Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se zbavit kocoviny: Pomůže vám česnečka! Zkuste tu se sýrem, krémovou nebo s krupicovými noky

Jak se zbavit kocoviny: Pomůže vám česnečka! Zkuste tu se sýrem, krémovou nebo s krupicovými noky

Hlava třeští, v puse sucho jako na poušti a žaludek se vám houpe jak bárka na vodě? Nejspíš se vám to včera trochu vymklo z ruky a přehnali jste to s alkoholem. Výsledkem je nepříjemná kocovina. Nemusíte ale nutně trpět celý den. Vsaďte na tradiční a po generace ověřený vyprošťovák v podobě silné česnečky. Přinášíme vám recept hned na tři její variace.

Krémová česnečka s krutony

Suroviny

  • 90 g másla
  • 10 stroužků česneku (klidně i víc)
  • 2 ks cibule
  • 250 g brambor 
  • 500ml mléka
  • 500ml drůbežího vývaru (z kostky)
  • sůl
  • mletý pepř
  • bylinky na ozdobu (nemusí být)
  • opečené krutony

Postup 

1. V hrnci na nejmenším ohni rozehřejeme třetinu másla a ze všech stran na něm orestujeme česnek nakrájený na plátky.

2. Až česnek začne zlátnout, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme další 2 až 3 minuty.

3. Pak přidáme zbývající máslo a brambory nakrájené na malé kostičky a znova restujeme asi 10 minut. Občas promícháme, aby se brambory nepřichytly u dna.

4. Až cibule změkne, zalijeme obsah hrnce mlékem a vývarem a vaříme, dokud nezměknou brambory.

5. Nakonec polévku rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a přidáme ještě prolisovaný stroužek česneku.

6. Podáváme posypané čerstvými bylinkami a opečenými krutonky z chleba nebo bílého pečiva.

Rychlá česnečka s krupicovými noky

Suroviny

  • máslo
  • 2 vejce
  • hrst dětské krupičky/hrubé mouky
  • 1l vody
  • 8-10 stroužků česneku
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • majoránka

Postup

1. V hrnci rozehřejeme máslo, z krupičky umícháme světlejší jíšku, klepneme do ní vejce, osolíme a mícháme než vejce ztuhne a vytvoří se hrudky.

2. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme utřený česnek, koření a sůl a vaříme 5-10 minut. Po vypnutí přidáme majoránku. 

Klasická česnečka se sýrem a vejcem

Suroviny

  • 1 lvývaru nebo 2 zeleninové či hovězí bujóny bez glutamátu
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 3 brambory
  • asi 15 stroužků česneku
  • 1-2 vejce
  • majoránka
  • olej, sádlo nebo přepuštěné máslo
  • starší chléb
  • strouhaný sýr

Postup 

1. Do vývaru v hrnci přidáme kmín a přivedeme k varu.

2. Pak přidáme asi lžíci prolisovaného česneku, zbytek necháme do talíř.

3. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na kostičky a přidáme je do polévky.

4. Vejce rozšleháme a vlijeme do polévky, provaříme a dochutíme solí a pepřem. Polévku odstavíme a přidáme rozemnutou majoránku.

5. Na pánvi si dozlatov osmažíme  chleba nakrájený na kostičky.

6. Polévku servírujeme tak, že do talíře dáme prolisovaný česnek podle chuti, zalijeme horkou polévkou, nasypeme strouhaný sýr a nakonec osmažené krutonky. Pokud máme, můžeme posypat nasekanou zelenou petrželkou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie