Zobrazit přihlášovací formulář

8 triků proti bolesti zad

8 triků proti bolesti zad

Kdo z nás by si sem tam nepostěžoval na bolest zad. Ta chronická ovšem dokáže doopravdy znepříjemňovat život, zvlášť když je na vině nedostatečná muskulatura nebo degenerativní změny, které jsou dost zásadní na to, aby bolely, ale ne dost pro to, aby se s nimi dalo něco dělat (například operací). Pokud se s bolestí nechcete smířit a přitom nebýt velkoodběratelem léků na bolest, na které si stejně časem zvyknete a které vám tak akorát ničí zažívací systém, ledviny a játra, vyzkoušejte aplikovat těchto pár rad.

Najděte původ své bolesti. Ona vás totiž nemusejí nutně bolet záda. Jenom to, že vás bolí někde, neznamená, že příčina nemůže být jinde. Typickým příkladem jsou bolesti hlavy nebo brnění horních končetin, za které často může krční páteř, zkrácená lýtka mohou vyvolat bolesti pat, nepružné kyčle kolen, problémy s bederní páteří zase mohou způsobovat mravenčení a bolesti stehen, a tak podobně. Při urputné a dlouhodobé bolesti nebude zbývat nic jiného, než se poradit s lékařem nebo fyzioterapeutem.

Přizpůsobte si pracovní prostředí. Pokud vás přes týden trápí neodbytná bolest, o víkendu se zmírní a na dovolené vymizí, může být něco špatně v práci. Mnoho lidí už si vypěstovalo chronickou bolest zad, krku nebo zatuhnutí svalů jenom proto, že má špatné pracovní prostředí. Ať už je to celodenní sezení na židli se špatnou ergonomií nebo naopak přílišná námaha s nedostatečným odpočinkem, je třeba s tím něco dělat. I od sezení u počítače mohou být velké bolesti.

  • Váš počítač i klávesnice by měly být přímo před vámi, horní hrana monitoru by měla být v linii vašich očí.
  • Boky i kolena by měly svírat 90 stupňů, chodidla by se měla dotýkat země celou plochou.
  • Při dlouhodobém sezení nepodceňujte protahování a prokrvování, sem tam se běžte projít, změňte pozici z klidu na pohyb.

Kousněte se do jazyka. A tím nemyslíme jako metodu sebeovládání. Jakmile bolest udeří, posaďte se, uvolněte se, vyplázněte jazyk a začněte se do něj jemně kousat, jak to půjde od kořene ke špičce. Jako další krok se prstem jemně poklepávejte do měkkého místa pod bradou, na spodní čelisti. Pokud se vám to zdá jako naprostá šílenost, vyzkoušejte to. Tato metoda totiž funguje díky zmatení těla a přestimulování ho reflexy. Také pomáhá relaxace žvýkacích svalů a uvolnění čelisti, což jsou části těla, které se při bolesti automaticky zatnou.

Vyhněte se „překonání bolesti“. Znáte to, to se musí překonat. Protáhnout, promasírovat, zajít na jógu, začít cvičit. Zastavte – když udeří bolest, první a jediné, co doopravdy potřebujete, je klid. Pokud vaše problémy neodezní samy (a někteří neurologové tomu dávají až šest týdnů) při změně běžných denních aktivit směrem k většímu klidu, je načase navštívit lékaře.

Spěte tak akorát. Spánek je silný pomocník v boji proti zánětu, který často bolest zad doprovází. Také během něj relaxujeme svaly, které jsou kolem postiženého místa neustále v tenzi, aby zamezily zbytečnému dráždění. Cokoliv pod 6 hodin je při léčbě zánětu nepřijatelné. Nicméně i přemíra spánku může být na škodu. Ne tedy konkrétně spánku, ale ležení v nesprávné poloze na špatném povrchu.

Slaná koupel. Existuje kombinace ingrediencí, které pravděpodobně už máte doma, která vám zajistí kromě jiného taky zmírnění bolesti zad. Do horké koupele přimíchejte dva šálky soli, jeden šálek jedlé sody a třetinu šálku peroxidu vodíku. I kdyby účinek příměsí a samotné koupele byl pouze uvolňující a relaxační, stojí to za vyzkoušení.

Rozpohybujete se, až přijde čas. Klid je podstatný pro první týdny bolesti, nicméně dlouhodobá nečinnost je cesta do pekel. Svaly ochabují a zkracují se, klouby tuhnou, začínají se objevovat potíže s krevním oběhem. A pokud dělá při pohybu potíže váha nebo silnější bolest, vždycky je možnost pohybu ve vodě – ideálně jako fyzioterapeutické metody.

Zařaďte do jídelníčku ta správná jídla. A to ta s protizánětlivým účinkem. To, co jíte, má přímý vliv na všechno, co se děje ve vašem těle. Zánět může zhoršit velká míra konzumace červeného masa a uzenin, cukru nebo sladkých cereálií. Naopak protizánětlivě působí všemožná zelenina, ryby, třešně, borůvky, zázvor nebo granátové jablko. S chronickým zánětem můžete bojovat také díky doplňkům stravy obsahujícím kurkumin, zinek nebo rybí olej.        

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie