Zobrazit přihlášovací formulář

Když se nedaří otěhotnět: Problémem mohou být kila navíc. Jak se nadváhy úspěšně a natrvalo zbavit?

Když se nedaří otěhotnět: Problémem mohou být kila navíc. Jak se nadváhy úspěšně a natrvalo zbavit?

Neplodnost je nejen v Česku stále skloňovanější téma, potýká se s ní každý čtvrtý až pátý pár, což je alarmující. A zdaleka ne vždy je na vině muž a málo pohyblivé spermie či jejich nedostatek. Málokdo tuší, že negativní a bohužel poměrně podstatný vliv na plodnost ženy má také její nadváha. Navíc, v případě otěhotnění, znamená vysoké BMI matky vyšší riziko postižení dítěte. Řešení je přitom jednodušší, než si myslíte. 

Obezita a nadváha jsou problémy, které zdaleka netrápí jen Česko, jde totiž o světovou pandemií. A je mylné se domnívat, že jde o ryze estetický problém. Obezita je chronické onemocnění, které často vyžaduje celoživotní léčbu. Podle toho by k ní lidé měli přistupovat a řešit ji s lékařem tak, jako jiná onemocnění. Za zmínku stojí i to, že je nutno ji řešit včas, protože s sebou přináší řadu zdravotních rizik a problémů, které nejsou ve většině případů zcela vratné. Bohužel je ale toto závažné metabolické onemocnění často podceňováno, což může vést k rozvoji těžkých komplikací, a dokonce i k předčasnému úmrtí. 

Obezita a její vliv na plodnost

Jak zmiňuje edukační portál Tloustneme.cz, nadváha trápí celou polovinu dospělé populace v Česku, obezitou pak trpí každý pátý Čech či Češka. A řadu z nich trápí problémy s neplodností. Málokdo ale hledá příčinu právě v nadváze. Je ale prokázáno, že při minimálně 5% redukci váhy dochází ke zlepšení různých metabolických parametrů, ale hlavně ke zlepšení menstruačního a ovulačního cyklu i plodnosti. Nižší váha pak může zvyšovat šance na umělé oplodnění či snižovat riziko předčasného potratu.

Rizik obezity, která v souvislosti s oplodněním hrozí, je hned několik. Tím prvním je skutečnost, že tuková tkáň produkuje nežádoucí látky, které se dostanou až k vaječníkům, kde poškozují samotná vajíčka. Navíc tělo obézních žen vytváří více estrogenu, čímž dochází k hormonální nerovnováze. Ta vede následně k tomu, že žena začne mít problémy s menstruací, případně přestane menstruovat úplně, a tím pádem nedochází k ovulaci. V takovém případě hovoříme o syndromu polycystických ovarií. Je prokázáno, že 60-80 % žen, které tímto syndromem trpí, je obézních. Nadbytečné množství estrogenu může zároveň v určitých případech vést i k potratu.

Obezita ale nebývá problémem jen při početí dítěte, významně ovlivňuje i těhotenství a porod. Ve Švédsku provedená studie například potvrdila, že s rostoucím BMI se zvyšuje riziko, že miminko bude mít vrozenou vadu. Nejvyšší riziko, že se jim narodí postižené dítě, tak mají velmi obézní maminky, u nichž je toto riziko o více než třetinu vyšší než u žen s normální vahou. Závažná obezita ale souvisí se zvýšeným rizikem mnoha dalších negativních dopadů na těhotenství jako je preeklampsie, cukrovka či porod mrtvého dítěte.

Jak poznat, že už jde o obezitu

Běžným ukazatelem je hodnota BMI neboli Body Mass Index. Ten svůj si vypočteme úplně jednoduše a to tak, že vydělíme naši váhu v kilogramech výškou v centimetrech. Při normální hmotnosti se výsledek pohybuje mezi 18,5-25, v případě nadváhy pak mezi 25 a 30. Rozhodující je také rozložení tuku v oblasti břicha. Pokud se tedy váš BMI pohybuje v hraničních hodnotách, přeměřte se. Vysoké riziko výskytu metabolických komplikací u žen hrozí, pokud mají obvod pasu vyšší než 88 centimetrů, u mužů je to 102 centimetrů. Při vyšších hodnotách BMI už mluvíme o obezitě. Obezitu I. stupně definují hodnoty 30-35, II. stupně pak hodnoty 35-40. Pokud BMI přesáhne číslo 40, jde o obezitu III. stupně

Jen dieta k léčbě obezity nestačí

Obezita má mnoho příčin a vědci už dávno dokázali, že některé z nich jsou mimo kontrolu lidí, kteří obezitou trpí. Právě proto je tak obtížné nejen zhubnout, ale váhu si i dlouhodobě udržet. 

„Když je hmotnost jen o pár kilogramů vyšší, je možné opět ji snížit a udržet pomocí úpravy stravy a dostatku pohybové aktivity,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Kristýna Čmerdová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Připomíná ovšem, že pokud bojujete se zvyšující se hmotnosti už více let a dosáhli jste do fáze obezity (vaše BMI je větší nebo rovný 30), je většinou potřeba komplexnější přístup. 

Specializovaný lékař je řešením

„Většina lidí k nadváze a obezitě přistupuje s jednoduchou rovnicí v hlavě: 'Omezím lehce jídelníček, začnu se více hýbat a kila půjdou dolů.'. Bohužel, pokud by to bylo tak snadné, lidé by se nedostali tam, kde jsou a zbavení se kil navíc by se tak pro většinu nestalo dlouhodobým nebo stále se opakujícím problémem, který se jim nedaří vyřešit,“ komentuje prof. MUDr. Martin Haluzík, který se v Centru diabetologie IKEM klinicky i vědecky věnuje. 

Odhoďte proto stud i předsudky stranou a požádejte o pomoc lékaře na specializovaném pracovišti. Pouze lékař je schopný posoudit daného člověka komplexně a nastavit pro něj řešení problému nadváhy nebo obezity zcela na míru s ohledem na jeho aktuální zdravotní, fyzický, ale i psychický stav. Zároveň sleduje celý proces, aktivně reaguje na vývoj, léčebné postupy přizpůsobuje a pacienta v jeho cestě podporuje. Dobrou zprávou je i skutečnost, že pro léčbu obezity jsou u nás v současnosti dostupné moderní a účinné léky, které mohou mít zásadní vliv na úspěšnost léčby – redukci hmotnosti. Předepsat vám je ale mohou právě a jen specializovaní lékaři.

TIP REDAKCE

Skvělým počinem je edukační portál Tloustneme.cz, na jehož vzniku se podílel tým špičkových českých lékařů. Lidé na něm najdou důležité a komplexní informace, které se problematiky obezity týkají. Navíc nabízí přehled kontaktů na specializované lékaře po celé České republice, kteří s řešením nadváhy či obezity ochotně pomohou. Lidé tyto lékaře mohou kontaktovat mailem či telefonicky přímo z webu a objednat si konzultaci. Díky šikovné mapě si navíc mohou lidé vyhledat lékaře přímo v okolí svého bydliště.

Předsudky odhoďte stranou

I když se téma obezity jako choroby stále častějí skloňuje napříč médii, řada faktů v povědomí široké veřejnosti chybí nebo je zkreslená. Lidé s obezitou jsou tak často nuceni čelit vlně předsudků. Z realizovaného průzkumu dokonce vyplynulo, že 42 % Čechů s obezitou zažilo nadávky spojené se svým vzhledem. Podle průzkumu si totiž stále většina Čechů nepravdivě myslí, že zbavit se obezity spočívá ve zvýšení tělesné aktivity (67 %), přechodu na zdravější stravování (20 %) a snížení příjmu kalorií (50 %). Obezita je ale chronické onemocnění, které si zaslouží pochopení společnosti i pomoc zdravotníků. Bohužel, přestože si tento fakt uvědomuje celých 68 % Čechů, lékařskou pomoc při snaze zhubnout vyhledají pouhá 2 % lidí s obezitou.

„Většina lidí, bohužel, stále k obezitě přistupuje s jednoduchou rovnicí v hlavě: „Nebudeš jíst, začneš běhat a zhubneš.“ A nejen to, lidé, kteří s obezitou žádnou zkušenost nemají, doporučují „zaručené“ způsoby, jak zhubnout. Vycházejí buď z vlastní zkušenosti nebo z rad na internetu. A když to fungovalo jim, musí to fungovat všem…,“ komentuje PhDr. Jitka Herlesová, Ph.D., psycholožka a psychoterapeutka z OB kliniky Praha a dodává: „Bohužel tyto nevyžádané rady bývají dlouhodobě neúčinné, a v horším případě dokonce škodlivé. Velký počet lidí s obezitou zhubnout umí, dokážou zhubnout i desítky kilogramů, a to opakovaně. Obezita je ale nemoc. Její léčba je mnohem náročnější než jednorázové zhubnutí. Pokud skutečně chcete někomu s léčbou obezity pomoci, nejprve se ujistěte, zda vůbec a o jakou pomoc dotyčný stojí. Samotný průběh léčby je nejlepší vždy probrat s lékařem, který se jí zabývá.“

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie