Zobrazit přihlášovací formulář

Nebezpečné autosedačky: Do toho byste dítě nikdy neposadili! Takhle vypadaly v polovině 20. století

Nebezpečné autosedačky: Do toho byste dítě nikdy neposadili! Takhle vypadaly v polovině 20. století

Bezpečnost našich potomků je pro nás prioritou a bez autosedačky, která musí splňovat přísné bezpečnostní předpisy, bychom s dětmi dnes ani nevyjeli. Není to však tak dávno, co žádná taková pravidla neexistovala. Podívejte se, v čem jezdili naši prarodiče.

 

První dětské autosedačky spatřily světlo světa v roce 1933, ale určené byly hlavně k tomu, aby zabránily dětem v pohybu po autě. Později plnily spíše funkci podsedáků, měly zajistit, aby se děti mohly dívat z okna jedoucího auta.

Teprve v roce 1962 byly navrženy první bezpečné autosedačky. Ty fungovaly nejen jako podsedáky, ale i jako bezpečnostní opatření pro děti v autech. Přesto ale bezpečnost dětí nebyla na prvním místě až do konce 60. a začátku 70. let, kdy General Motors přišla s inovativní sedačkou pro batolata otočenou ve směru jízdy Infant Love Seat a také s druhým modelem pro kojence otočeným naopak proti směru jízdy. Ford Motor Company na trh vypustila plastovou sedačku Tot-Guard. V roce 1972 s dětskou bezpečnostní autosedačkou obrácenou proti směru jízdy přišla i švédská automobilka Volvo.

V té době také Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) stanovil první standardy pro autosedačky. V roce 1971 byli řidiči v Americe povinni používat dětské autosedačky se standardními bezpečnostními pásy. Tento zákon však nebyl obvykle vymáhán.

Až v 80. letech 20. století se vše změnilo. Bezpečnost dětí v autě začala být prioritou jak pro rodiče, tak pro firmy vyrábějící autosedačky. Začaly se provádět nárazové testy, sedačky se stávaly čím dál tím víc robustnější a bezpečnější. 

Vzhledem k povinnému používání autosedaček v EU se počet úmrtí dětí při dopravních nehodách v průběhu let významně snížil. Podle Evropské databáze silniční nehodovosti je díky používání dětských autosedaček a bezpečnostních pásů v EU každý rok zachráněno přibližně 5700 životů.

Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku na to, jak se vypadaly dětské autosedačky v polovině minulého století!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

MaruskaZK (upraveno) 10. 11. 2022, 10:54
Ve 30. letech se ale jistě běžně nejezdilo ani 90 km/h...

Kategorie