Co jste (možná) nevěděli o skořici
- Autor: Obecný autor
- Publikováno:
Skořice jenom do štrúdlu? Ani omylem. Je to nejrozšířenější koření na světě, lidé ji používají už celá tisíciletí. A to zdaleka ne jen pro její skvělou, pikantní a jedinečnou chuť i vůni, ale také pro podstatné zdravotní účinky, které na tělo má. A to jak zevnitř, tak zvenku. Účinně bojuje proti celulitidě, ale taky podporuje činnost mozku, trávení a umí tišit bolest.
Ačkoliv monopol na užívání skořice drží spíše arabský svět, na popularitě získala skořice už ve starověkém Egyptě. Tam jí užívali jako přísadu do jídel i nápojů, pro léčení nemocí i ošetření ran a dokonce také jako součást proslulého balzamovacího procesu. Zbytku světa byl původ skořice dlouho tajen, takže sloužila jako velmi vzácné zboží i platidlo, ale abychom to neprotahovali, skořice se rozšířila do celého světa a dnes je naprosto zdomácnělým kořením také u nás. Možná ji ale trošku podceňujeme.
Původ a druhy
Skořice je vlastně kůra stromu. A to konkrétně skořicovníku (buď cejlonského, nebo čínského). Vnitřní kůra těchto stálezelených tropických stromů je bohatá na silice, ale skořice obsahuje také celou řadu dalších látek (cinnamaldehyd, benzoát sodný, eugenol a mnohé další). V obchodech většinou najdete dva druhy skořice:
- Cejlonská skořice – má mnohem silnější aroma a je obecně pokládána za mnohem kvalitnější. Má světlejší barvu.
- Skořice cessia – to je ta, kterou koupíte v obchodech nejběžněji. Je to levnější a o trošku méně kvalitní varianta, má tmavší barvu a o trošku ostřejší chuť.
Skořice a naše zdraví (i krása!)
Díky výjimečnému složení a působení na lidský organismus nám skořice přináší mimo své chuti taky spoustu dalších benefitů.
- Protizánětlivé účinky. Především díky cinammaldehydu umí skořice mírnit záněty a svalovou bolest. V rámci protizánětlivých účinků tlumí skořice otoky a všechny možné druhy bolesti, jako jsou například PMS nebo bolesti související s alergiemi.
- Podporuje činnost mozku. A to konkrétně svou vůní! Vůně skořice zlepšuje schopnost soustředění, paměť, ale také reflexy a krátkodobou paměť.
- Zbaví vás bolesti v krku. Pokud vás zastihla bolest v krku, vezměte několik ruliček celé skořice a namočte je na chvíli do vody. Tato skořicová voda pak účinně tlumí bolest. Umí si poradit i s odolnějšími bakteriemi.
- Antibakteriální působení. Díky obsahu benzoátu sodného se dá skořice použít jako konzervační prostředek. Což znamená, že umí bojovat proti bakteriím v jídle, především typu salmonela a Escherichia coli. Stejně tak umí působit i na tělo – ideální je užívat skořicový olej, který zvyšuje obranyschopnost a dlouhodobě posiluje imunitu.
- Zásobárna antioxidantů. Ve skořici jich je celých 41! Působí tedy proti poškození buněk volnými radikály, a to dokonce lépe než například česnek, oregano nebo rozmarýn.
- Osvěžuje dech a chrání ústní dutinu. Umí uchránit ústa proti bakteriím, které způsobují zubní kazy, infekce i zápach z úst. Tradiční medicína užívá skořici k léčbě bolesti zubů i dezinfekci ústní dutiny už celá staletí.
- Léčba a prevence mykóz. Skořice působí také fungicidně, tedy může snižovat počet bakterií Candida Albicans v trávicím traktu, a tím taky předcházet jejich přemnožení. Společně se snižováním hladiny krevního cukru a protizánětlivými účinky jsou extrakty ze skořice efektivní v boji proti mykózám více druhů.
- Zlepšuje kvalitu pleti. Ideálně ještě v kombinaci s medem můžete skořici užívat jak vnitřně, tak zevně. Skořice totiž tlumí záněty a zmírňuje otoky i zevně. Dobře tak působí proti akné nebo jinak problematické pleti, jizvám nebo zarudnutí.
- Mírní alergie i astma. Díky kombinaci svých účinků (tlumení bolesti, mírnění otoků, dezinfekční účinky atd.) umí skořice pomáhat i při bolestech způsobených alergickými nebo astmatickými potížemi.
- Snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Přínosy skořice ocení jak diabetici, tak lidé s vysokým cholesterolem. Skořice totiž umí s obojím pomáhat. A lžička skořice před nějakým vyloženě nezdravým fast foodem vás může uchránit před kolísáním cukru i cholesterolu a taky vám pomůže jídlo o trošku lépe strávit.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé