Zobrazit přihlášovací formulář

Jak dlouhodobě ušetřit za energie? Zkontrolujte stav nemovitosti!

  • Publikováno:
Jak dlouhodobě ušetřit za energie? Zkontrolujte stav nemovitosti!

Energie patří dnes mezi jedno z nejskloňovanějších slov. Zdražuje. A nikdo neví, kam až se její cena vyšplhá. Už teď se většina z nás snaží na energiích ušetřit, ne vždy jde ale o opravdu funkční způsoby. Snadno totiž uděláme něco, co nám sice na první pohled nějakou tu korunu ušetří, ve finále nás ale tento krok bude stát peníze jinde. Jak na to tedy lépe?

Snížení vytápění o několik stupňů je fajn, ale….

Možná jste také slyšeli radu, že máte o několik stupňů snížit teplotu na termostatu. Každý stupeň znamená úsporu několik procent, což zní skvěle, jenže to má i háček. Pokud teplotu snížíte o jeden stupeň, asi se nic nestane. Když ji ale snížíte hned o několik stupňů, můžete si zadělat na pořádný průšvih. Sice ušetříte na topení, ale místnosti začnou vlhnout a zaděláte si na vznik plísní. Kromě toho, že to neudělá dobře vašemu zdraví, náklady na nápravu také nejsou zrovna malé.

Zkontrolujte svoji nemovitost

Ať už jste v pronájmu nebo máte vlastní byt či dům (je jedno, zda je opravdu váš nebo splácíte hypotéku), prvním krokem by měla být kontrola nemovitosti. Zkontrolujte, zda těsní okna, zjistěte, jestli by nebylo fajn byt nebo dům zateplit nebo se pustit do rekonstrukce bytu. Možná si říkáte, že pod dveřmi nějak táhne. Jejich výměnu jste kvůli nedostatku financí pořád odsouvali. Není teď čas se do toho pustit?

Vyměňte staré žárovky za ty moderní

Máte doma pořád klasické žárovky a nedáte na ně dopustit? Stojí pár korun a svítí jedna radost. Pravda. Ale co spotřeba energie? Víte, že když zainvestujete do LED žárovek, ušetříte až 80 % nákladů za energie na svícení? LED žárovky totiž spotřebují méně energie. Navíc vás potěší dlouhou životností. Nebudete muset žárovku tak často měnit.

Pořiďte si novější spotřebiče

Investice do pračky, chladničky, mrazáku, myčky nádobí, sušičky a dalších spotřebičů není zrovna malá. Asi každý se hrozí dne, kdy se některý ze spotřebičů rozhodne odejít do věčných lovišť. Staré výrobky jsou navíc zárukou kvality, fungují dlouhé roky. Ne jako ty dnešní, které často odejdou den poté, co jim skončí záruka.

Pravdou ovšem je, že sice jsou kvalitní, ale jejich spotřeba je taková, že kdybyste si to propočítali, asi se vám pěkně protočí panenky. Pokud máte doma spotřebič starý deset a víc let, zvažte jeho výměnu. Když jde navíc o ledničku nebo mrazák, popřemýšlejte i o místě, kde stojí. Ani jeden z těchto spotřebičů by neměl stát v blízkosti zdroje tepla. Dbejte také na pravidelnou údržbu a odmrazování.

Víte, že energetickou náročnost spotřebiče vyčtete ze štítku? Ty nejnovější se mohou pyšnit spotřebou A+++ a jsou nesrovnatelně úspornější než spotřebiče s energetickou třídou B, C, D apod.

Naučte se větrat

Mnozí z nás mají po celý den otevřenou mikroventilaci, případně nechávají okna dokořán po delší dobu. Ani jedno z toho není správně. Chcete větrat efektivně a ještě úsporně? Vyvětrejte krátce, ale intenzivně. Otevřete proti sobě na pár minut okna i dveře, pak je zase zavřete. Vzduch v místnosti se vymění, ale stěny neprochladnou a nedojde ke zbytečným tepelným ztrátám.

Odvzdušněte topení

Podzim je tady, spolu s ním už sem tam nastane chvíle, kdy je třeba si přitopit. Odvzdušnili jste před topnou sezónou radiátory? Že ne? Honem to napravte. Zkontrolujte i kotel. Pokud už má svá nejlepší léta za sebou, zvažte jeho výměnu. Moderní kotel splní všechny zákonem stanovené podmínky a ušetří náklady na vytápění.

Vsaďte na termostatické hlavice

Mnozí z nás doma topí víc, než je nutné. Na vině může být i lenost neustále upravovat intenzitu topení. Řešení? Termostatické hlavice, které regulaci teploty zlepší, a vaše peněženka nad tím zajásá.

Vyberte si správného dodavatele energií

Kolik platíte za spotřebovanou energii? Nevyplatilo by se najít levnějšího dodavatele plynu nebo elektřiny? Ceny u jednotlivých dodavatelů se mohou lišit, a to dost výrazně.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie