Zobrazit přihlášovací formulář

5 nejčastějších chyb při hubnutí. Děláte je taky?

  • Publikováno:
5 nejčastějších chyb při hubnutí. Děláte je taky?

Ty nejčastější mýty, které panují kolem redukce hmotnosti a ve kterých lidé často chybují, nám přiblížil výživový poradce komplexního výživového programu The 1:1 Diet (dříve Cambridge dieta) Lukáš Vrána. A dodal i několik rad, jak se s chybami vypořádat.

Několik dní nebudu jíst nebo si dám menší porce a půjde to samo

Pokud bez znalostí z oblasti zdravé výživy náhle výrazně omezíte jídelníček, může se stát, že tělo připravíte o důležité minerály nebo vitaminy. Chybět vám mohou také bílkoviny, pokud nezachováte jejich doporučenou spodní příjmovou hranici (EFSA uvádí 0,83g/kg hmotnosti, pro sportovce je ale tento příjem nedostatečný). A protože si je tělo neumí vyrobit samo – na rozdíl od sacharidů a tuků, pro které může sáhnout mobilizací vlastních tukových zásob – může nejen jako zdroj energie začít používat i svoje vlastní tkáně. Výsledkem je úbytek svaloviny a následný pokles hodnoty bazálního metabolismu. Proces hubnutí se tím začne zpomalovat.

Důležitý je proto správně sestavený vyvážený jídelníček, a to i při hubnutí. Pokud si s ním nevíte rady, může vám výrazně pomoci nejbližší výživový poradce, kterého najdete například na webu www.spolukiladolu.cz.

Stačí upravit stravu, na nápoje nemusím brát ohled

Mezi časté omyly patří, že při redukování hmotnosti můžete pít prakticky cokoliv, včetně alkoholu. „Zde asi hodně lidí zklamu – alkohol a redukce hmotnosti se nemají rádi,“ vysvětluje výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána a dodává: „Je tedy lepší se na kratší dobu omezit ve všem, úspěšně kila zredukovat a poté, v rámci dlouhodobějšího režimu si občas i skleničku vína dopřát. Pokud děláte obojí, výsledky asi nebudou příliš uspokojivé. Alkohol je sám o sobě nositelem energie, řada alkoholických nápojů ale obsahuje i určité množství sacharidů a tím pádem je výsledná energie ještě vyšší.“

Žádné jídlo večer

„Chápu, co je cílem této rady – snížit denní příjem kalorií o jedno jídlo denně a zamezit mlsání po večeři. Pokud ale máme vyvážený příjem energie, pak je úplně jedno, zda večeříme večer v 5, 6 nebo 7 hodin. Nadbytek energie je to, co se počítá. Řada sportovců má i druhou večeři a třeba i protein před spaním. Takže jezte, jak potřebujete, dbejte ale na vyvážený celodenní příjem energie,“ říká k tomu Lukáš Vrána. Podle něj neuděláte chybu, když si večer odpustíte přílohy a snížíte množství pečiva – obojí nahraďte spíše zeleninou.

Zázračné pilulky a „spalovače“ tuků

Řada doplňků stravy uvádí, že fungují jako rychlé „spalovače“ tuku a jsou proto na trhu velmi oblíbené. Podle výživového poradce programu The 1:1 Diet Lukáše Vrány sice mohou některé ze skupiny těchto látek pomoci, ale požadovaného úbytku hmotnosti dosáhnete mnohem efektivněji dodržením deficitu energie a nastavením vyváženého stravovacího režimu.

Kila jsou dole, zvládl(a) jsem to!

Tady narážíme na známý jojo efekt, kdy po shození kil v určitém časovém odstupu dochází k opětovnému přírůstku na váze. Například v komplexním výživovém programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan následuje po redukční fázi takzvaná fáze stabilizační, kde se hubnoucí učí sestavit si vyvážený jídelníček a dodržet ho a především nastavit si životní styl tak, aby byl dlouhodobě udržitelný.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie