Zobrazit přihlášovací formulář

Jakou kosmetiku nikdy nekombinovat?

Jakou kosmetiku nikdy nekombinovat?

Účinné látky v kosmetických přípravcích fungují. Více či méně, ale vliv na pokožku jednoznačně mají. I ty přírodní přípravky spolu navzájem můžou reagovat. A znáte to, oční sérum, hydratační krém, denní a noční krém, přípravky na léčbu akné, ať už plošné nebo lokální, sem tam nějaká maska… Dobré je ale vědět, že některé složky kosmetických produktů se navzájem moc nemusí. A co víc, ve špatných kombinacích můžou škodit.

Abychom byli důslední, budeme muset používat názvy, které najdete, když se podíváte na složení produktu. Bez toho to nepůjde. A pokud se vám zdá, že máte někdy pleť podrážděnou, vysušenou nebo dokonce popraskanou, zkuste se podívat, jestli náhodou nekombinujete něco, co by se kombinovat nemělo.

Mycí houba, lufa, žínka, peeling. Začneme jednoduše. Odstraňování odumřelých buněk ano, ale s mírou. Pokud si umýváte obličej nebo jinou jemnou kůži mechanicky hrubými povrchy, už mrtvé buňky odstraňujete, není třeba potom použít ještě peeling. Poškodíte si svrchní vrstvu pokožky, odstraníte z ní její přirozenou ochranu v podobě olejů a necháte ji nechráněnou, podrážděnou a často i začervenalou.

Retinol a…

Než si povíme, s čím retinol nekombinovat, měli bychom vědět, kde se vyskytuje. Vitamin A1 neboli retinol je velký hit. Obnovuje pokožku, působí proti vráskám, sjednocuje barvu pleti, pokožku vyživuje a zjemňuje, no prostě je to takový malý zázrak. Umí ale pleť taky pěkně vysušit.

  • a peeling. Protože, pokud vám retinol pokožku vysušuje, můžete jí peelingem odstranit víc, než je vhodné. A tím bude náchylná k podráždění, začervenání i zánětům.
  • alfa-hydroxykyseliny, jako je glykol a kyselina mléčná. Tato kombinace vede k podráždění naprosto jistě. Pokud už se tak stane, smíchejte zklidňující mast obsahující hydrocortison s rozdrceným aspirinem, a naneste na pokožku.
  • a léčba akné. Benzyleproxid a retinol se navzájem deaktivují, retinol a kyselina salicylová zase způsobují vysušení a podráždění pokožky.

Vitamin C a…

  • alfa-hydroxykyseliny. Mění pH vitaminu natolik, že ho destabilizují a jako antioxidant už je neefektivní.  
  • benzoylperoxid. Tato látka používající se k léčbě akné se společně s vitaminem C deaktivují.

Kyselina citronová s ničím. Kyselina citronová se používá jako přísada proti zkažení kosmetického výrobku, pro vůni, ke stabilizaci pH. Ale společně s ostatními látkami může způsobovat podráždění, a to zdaleka ne jen vzácně. Pokud ji váš krém obsahuje, neměli byste ho kombinovat s ničím. A zvlášť je třeba dávat pozor na okolí očí.

Kyseliny glykolová a salicylová. Kyselina glykolová je vlastně žíravina (samozřejmě v jiných koncentracích, než v jakých se používá v kosmetice!), vyhlazuje pleť, působí proti vráskám, odstraňuje jizvy po akné apod. Kyselina salicylová je vhodná pro léčbu akné, ale dohromady je to kotejl na podrážděnou a vysušenou pleť. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie