrhne kašlání. Ne nějaký kašlíček, ale kašel, který zní ostře jako žiletka. Horečka rychle stoupá a před vašima očima se postupně odvíjí známý příběh, který bude následovat. Je vám úzko a přemýšlíte, jak svému dítěti pomoci.

Ale nemusíme malovat čerta na zeď, každý z nás bude tisíckrát raději nemocný místo svého dítěte. Což ale neznamená, že rád.

Poradíme vám, jak zlepšit obranyschopnost celé rodiny tak, aby vás už nezaskočila žádná chřipka nebo jiná potvora. A když už nemoci podlehnete, jak urychlit a usnadnit její průběh. Nejspíš se ale stane, že se nákaza vašim dveřím zdaleka vyhne. Vaše zdraví totiž umí pohlídat echinacea.

Kráska z Ameriky

Echinacea (Třapatka) pochází ze středoamerických prérií, kde ji indiánské kmeny jako divoce rostoucí bylinu používaly k hojení ran. Nemusíte si však kupovat letenku do USA, stačí se rozhlédnout po okolních zahrádkách, možná ji tam některá z vašich sousedek pěstuje jako okrasnou květinu. A jestli ne, můžete si zasadit sami. Z celkem devíti odrůd této rostliny se k výrobě léčiv používají tyto tři: Echinacea agnustifolia, Echinacea pallia a Echinacea purpurea. Každá má trochu jiné účinky, pro domácí pěstování doporučujeme tu poslední, Třapatku nachovou (Echinacea purpurea).

Co může echinacea udělat pro naše zdraví

Echinacea funguje jako stimulační prostředek pro buňky imunitního systému, které jsou zodpovědné za boj proti infekci. Obsahuje několik chemických látek, které hrají roli v léčebných účincích rostliny. Mezi ně patří polysacharidy, glykoproteiny, aramidy, esenciální oleje a flavonoidy. Považuje se za přírodní antibiotikum, pomáhá ničit bakterie i viry v těle.

Dále působí:

  • jako preventivní prostředek chřipky a zánětu dýchacích cest
  • na zmírnění bolesti hlavy, horečnaté stavy a další projevy nachlazení
  • na často se opakující nemoci jako záněty (průdušek, dásní, středního ucha), pásový opar, infekce močových cest
  • v léčbě autoimunitních chorob jako lupenka a roztroušená skleróza
  • jako urychlovač hojení popálenin, proleženin, abscesů a nežidů
  • při zevním použití jako tradiční lék na ekzémy a jiné kožní problémy
  • coby podpůrný prostředek při léčbě některých druhů rakoviny – organismus s posíleným imunitním systémem dokáže lépe snášet nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie
  • na zmírnění projevů ADHD a deprese

Jak na to?

Pro domácí výrobu léčivé tinktury lze využít všechny části byliny, nejvíce účinných látek se však skrývá v kořeni. Ten si můžete koupit, nebo sami vypěstovat, ale bude to chvíli trvat. Sklizeň kořenů je totiž vhodná až na podzim, a to z nejméně tříletých rostlin. Podobnou službu vám udělají také listy a květy, ty můžete nasbírat a využít už po druhém roce.

  1. 100 g nasekaného nebo rozdrceného kořene přelijte 500 ml 60% lihu.
  2. Pokud použijete květy nebo čerstvou nať, potřebujete jich o trošku více, 120 g.
  3. Za každodenního protřepání nechejte 7 dní vylouhovat.
  4. Přefiltrujte přes gázu do připravené skleněné, nejlépe tmavé lahve a přechovávejte na chladném místě.
  5. Jako prevenci užívejte 1 lžičku denně, při nemoci po 1 lžičce 3x denně. Lze ji také naředit vodou a používat ke kloktání.

A co děti?

Tinktura užívaná v doporučených dávkách nemá žádné vedlejší účinky, doporučuje se i těhotným a kojícím ženám. Podávání dětem není vhodné kvůli obsahu alkoholu, vhodnějším řešením je příprava echinaceového čaje podle našeho receptu:

  1. Do 1/4 litru vroucí vody nasypte 1 čajovou lžičku čerstvých, případně sušených listů či květů.
  2. Nechejte louhovat 10 minut.
  3. Po scezení pijte při akutních potížích 3x denně.
  4. Odvar můžete také kloktat každé 2 hodiny, nebo jím omývat zanícené rány.

Ať už si léky z echinacey vyrobíte sami, nebo koupíte v lékárně, jistě se vyplatí mít je ve své domácí lékárničce. Když teď nemoc zaútočí na vás nebo na vaše blízké, máte proti ní silného spojence.

Máte s touto bylinkou své zkušenosti? Budeme rádi, když se o ně podělíte s ostatními!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie