Zobrazit přihlášovací formulář

Extra Speciál Blesku 2024: Průvodce po Nejkrásnějších Náměstích Čech, Moravy a Slezska

Extra Speciál Blesku 2024: Průvodce po Nejkrásnějších Náměstích Čech, Moravy a Slezska

Extra speciál deníku Blesk pro rok 2024 pokračuje v oblíbené tradici turistických průvodců z předchozích let. Po výletech na rozhledny, po filmových a pohádkových lokalitách, do zámeckých parků a zahrad se tentokrát vydává na objevování nejkrásnějších náměstí Čech, Moravy a Slezska. Od Chebu až po Ostravu bylo procestováno a prozkoumáno přes padesát známých, zejména historicky významných náměstí, rynků, plácků a veřejných prostor.

V průvodci se spolupracuje s fotografem Davidem Malíkem, který pomocí dronu zachycuje krásy, skrytá zákoutí a významy, ale v tomto ročníku i estetiku, pozoruhodné geometrie a symetrie městských center. Z ptačí perspektivy poskytuje neobvyklé pohledy, a milovníci turistických lákadel jako Český Krumlov, Prachatice, Praha, Nové Město nad Metují, Litomyšl, Moravská Třebová a další získávají nové souvislosti a pozoruhodné detaily. Tyto pohledy nabízejí širší a komplexnější přehled, díky čemuž získají návštěvníci lépe ucelený dojem o místě, které navštíví.

Kupte si Bedekr 2024: Krásy českých náměstí! v online iKiosek.cz. Digitální nebo tištěné vydání s dopravou zdarma.

Průvodce se tentokrát zaměřuje na architekturu, odkaz předků a náměstí jako sociální, urbanistický i interaktivní fenomén. Zabývá se také historií a změnami. Náměstí většinou měnila pouze svůj vzhled, nikoli polohu nebo dispozici, a jsou proto kronikou různých epoch. Mnohá z nich odhalují tajemství historie, ale i současnosti 21. století. Každé náměstí v průvodci bylo pečlivě obejděno, vyfotografovány důležité památky, zátiší, sochy, kašny a dokonce i dláždění. Byl ochutnán sortiment cukráren a kaváren, kam turisté rádi zamíří, vyzkoušeny restaurace i místní pivovary. Vystoupáno na všechny dostupné městské i kostelní věže, radnice a zvonice, i na hradby. Bylo zaznamenáno, kolik kam vede schodů a popsána obtížnost stoupání. Je doporučeno, kam se vydat a kam nechat výstup na mladší generaci. Průvodce nabízí zajímavosti a speciality konkrétních měst a míst, sem tam přidává turistickou trasu do okolí, ale nic příliš dlouhého, spíše na osvěžení, když už je městského ruchu příliš. Snímky v této sérii poskytují ucelený pohled na dědictví země, které máme štěstí sdílet, užívat a chápat. Navštěvováním měst a městeček nejen poznávají návštěvníci české země, ale také kultivují svůj vkus a získávají patřičný nadhled.

S bedekrem Blesk Extra Speciál 2024 budou návštěvníci odpočívat, poznávat a užívat si. Získají nejen na fyzičce, pokud obejdou vše důkladně a vylezou všude, kde je to možné, ale i na vědomostech. Výlety jsou zábavné a terapeutické a v uspěchané době to jistě přijde vhod.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie