Zobrazit přihlášovací formulář

Trápí vás citlivé zuby? 9 tipů, jak se nepříjemných bolestí zbavit

Trápí vás citlivé zuby? 9 tipů, jak se nepříjemných bolestí zbavit

Ostrá, náhlá, pronikavá bolest zubů při jídle či pití dokáže člověka pořádně potrápit. Bohužel zvýšenou citlivostí zubů trpí až polovina dospělých. Nejčastěji se problémy objeví při konzumací teplých, studených, sladkých nebo naopak kyselých potravin a nápojů. Vyzkoušejte osvědčené tipy profesionálních dentistů a s protivnou bolestí zatočte jednou provždy.

Citlivost zubů neboli dentinová hypersenzitivita může mít celou řadu příčin, nejčastěji je ale na vině opotřebovaná nebo poškozená zubní sklovina a prasklinky v ní. Pokud se vrstva zubní skloviny a cementu z nějakého důvodu ztenčí či vymizí, dojde k obnažení dentinových kanálků a nervové vlákno je přímo drážděno veškerými podněty zvenčí – z ústní dutiny. Každý horký, kyselý nebo studený podnět způsobí to, že zub zareaguje menší či větší bolestí.

Nepříjemných pocitů způsobených citlivostí zubů se však můžete zbavit. Zde je několik tipů, které můžete vyzkoušet:

1. Pořiďte si zubní pastu na citlivé zuby

Ve srovnání s běžnými zubními pastami obsahují desenzibilizační přípravky přísady jako dusičnan draselný a fluorid cínatý, které snižují citlivost a chrání nervy před bolestivou stimulací. Na trhu je jich celá řada. Pokud si nejste jisti, kterou z nich vyzkoušet, kontaktujte svého zubaře a požádejte ho o doporučení.

Pro maximální účinnost používejte znecitlivující zubní pastu tak, jak jste zvyklí u běžné pasty. Než začnete zaznamenávat zlepšení, může to samozřejmě nějakou dobu trvat.

2. Používejte zubní kartáček s měkkými štětinami

Při nákupu zubních kartáčků věnujte pozornost pevnosti a tuhosti jejich štětin. Tvrdé a středně tvrdé kartáčky mohou pomoci zubní pastě lépe pěnit, ale měkké štětiny jsou zvláště pro citlivé zuby mnohem lepší. Vůči povrchu zubů jsou šetrnější a nedráždí nervy a vrstvu dentinu. S těmito kartáčky je také snazší vyhnout se nadměrnému drhnutí a tím odírání skloviny a způsobení malých otvorů v blízkosti dásní a zubů. Při výběru kartáčku se také ujistěte, že má správnou velikost pro vaše ústa. Kartáčkem s velkou hlavou se zuby čistí obtížně. Malá hlava kartáčku pomůže dosáhnout i na špatně dostupná místa.

3. Zaměřte se na ústní hygienu

Důkladná a pravidelná hygiena ústní dutiny je tím nejlepším způsobem, jak citlivosti zubů předcházet. Samozřejmostí by mělo být nejen používání vhodného kartáčku, ale také správné a každodenní používání kartáčku jednosvazkového, správných velikostí mezizubních kartáčků, zubní niti a také ústní vody.

4. Uberte na intenzitě

Zuřivé drhnutí zubů vám lepší ústní hygienu nezaručí. Správná technika čištění zubů zahrnuje jemné krouživé pohyby bez přílišného tlaku. Silný tlak na kartáček může způsobit hned několik problémů:

  • opotřebení zubní skloviny (ochranné vrstvy na povrchu zubů)
    Když se sklovina opotřebí, zuby se mohou stát citlivějšími na teplo, chlad a sladké podněty a mohou být náchylnější k zubnímu kazu.

  • podráždění a poškození dásní
    To může vést k jejich zánětu, krvácení a ústupu. Ustupující dásně mohou odhalit citlivé zubní krčky, což může zvýšit riziko citlivosti zubů a paradentózy.

  • ústup dásní
    Nadměrný tlak při čištění zubů může vést k ústupu dásní, což může odhalit kořeny zubů. To nejenže způsobuje citlivost, ale také zvyšuje riziko zubního kazu v oblasti kořenů.

  • méně efektivní čištění
    Při silném tlaku na kartáček se štětiny kartáčku ohnou a nedosáhnou do mezizubních prostor a jiných těžko přístupných míst, což vede k méně efektivnímu čištění. To může znamenat, že zuby a dásně nejsou dostatečně vyčištěny od plaku a bakterií.

Pokud si nejste jisti správnou technikou, může vám váš zubní lékař nebo hygienista poskytnout potřebné instrukce a rady.

5. Vyvarujte se kyselých potravin a nápojů

Mnoho přírodních a zpracovaných potravinářských produktů obsahuje kyselé složky, které narušují sklovinu a podporují citlivost zubů. Jedním ze způsobů, jak předcházet citlivým zubům nebo je léčit, je vyhýbat se kyselým jídlům a nápojům nebo praktikovat střídmost při jejich konzumaci.

Příklady potravin a nápojů, které obsahují kyselé složky:

  • Káva

  • Sycené nápoje

  • Ovocný džus

  • Citrusové plody

  • Rajčata

  • Sportovní nápoje

  • Energetické nápoje

  • Sušené, lepkavé ovoce

  • Nakládané potraviny

Dalším způsobem, jak zabránit citlivosti zubů, je vyhnout se čištění zubů bezprostředně po konzumaci kyselých potravin nebo nápojů. Místo toho si zuby vyčistěte před jídlem nebo pitím a po dokončení jídla si pouze vypláchněte ústa čerstvou vodou, abyste odstranili všechny zbytky kyseliny.

6. V noci používejte chránič zubů

Pokud máte podezření, že za citlivostí vašich zubů může být bruxismus neboli skřípání zubů, požádejte svého zubaře s vámi vybral chránič zubů, který budete nosit přes noc. Ten ochrání vaše zuby před opotřebením a poškozením, které by mohlo způsobovat citlivost zubů.

Pokud si nejste jisti, zda přes noc skřípete zuby, zeptejte se někoho blízkého. Dobrou známkou bruxismu je probuzení s bolavou čelistí a bolestmi hlavy.

7. Pozor na bělení zubů

Velmi častým nežádoucím jevem po bělení zubů je jejich zvýšená citlivost zubů, což je běžný vedlejší účinek tohoto estetického zákroku. Bělicí prostředky, jako je peroxid vodíku nebo peroxid karbamidu, pronikají do skloviny a dosahují zuboviny (dentin), kde reagují s pigmenty a odstraňují skvrny. Tento proces může dráždit nervová zakončení v zubech, což vede ke zvýšené citlivosti.

Bělicí látky také mohou dočasně demineralizovat sklovinu, což způsobuje otevření mikroskopických kanálků vedoucích k nervům uvnitř zubů. Tímto způsobem jsou nervy vystaveny vnějším podnětům, což způsobuje citlivost na teplo, chlad nebo sladké podněty.

8. Zahrňte fluorid do své dentální rutiny

Fluorid, přírodní minerál, je nezbytný pro silné zuby a zdravá ústa. Pomáhá chránit před růstem kazu a chrání před citlivostí pokrytím obnaženého dentinu. Jedním typem fluoridové aplikace pro citlivost zubů je diaminfluorid stříbrný, který může pomoci minimalizovat bolest v ústech a posílit vaše zuby proti kyselinám a kazu.

Jednou z možností pro ošetření citlivých zubů je fluoridová zubní pasta. Provedené studie ukázaly, že používání této pasty je účinnou metodou pro kontrolu hypersenzitivity dentinu. Zubní pasta s fluoridem čistí a odstraňuje plak stejným způsobem jako nefluoridové přípravky, ale s výhodou fluoridu pro posílení skloviny. Můžete si také pořídit ústní vodu s fluoridem pro extra péči.

Fluorid obsahuje také pitná voda, buď přirozeným výskytem nebo díky fluorizaci. Přírodní fluorid obsahují také některé potraviny, jako je hroznové víno, pečené brambory, čaje, špenát a některé druhy ryb.

V případě extrémní citlivosti ústní dutiny nebo nedostatku fluoridu se můžete zeptat svého dentisty na fluoridové doplňky na předpis.

9. Promluvte si se svým zubním lékařem o zubních lacích

Váš zubní lékař může také provést profesionální aplikaci fluoridu během vaší příští prohlídky nebo dentální hygieny. Fluoridový lak obsahuje materiál podobný pryskyřici a koncentrované množství fluoridu pro posílení a ochranu vašich zubů. Po nanesení lak přilne k povrchu zubu a vyplní všechny otvory nebo mikroskopické trhliny, které by mohly zhoršovat citlivost. Tento způsob ošetření citlivých zubů bude mít nejlepší výsledky, pokud se bude opakovat každé tři až čtyři měsíce.

Další možností léčby jsou fluoridové výplachy nebo gely. I ty se aplikují přímo na zuby a pomáhají opětovně mineralizovat zubní sklovinu a snižují přenos citlivých signálů do nervů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie