Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se starat o nohy během těhotenství: Prevence křečových žil

  • Publikováno:
Jak se starat o nohy během těhotenství: Prevence křečových žil

Období devíti měsíců těhotenství je pro ženské tělo velkou zkouškou. Tělo je vystaveno velkým hormonálním výkyvům, psychickým zkouškám i fyzické proměně. Kromě radostných chvil se k tomuto období vážou i některá negativa – například zvýšené riziko rozvoje křečových žil. Jaká je vhodná prevence?

Pozor na nedostatek pohybu

Přestože v těhotenství hrají důležitou roli hormony, obecně křečové žíly vznikají kvůli nedostatku pohybu – především pokud pohyb chybí dlouhodobě. Druhým případem je naopak přetěžování nohou, zejména stáním na místě. Mezi rizikové skupiny tak patří všichni, kdo pracují vsedě v kanceláři nebo naopak ti, kteří musí stát celý den na nohou, ať už jde o kuchaře, promotéry, hostesky, či prodavače.

Patříte-li k této rizikové skupině a během těhotenství na pohyb zcela rezignujete, riziko rozvoje křečových žil zvyšujete. Měly byste se tedy snažit zůstat aktivní. Protože většina sportů je v pokročilejší fázi těhotenství zapovězena, soustřeďte se na tu nejpřirozenější fyzickou aktivitu, chůzi. Alternativou může být těhotenské plavání či šetrná těhotenská jóga.

Soustřeďte se i na stravu

Ačkoli to některé maminky mají těžké a miminko už jako plod si tak trochu začne diktovat, co maminka jíst může, a co nikoliv, kdy má chutě a kdy naopak převládne nevolnost a nechutenství, neměly byste rezignovat na zásady zdravého jídelníčku.

Právě nedostatek pohybu a nadměrné množství nezdravé stravy totiž vedou k tomu, že maminka začne přibírat na váze. Některé hormony v kombinaci se slanými pokrmy mohou vést k tomu, že tělo začne zadržovat vodu a objeví se otoky dolních končetin. To vše v součtu může vést k tomu, že vás začnou trápit také křečové žíly.

Přestože je tedy přirozené, že v těhotenství naberete určitá kila i tukové zásoby, všeho by mělo být s mírou.

Pozor na stres

Během těhotenství by mělo vaší jedinou prioritou být miminko. Pokud se kromě toho soustředíte ještě na kariérní cíle, plánujete svatbu a před porodem ještě chcete absolvovat cestu kolem světa, příliš klidu si neužijete. Klid a prevence stresových situací jsou přitom pro zdraví těla maminky i plodu zásadní. Snažte se tedy myslet také na duševní zdraví, snížíte tím i riziko rozvoje fyzických potíží včetně křečových žil. Zajít si můžete na uvolňující masáž, která vám pomůže na duši a pomůže i prokrvit končetiny, což je jako prevence rozvoje žilní nedostatečnosti vhodné.

 

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie