Zobrazit přihlášovací formulář

Jak v kuchyni zajistit i kout pro dítě?

  • Publikováno:
Jak v kuchyni zajistit i kout pro dítě?

Kuchyň může být malá i velká, bílá i barevná, ze dřeva i jiného materiálu. Každý z nás má o ideální kuchyni jiné představy, někdy ji dokonce musíme přizpůsobit i obyvatelům bytu. Své o tom ví i rodiče malých dětí, kteří často musí řešit to, aby mohli vařit, přitom ale měli přehled o tom, co dělají jejich malé ratolesti.

Kuchyň přizpůsobte svým potřebám a možnostem

Většina z nás tráví v kuchyni spoustu času. Kromě toho, že tady vaříme a připravujeme pokrmy, také tu ukládáme nákup na místa, kam patří, myjeme suroviny a připravujeme je na vaření. Abychom tohle všechno zvládli, musí být kuchyň správně uspořádaná. A to jak s ohledem na prostor, který máme k dispozici, tak na naše potřeby. Když k tomu připočteme přítomnost dítěte nebo dětí, musíme si kuchyň opravdu dobře naplánovat a využít každý centimetr prostoru. Ne vždy takovou kuchyň v obchodě najdeme, na řadu pak přichází kuchyně na míru, která odráží všechny naše potřeby a požadavky.

Jaký tvar linky si můžete do bytu pořídit?

  • Kuchyně do I se hodí do paneláku, na kolej, nebo tam, kde je opravdu málo místa.
  • Do menších bytů si můžete pořídit i linku ve tvaru písmene L, která šetří prostor a využije i roh místnosti.
  • Kuchyně ve tvaru písmene U jsou na prostor trochu náročnější, odměnou vám ale bude dostatek úložného prostoru i místo na koutek pro dítě.
  • Kuchyně do G připomíná kuchyni do U, navíc tu ale najdete přídavný pult, který slouží k oddělení jídelní části.
  • Oblíbené jsou i kuchyně s ostrůvkem jako volně stojícím elementem v prostoru, který se stane středobodem každé kuchyně.

A co design kuchyně na míru?

Kuchyně na míru mají jedno velké plus. Můžete si je přizpůsobit svým potřebám i představám. Touží vaše srdce po kuchyni ze dřeva? Žádný problém. Takové kuchyně jsou moderní i nadčasové, nikdy nevyjdou z módy.

Pohodou na vás dýchne kuchyně ve venkovském stylu, pro které je charakteristické lakované dřevo. Dáváte přednost lesklé kuchyni? Proč ne? Jen nezapomeňte na to, že otisky dětských ručiček na dvířkách skříněk budou vidět a vy je tak budete muset neustále otírat. Patříte k milovníkům čistého designu? Vsaďte na bezúchytkové kuchyně, které jsou hitem poslední doby.

Nezapomínejte na bezpečnost kuchyně

Když jsou v rodině malé děti, je jejich bezpečí tím nejdůležitějším. Platí to v interiéru i exteriéru, když přijde na kuchyň, nesmíme nic podcenit. Ano, chceme je mít na očích, zároveň se ale musíme postarat o to, aby se jim nemohlo nic stát. Na podlaze by neměla být kluzká podlaha, v dosahu dětí žádné nebezpečné předměty. I když má dítě vyhrazené svůj koutek, nesmíme zapomínat na to, že děti jsou vynalézavé a často dokážou to, co by nás ani ve snu nenapadlo.

Kdo už nějakou tu malou ratolest doma má, ten ví, že když leze nebo sedí, stačí kousek místa, kam na zem dáte pěnové puzzle a kolem ohrádku, jak ale dítě roste a vše kolem sebe zkoumá, stoupá si na nohy, chodí, chce pomáhat, ohrádka už nestačí. V takovou chvíli oceníte třeba učící věž, která umožní dítě zapojit do dění v domácnosti, a to už v batolecím období. A jak taková věž vypadá? Jde o lehké posuvné schody s ohrádkou ke kuchyňské lince, díky které vám dítě může pomáhat a zároveň rozvíjet svoje motorické schopnosti.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie