Recept na výborný vídeňský bramborový salát. Lehký, krémový, i když bez majonézy
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže štědrovečerní večeři vůbec představit. Patří k české tradici. Jenže z kombinace smaženého kapra nebo řízku a salátu plného tučné majonézy, je nám pak často celý večer těžko. Ale nemusí! Řešením je vídeňský bramborový salát, který je populární v okolních státech. Chutná naprosto senzačně, je jednoduchý a rychlý na přípravu a navíc vám nezatíží trávení. Vyzkoušejte ho letos i vy!
Vídeňský bramborový salát
Suroviny (na 4 porce)
- 750 g brambor
- 200 ml vývaru (nejlépe hovězího, může ale být i drůbeží)
- 2 šalotky
- 2 lžíce jablečného nebo bílého vinného octa
- 4 lžíce oleje (nejlépe slunečnicový, řepkový)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- zelená petrželka nebo pažitka (záleží na tom, co máte rádi)
- sůl
- pepř
Postup
1. Brambory opláchněte a uvařte ve slupce.
2. Mezitím vývar v kastrůlku zahřejte téměř k varu a odstavte, přidejte olej, ocet a podle chuti osolte a opepřete.
3. Uvařené brambory sceďte a nezakryté nechte chvilku vypářit. Hned, jak půjdou držet v ruce, je oloupejte.
4. Oloupané brambory rychle nakrájejte do mísy na asi 1 cm silná kolečka a ještě teplé je okamžitě zalijte ještě teplým vývarem.
5. Opatrně odspodu promíchávejte, aby se vše spojilo, brambory se „napily” vývaru a zálivka vlivem škrobu z nich začala houstnout. Chvíli to trvá, ale buďte trpěliví. Salát nesmí plavat, ale brambory nesmí být ani nasucho.
6. Nakonec vmíchejte nakrájenou šalotku a hořčici, podle chuti dosolte, dopepřete a přídejte nasekanou čerstvou petrželku nebo pažitku.
7. Hotový salát nechte asi 15-20 minut odpočívat v pokojové teplotě.
TIP REDAKCE
Do vídeňského bramborového salátu můžete také přidat na kolečka nakrájenou kyselou, ale i čerstvou okurku, natvrdo uvařené vejce, ale třeba i listy křupavého polníčku nebo čerstvého baby špenátu.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé