Zobrazit přihlášovací formulář

Návod: Podzimní dekorace z dýně. Vyrobte si vkusnou vázu, která rozzáří váš byt

Návod: Podzimní dekorace z dýně. Vyrobte si vkusnou vázu, která rozzáří váš byt

GALERIE: Dýně jako dekorace si řada z nás spojuje především s Halloweenem. Tyto nádherné symboly podzimu jde ale využít i jinak, než jen na výrobu známých svítících duchů. Nádherně vypadá třeba aranžmá z čerstvých květin ve váze z dýně. A my pro vás máme návod na jeho výrobu krok za krokem. Zvládne to každý, zapojit můžete i děti. Tak neváhejte a pusťte se do toho! V galerii najdete i další dýňová aranžmá pro inspiraci.

 

Zvolte správný druh dýně

Je potřeba, aby dýně měla kulatý tvar a dobře stála. To většinou neplatí například pro dýni máslovou, která je charakteristická svým hruškovitým tvarem. Výhodou je, když má měkčí dužinu, aby se vám lépe dlabala. A v neposlední řadě jsou na výrobu této podzimní dekorace ideální spíše dýně menšího vzrůstu, aby v nich květiny hezky vynikly. Namísto velké tykve obecné proto raději zvolte dýni muškátovou, oblíbenou hokaido nebo dekorativní druhy.

Návod na výrobu podzimní dekorace z dýně krok za krokem

Budete potřebovat

  • dýni (hokaido, muškátovou...)
  • nůž
  • lžíci
  • gumovou rukavici
  • Primalex barvu ve spreji s křídovým efektem
  • zelenou aranžovací hmotu určenou pro živé květiny (seženete v květinářství)
  • květiny (čerstvé nebo sušené)

Postup

1. Dýni omyjte a pečlivě osušte.

2. Pak opatrně ostrým nožem odřízněte její vršek a semínka i většinu dužiny vydlabejte nejlépe polévkovou lžící.

3. Křídový sprej Primalex (my jsme zvolili šedozelený odstín) před použitím důkladně protřepejte, dokud nebude slyšet volný pohyb kuličky v nádobce.

4. Barvu na dýni nanášejte ze vzdálenosti 20–30 cm v ucelených pásech a v tenké vrstvě. Nádobku přitom držte ve svislé poloze.

5. Druhou vrstvu aplikujte kolmo k předchozímu směru nástřiku tak, aby barva pokrývala rovnoměrně celou dýni.

6. Dvěma vrstvami barvy nastříkanou dýni nechte 5–10 minut zaschnout. Křídové spreje Primalex se velmi snadno aplikují, rychle schnou a vytvářejí povrch odolný vůči vnějším povětrnostním vlivům. Jsou vhodné nejen na přírodní povrchy, ale také například na kov, kámen nebo sklo. Pro použití na větší plochy je k dispozici širší tryska, kterou najdete ve víčku každého spreje.

NÁŠ TIP

Nejste-li zastánci matného vzhledu a přírodní struktury, můžete dýni ještě přelakovat Primalex sprejem se třpytkami. Tento syntetický lesklý lak výborně přilne na různé druhy povrchů, rychle schne a odolá vnějším povětrnostním vlivům. Dostupný je ve variantě se stříbrnými, zlatými a barevnými třpytkami.

7. Ze zelené aranžovací hmoty část odkrojte tak, aby zaplnila vnitřek dýně. Poté ji vložte do vody, aby celá nasákla. Poznáte to tak, že klesne ke dnu.

8. Dobře nasáklou hmotu opatrně vložte do dýně a postupně do ní zapichujte květiny. Podle potřeby si můžete délku květin upravit pomocí nože nebo zahradnických nůžek.

9. Pokud chcete prodloužit životnost dekorace, použijte květiny sušené nebo třeba různé větve a namísto zelené aranžovací hmotě sáhněte po šedé. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie