Cuketová směs do sklenic: Nejlepší recepty na oblíbenou úpravu pod maso, na špagety i na topinky
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Pokrmy z cukety už vám doslova"lezou krkem" a vy přemýšlíte, jak to udělat, abyste si tuhle jinak báječnou zeleninu mohli vychutnat i v zimě a na jaře, až bude stát okolo sto korun za kilo? Zavařte jí! Cuketovou směs si pak můžete kdykoliv vychutnat pod masem, na špagetách, jako přílohu k masu nebo třeba na pečivu či topince.
Cuketová pomazánka na topinky - ďábelská
Suroviny
- 2 kg cukety (oloupané, vydlabané a nahrubo nastrouhané)
- 500 g cibule
- 100 g sádla
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce sladké papriky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pálivé papriky (milovníci pikantního mohou nahradit mletými chilli papričkami)
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 1 lžička kari koření
Postup
1. Najemno nakrájenou cibule na sádle osmažte dosklovata.
2. Přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu a všechny ostatní ingredience.
3. Vařte mírným varem 30 minut.
4. Hotovou směs vařicí rovnou z hrnce plňte do čistých skleniček, ty uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnut.
Za recept děkujeme uživatelce Chula.
Cuketová směs na cokoliv
Suroviny
3 kg cukety
25 dkg tuku (olej, máslo)
1 kg cibule
1/2 lahvičky sojové omáčky
20 dkg vegety
40-100 dkg rajského protlaku (podle chuti)
2 lžičky chilli
3 palice česneku
špetka zázvoru
Postup
1. Nakrájenou cibuli osmahněte dosklovata.
2. Přidejte protlak, cuketu nastrouhanou nahrubo a duste 30 minut (do měkka).
3. Pak přidejte ostatní suroviny, chvilku povařte a nakonec přidejte česnek.
4. Horkou směs naplňte do skleniček a sterilujte.
Směs je výborná na topinky, k bramboráčkům, na špagety (s mletým masem třeba), apod..
Za recept děkujeme uživatelce Jonesca.
Cuketový kaviár
Suroviny
- 3 kg cuket
- 1 kg mrkve
- 1/2 l rostlinného oleje
- 2 lžíce soli
- 3 lžíce cukru
- 1/2 kg cibule
- 1/2 l rajčatového pyré (drcená rajčata)
Postup
1. Oloupejte veškerou zeleninu a pokrájejte ji na menší kousky, co se vejdou do mixéru.
2. Zeleninu umixujte spolu se solí a poté směs přendejte do hrnce.
3. Přidejte 2 lžíce rostlinného oleje a za občasného promíchání přiveďte k varu.
4. Pak ihned snižte plamen na minimum a nechte směs v rendlíku probublávat pod pokličkou jednu hodinu.
5. Pak přidejte rajčatové pyré a ještě 20 minut na mírném ohni vařte.
6. Pak už jen přendejte do předem vysterilizovaných sklenic a otočte dnem vzhůru do vychladnutí.
Cuketová směs s kari
Suroviny
- 2 kg cuket
- 12-20 rajčat
- 3-4 papriky
- 4 lžíce másla
- kari
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- vegeta
- kečup nebo protlak
- cukr podle chuti
Postup
1. Cuketu nakrájíme na kousky a orestujeme na másle, osolíme, opepříme.
2. Přidáme česnek a koření.
3. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit cca 10 minut.
4. Pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata a ještě chvíli dusíme.
5. Nakonec přidáme kečup nebo protlak a ochutíme cukrem. ¨
6. Horké plníme do skleniček a sterilujeme při 80 °C asi 15-20 minut.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k článku
