Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší vitamíny před otěhotněním, v těhotenství a během kojení

  • Publikováno:
Nejlepší vitamíny před otěhotněním, v těhotenství a během kojení

Zdraví žen je komplexní téma, které vyžaduje pozornost na různé aspekty života a životní fáze. Důležitou součástí péče o zdraví je přiměřený příjem vitamínů a minerálů, které hrají klíčovou roli v udržení hormonální i duševní rovnováhy, vitality i správného průběhu těhotenství.

Kyselina listová neboli folát před těhotenstvím i v jeho průběhu

Kyselina listová je klíčovou živinou nejen v těhotenství, ale i několik měsíců před plánovaným otěhotněním. Podílí se na buněčném růstu a dělení, syntéze, opravy DNA a výrazně snižuje riziko rozštěpu neurální trubice. Zvýšený příjem kyseliny listové by měl začít již 3 měsíce před početím a poté v průběhu celého těhotenství. V multivitamínech se obvykle vyskytuje ve formě syntetické kyseliny listové, která je těžko metabolizována. Aby bylo doplňování kyseliny listové skutečně efektivní, musí být ve formě, kterou dokáže naše tělo okamžitě využít. Neaktivní formy musí být totiž nejdříve přeměněny, neboli methylovány játry, aby se staly aktivními a tělo je mohlo využít. Celý proces přeměny kyseliny listové na aktivní formu methyl folátu má na starost enzym methyltetrahydrofolát reduktáza (MTHFR). Avšak dle odhadů 30-50% populace nedokáže z kyseliny listové methylfolát vytvořit. Proto je nejefektivnější přijímat kyselinu listovou ve formě methylfolát (5-MTHF). Ta je přirozenou aktivní formou kyseliny listové, která se dostává ihned do buněk.

Na dostatek kyseliny listové by měly dbát především těhotné ženy, ale také ženy, které si přejí otěhotnět, protože folát se kromě jiného podílí na buněčném růstu, buněčném dělení, syntéze, opravy DNA a výrazně snižuje riziko rozštěpu neurální trubice. Zvýšený příjem kyseliny listové by měl být začít již tři měsíce před početím a poté v průběhu celého těhotenství.

Důležité vitamíny v těhotenství

Zvýšená potřeba vitamínů je během těhotenství. Jde o období, kdy je mimořádně důležité zajistit dostatečný přísun základních živin, vitamínů minerálů i omega 3 mastných kyselin. Všechny tyto látky se hrají důležitou roli nejen v průběhu těhotenství, ale i po narození miminka. Další velmi důležitou složkou jsou omega 3 mastné kyseliny. Ty se totiž do značné míry podílí na vývoji mozku, motorického vývoje dítěte, řeči a u dětí zásadně ovlivňuje i chování. Nízká hladina omega-3 může být spojena s řadou psychických a kognitivních problémů u dětí, včetně poruch nálad. Navíc mohou tyto mastné kyseliny pomáhají regulovat stresové reakce tím, že modulují vypouštění stresových hormonů, jako je kortizol.

Není vitamín jako vitamín

Během těhotenství a kojení se zvyšují výživové požadavky žen, protože tělo musí zvládnout růst a vývoj plodu a později také výživu novorozence bez ztrát pro matku. Navíc v prvním trimestru může docházet k nevolnostem, a proto je žádoucí výživu podpořit vhodným a kvalitním doplňkem stravy. Na trhu existuje mnoho produktů obsahující různé formy vitamínů. Syntetické formy vitamínů tělo nejprve musí v játrech přeměnit, aby mohly být využity. To je proces s nejistým výsledkem, a proto se vitamíny nemusí dobře vstřebat. Nejlepší jsou bioaktivní formy vitamínů, které tělo bez ohledu na zdravotní stav vždy dobře využije. Proto jsme v naší formuli pro nastávající a novopečené maminky použili jen a pouze bioaktivní formy vitamínů.

BrainMax Women Prenatal je multivitamínový komplex obsahující 30 ověřených látek pro zdravý vývoj miminka. Obsahuje biologicky aktivní vitamíny, minerály a živiny pro nastávající i novopečené maminky. Všechny živiny v komplexu jsou zastoupeny ve snadno vstřebatelných aktivních formách, čímž je zajištěn pozitivní efekt na organismus před těhotenstvím, během těhotenství i v období kojení. V jednom produktu najdete vše, co je důležité pro správný vývoj miminka a pohodový průběh těhotenství.

Reklamní sdělení

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie