Zobrazit přihlášovací formulář

5 největších chyb při holení. Tohle nikdy nedělejte!

5 největších chyb při holení. Tohle nikdy nedělejte!

Už žádné zarostlé chloupky, vyrážka nebo vysušená pokožka! Patříte i vy mezi 8 z 10 lidí, které trápí po holení některé z partií svědění a podráždění pokožky? Pak nejspíš něco děláte špatně! Už při příštím holení tomu ale můžete předejít. Překvapí vás, jak snadné to je.

Jste přesvědčeni o tom, že holení není žádná věda a že zbavit se nechtěných chloupků zvládnete jak se říká "levou zadní"? Vyvedeme vás z omylu. Holení totiž vyžaduje určitou péči a techniku, aby se minimalizovalo riziko podráždění.

Na těle se můžete holit v podstatě kdekoliv. Každá partie ale potřebuje trochu jiný přístup. Například pokožka na rukou a nohou je nejodolnější a chloupky tu raší pomaleji. V podpaží zase chlupy rostou 1,5krát rychleji, než třeba na nohou, proto vyžadují holení častěji, než jiné části těla. Jenže nic se nemá přehánět. Pokožka je tam totiž mnohem jemnější a je na ní velké množství mazových žláz.

Nejčastější chyby při holení

1. Nedostatečná příprava pokožky 

Před samotným holením by pokožka měla být dostatečně připravena. Důležité je se před holením osprchovat teplou vodou. To pomůže změkčit chloupky a otevřít póry, což usnadní holení. Po holení pak pokožku opláchněte vodou studenou, aby se póry opět uzavřely. Zarůstání chloupků předejdete jemným peelingem.

NÁŠ TIP

Skvělé tipy nejen na to, jak se správně holit, ale i jak předejít předčasnému stárnutí pokožky a tvorbě vrásek, ucpávání pórů, černým tečkám, nevzhledným pupínkům, drsné a vysušené pokožce nebo popraskané kůži na rukou, najdete ZDE >>

2. Holení nasucho

Nedostatečné navlhčení může vyvolat podráždění. Vsaďte na kvalitní holicí prostředek, nikdy se neholte na suchou kůži. Aby žiletka plynuleji klouzala po kůži, použijte holicí pěnu, gel nebo krém. To pomáhá minimalizovat odpor a tření, což snižuje riziko podráždění. Kvalitní prostředky na holení obsahují hydratační složky, které pomáhají chloupky změkčit, aby byly snáze oholitelné, což zajišťuje hladší a pohodlnější holení. Kromě toho často obsahují také zklidňující složky, které pomáhají zabránit podráždění a zarudnutí pokožky po holení. To je zejména důležité pro citlivou pokožku. Příjemná vůně a textura navíc může přispět k celkově příjemnějšímu zážitku z holení.

3. Špatná technika holení

U moderních holítek se třemi a více žiletkami nikdy příliš netlačte, stačí vyvíjet pouze jemný tlak. Siný tlak může způsobit podráždění a oděrky. Důležitý je také správný úhel. Držte žiletku vždy přibližně v 30° úhlu a chloupky holte zásadně po směru jejich růstu. To pomůže minimalizovat podráždění a drobná poranění.

4. Stará či "špinavá" žiletka

Tupý, zrezivělý nebo znečištěný břit patří bez milosti do koše! Nejenže vás dobře neoholí a nepříjemně tahá za chloupky, ale může vám způsobit vyrážku, zčervenání nebo suchou pokožku či dokonce infekci. Po každém použití žiletku opláchněte pod tekoucí teplou vodou, abyste odstranili zbytky pěny, chloupků a pokožkových olejů. Po opláchnutí nechte žiletku vyschnout na vzduchu. Vlhké prostředí může zvýšit riziko korozí a bakteriálního růstu. Pokud máte obavy z bakterií, můžete občas potřít žiletku antiseptickým roztokem. Pro minimalizaci rizika kontaminace žiletky uchovávejte na suchém a čistém místě. Abyste dosáhli optimálního výkonu a minimalizovali jste riziko podráždění, používejte jen kvalitní břity a pravidelně je měňte. 

5. Špatná či nedostatečná péče po holení

Oholenou pokožku osušte jemným poklepáváním ručníku. Nikdy nedřete pokožku hrubým způsobem, abyste nepodráždili čerstvě oholenou oblast. S chloupky se holením zbavujete i vrchní části pokožky. „Kůže proto potřebuje důkladně vyživit. Použitím hydratačního krému předejdete vysušení a odlupování kousků kůže. Stejně to platí pro depilaci,“ radí Adrienn Boda za značku Mixa. Vyberte produkt bez alkoholu, který pokožku nejen hydratuje, ale zároveń i zklidní. Pokud se především v letním období holíte ráno, použijte po holení také krém s UV ochranou. Sluneční paprsky totiž mohou pokožku podráždit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie