Zobrazit přihlášovací formulář

Zvedněte děti od počítačů! Tenhle sportovní projekt nadchne kluky i holky, vrátí jim radost z pohybu

Zvedněte děti od počítačů! Tenhle sportovní projekt nadchne kluky i holky, vrátí jim radost z pohybu

Není pochyb, že dostatek pohybu dětem chybí. Vzpomínáte, jak nás rodiče každý večer nemohli dostat z venku domů? Dnes je to spíš naopak. Přinutit děti jít se proběhnout ven je často téměř nadlidský výkon. Jak v nich tedy probudit zájem o zdravý pohyb na zdravém vzduchu? A jak je naučit pro život tolik důležité spolupráci ve skupině a vzájemné týmové důvěře? 

Lékaři bijí na poplach! Statistiky jsou totiž neúprosné. Českým dětem chybí dostatek pohybových aktivit. Nadváhou nebo dokonce obezitou trpí více než 20 % dětí ve věku 11–15 let. A toto číslo pomalu, ale jistě stoupá. Děti denně tráví hodiny s tabletem či mobilním telefonem v ruce, ty starší pak nad počítačem.

Nedostatek pohybu způsobuje vážné zdravotní komplikace. S prevencí je nutné začít již v raném věku, aby byla přínosná po celý život. Nedostatek pohybu má ale kromě zdraví vliv také na fyzický a psychický vývoj dítěte, což si málokdo uvědomuje. Skvělou šancí, jak děti rozpohybovat a vzbudit v nich lásku ke zdravému pohybu, je například McDonald’s Cup.

Chvályhodný projekt v podobě největšího celorepublikového fotbalového turnaje je určený pro žáky prvních stupňů ZŠ. A to jak kluky, tak samozřejmě i holky. Loni se například do turnaje zapojilo přes 1 500 dívek. „Jsme velmi rádi, že také letos můžeme dát dětem možnost zažít jedinečné sportovní okamžiky a unikátní atmosféru fotbalového turnaje. Po minulém velmi úspěšném ročníku se také těšíme na děti z malotřídních škol a doufáme, že se jich zúčastní co nejvíce. 25. ročník si bezpochyby zaslouží něco speciálního. Detaily zatím ještě neprozradíme, ale děti i učitelé se určitě mají na co těšit,“ říká Lucia Polačeková, PR manažerka společnosti McDonald’s ČR/SK.

Letos se účastníci jubilejního ročníku mohou kromě hvězdných patronů těšit také na speciálního ambasadora projektu, kterým je všem známý Vladimír Šmicer. Ten v barvách anglického Liverpoolu v roce 2005 jako jeden z mála Čechů vyhrál Ligu mistrů, dvanáct let hrál za českou reprezentaci. „Toto není moje první zkušenost s McDonald’s Cupem. V rámci 14. ročníku jsem byl spolu s mým synem Jirkou jeho patronem. Rádi na to vzpomínáme a na atmosféru turnaje se znovu velmi těším,“ říká Vladimír Šmicer.

Za svou pětadvacetiletou historii tento turnaj rozpohyboval více než 1,6 milionu dětí, zúčastnilo se jej na 127 tisíc školních týmů, více než 65 tisíc škol, proběhlo téměř 12 tisíc regionálních turnajů (okrskových, regionálních a krajských finále), rozdalo se na 10 000 pohárů a 225 000 medailí. 25. ročník již tradičně pořádají společnost McDonald's, Fotbalová asociace ČR a Asociace školních sportovních klubů ČR. 

Pro účast je nutná registrace každého týmu, a to přímo na stránkách turnaje www.mcdonaldscup.cz.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie