Cuketa: Nejlepší recepty našich čtenářek. Vyzkoušejte je i vy!
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Sezóna, kdy na vás rodina, přátelé a sousedé místo pozdravu vyhrknou: "Nechceš cuketu?", je teprve na začátku, a vám pomalu dochází inspirace, jak tuto báječnou zeleninu v kuchyni využít? Inspirujte se osvědčenými recepty, o které se s vámi naše čtenářky podělily. Cuketa je totiž nejen chutnou a hlavně variabilní surovinou, ale také má nízkou energetickou hodnotou, což ocení všichni, kteří si hlídají váhu.
Cuketové muffiny
Ingredience
- 500 g cukety
- 100 g tvrdého sýru
- 200 g zakysané smetany
- 100 ml oleje
- 100 g uzeniny
- 1 červená paprika
- pórek (jarní cibulka)
- 3 stroužky česneku
- vegeta
- 3 vejce
- kypřící prášek do pečiva
- 1,5-2 hrnku hladké mouky
Postup
Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Uzeninu a zeleninu nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme nebo nastrouháme najemno. V míse smícháme všechny ingredience. Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny. Pečeme při 180°C dozlatova (cca 40 minut). Z hmoty můžeme také udělat placičky, které smažíme nebu pečeme v troubě.
Poznámka: Autorkou receptu je AďkaB
Slaná cuketová roláda "Vánek"
Ingredience
- 2 střední cukety
- 6 vajec
- 50 ml smetany ke šlehání
- 200 g tvrdého sýra
- česnek
- 150 g pomazánkového másla
- 150 g zakysané smetany (tvarohu)
- 150 g šunky(nebo jiné uzeniny)
- bylinky
Postup
Cuketu nastrouháme (mladší i se slupkou), osolíme a necháme stát cca 20-30 minut..Žloutky oddělíme od bílků ,z bílku vyšleháme sníh. Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme žloutky, nadrobno nakrájenou šunku, šlehačku, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílku a jen zlehka ho zapracujeme. Směs rovnoměrně rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 220°C cca 15-20 minut. Ještě teplou roládu srolujeme i s papírem a necháme vychladnout. Pomazánkové máslo vyšleháme s zakysanou smetanou, přidáme bylinky, dochutíme soli a pepřem. Krémem potřeme vychladlou roládu a srolujeme. Dáme do ledničky ztuhnout. Roláda je úžasně lehká, doslova jako „vánek“.
Poznámka: Autorkou receptu je Olča =)
Cuketová nádivka na plech aneb cukeťák
Ingredience
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 2 střední cibule
- 4 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek pšeničné krupice nebo dětské krupičky
- 1/3 hrnku oleje
- 25 dkg sýra (lze i nakombinovat s nivou, balkánským, uzeným sýrem…)
- 30 dkg uzeného masa (lze i měkký salám nebo šunku, ale uzené je lepší, výraznější)
- 5 stroužků česnek
- sůl (cca 1 kávová lžička)
- pepř dle chuti
- petrželka nebo pažitka
Postup
V míse smícháme všechny ingredience - nahrubo nastrouhanou cuketu (neslívám, nevydlabávám a u mladých lze nechat i slupku) a sýr, nadrobno pokrájenou cibuli, pšeničnou krupici (eventuálně dětskou krupičku) smíchanou s práškem do pečiva, olej, 4 vejce, na kostičky nakrájené uzené, lžičku soli, trochu pepře, prolisovaný česnek a petrželku nebo pažitku nadrobno pokrájenou (když není, ani nemusí být). Vznikne řidší směs, kterou vlijeme do pekáče nebo zapékací mísy (vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme krupicí). Pokud se nám směs zdá hodně řídká, stačí zahustit ještě trochou krupice. Nechte chvilku před pečením stát, krupička se nasákne. Pečte na 180´C, dokud nádivkanezezlátne navrchu.
Tuto dávku jsem pekla v pekáčku s pečící plochou 25x35 cm. Když peču v klasickém velkém hlubokém pekáči, poměrně přidám cuketu, krupičku, trochu oleje (s ním už radši opatrně, ať to neplave), ostatní nechávám (max. přidám ještě trochu sýra a uzeného, ale někdy ani to ne). Ve výsledku musí být těsto trochu řidší, když je husté, bude upečené moc suché. My cukeťák máme raději až vlažný anebo studený, kdy ztuhne sýr a tolik se to nerozpadává a neteče.
Poznámka: Autorkou receptu je Vanusak
Cuketové karbanátky bez masa
Ingredience
- 40 dkg nastrouhané cukety
- 2 větší cibule
- 1/2 sáčku strouhaného sýra
- 5 vajec
- 15 dkg gothaje nastrouhat (nebo jiné uzeniny, popř. uzeného masa)
- strouhanka
- trošku kypřícího prášku do pečiva,
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup
Všechny přísady dáme do mísy a smícháme. Strouhanku přidáváme podle hustoty směsi. Když je vše řádně promíchané, děláme bochánky, které obalíme ve strouhance a dáme smažit nejlépe do friťáku. Skvělou přílohou jsou třeba vařené brambory nebo bramborová kaše, karbanátky si ale můžete vychutnat třeba jen se zeleninovým salátem.
Poznámka: Autorkou receptu je kačka234
Slané cuketové vafle
Ingredience
- 200 g nahrubo nastrouhané cukety
- 50 g strouhaného sýru
- 2 vejce
- cca 130 g hladké mouky
- 50 g mléka
- malá lžička kypřícího prášku do pečiva
- 10-15 g olivového oleje
- hrst slunečnicových semínek
- česnek
- sůl
- pepř
Postup
Všechny suroviny smícháme, těsto necháme chvíli odstát a v rozehřátém vaflovači pečeme vafle.
Poznámka: Autorkou receptu je li.za.rd
Smažená cuketa v křehkém česnekovém těstíčku
Ingredience
- cuketa nakrájená na cca 1 cm silné plátky (asi 14 ks)
- 5 stroužků česneku
- 2 vejce,
- 2 dcl mléka
- 6 lžic hladké mouky
- sůl 1 lžička do těstíčka + sůl na cuketu
Postup
Nakrájenou cuketu mírně osolím a nechám asi 15 min. "vypotit" na talíři přikrytém pokličkou, až pustí vodu, tu následně slijte. Mezitím připravím těstíčko jako na palačinky - rozšlehaná vajíčka s mlékem, solí a hladkou moukou, přidám prolisovaný česnek, můžete přidat nějaké ostřejší koření, bylinky nebo trochu pálivé papriky. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Přebytečný olej pak nechte vsáknout do papírových utěrek nebo ubrousků. Podávejte například s dipem ze zakysané smetany, ochuceným česnekem nebo čerstvými bylinkami.
Poznámka: Autorem receptu je pavlikmacik
Zapečená cuketa plněná mletým masem
Ingredience
- cuketa
- mleté maso (nejlépe vepřové, ale může být i mix),
- sýr parmezán nebo Gran Moravia + trošku eidamu ( kdo chce)
- cibule
- česnek
- sušená rajčata v oleji
- rajčata
- chilli paprička ( dle chuti)
- mletý pepř
- sůl
- čerstvý rozmarýn
- olivový olej
Postup
Cuketu rozřízneme podélně napůl, vydlabeme vnitřek ze semínky, spodek cukety mírně seřízneme tak, aby hezky ležela v pekáči. Cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme mleté maso, osmahneme, přidáme česnek nakrájený na plátky, nakrájená sušená rajčata a ostatní přísady. Cuketu vytřeme olejem ze sušených rajčat, navrstvíme směs z mletého masa a dáme zapéct do trouby asi na 30 minut. Pak posypeme nastrouhaným sýrem, kdo má rád sýr s modrou plísní, může klidně sáhnout i po něm, a dopečeme dozlatova.
Slaný koláč s cuketou a rajčaty
Ingredience
na těsto
- 270 g hladké mouky
- 70 g másla
- 10 g droždí
- 150 ml vlahého mléka
- špetka cukru
- špetka soli
na náplň
- 500 g cukety
- 500 g rajčat
- 100 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 1 lžíce sekaného tymiánu (rozmarýnu)
- 1 lžíce majoránky
- 80 g strouhaného eidamu
Postup
Mouku prosijeme do mísy. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a pár lžic vlahého mléka. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme změklé máslo, špetku soli a mlékem zaděláme nelepivé těsto, které necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozválíme a přeneseme na tukem vymazaný plech. Na několika místech propícháme vidličkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si rajčata a cuketu nakrájíme na plátky a vykynuté těsto jimi střídavě poklademe. Dle chuti zeleninu osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu smícháme s vejci, bylinkami a koláč směsí rovnoměrně polijeme. Nakonec posypemem strouhaným eidamem nebo jiným sýrem podle chuti. Pečeme v předehřáté troubě na 200 - 220°C asi 40 min. dozlatova.
TIP
Pod plátky rajčat a cukety lze dát kolečka šunky nebo pikantního salámu. Dále například listový spěnát, bazalku, plátky česneku, cibule, zkrátka co kdo má rád.
Poznámka: Autorkou receptu je alfleila
Slaný štrúdl (závin) s cuketou z listového těsta
Ingredience
- 500 g listového těsta
- 400 g oloupané cukety
- 200 g sterilované kukuřice
- 1 pórek
- 100 g strouhaného sýra
- 2 lžíce másla
- 70 g strouhanky
- bazalka (čerstvá nebo sušená)
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- 1 vejce + 1 lžíce mléka na potření
Postup
Cuketu nastrouháme, osolíme a necháme 30 minut odstát, aby pustila vodu. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, zesklovatíme na másle a necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na 2 obdelníky, posypeme strouhankou, na ní rozložíme polovinu vyždímané cukety smíchané s rozetřeným česnekem, posypeme nastrouhaným sýrem, pak pórkem, obložíme kukuřicí a lístky čerstvé bazalky (nebo poprášíme sušenou), poklademe zbytkem cukety, poprášíme strouhankou a zavineme. Štrúdl opatrně položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme ho vejcem rozšlehaným s mlékem, posypeme solí a bylinkami. Dáme do na 200 °C vyhřáté trouby, zapečeme 10 minut, pak teplotu zmírníme na 180 °C a pečeme ještě asi 10 minut, dokud není štrůdl zlatavý.
Poznámka: Autorkou receptu je chalupnicka
Úžasná musaka z cukety
Ingredience
- 1,5 kg cuket (na plátky 1 cm tlusté)
- 1/2 kg mletého hovězího či jehněčího
- 1 PL másla
- 1 stř. velká cibule, jemně nasekaná
- 0,5 kg zralých rajčat, oloupaných, krájených (může být i z konzervy)
- šálek strouhaného sýra typu parmezán
- 2 PL petržele, jemně sekané
- 1 šálek vína
- 1 šálek horké vody
- 1 PL oregána
- sůl, muškátový oříšek
- olej
- 1 PL rozpuštěného másla
- 2 PL rozdrobených piškotů
na bešamel
- 6 šálků (cca litr) teplého mléka
- 175 g másla
- 100 g mouky
- 2 vejce, rozšlehaná
- sůl
- muškátový ořech
- olivový olej
Postup
Ten recept jsem před lety přivezla z Kefalonie, kdo jí ochutnal, jinou už nechtěl :-) S přípravou se musí začít už den před plánovaným servírováním, aby se cukety správně uležely. Příprava je opravdu hodně zdlouhavá, takže pro lidi trpělivé :-), ale radost z jídla bude zaručenou odměnou :-)
Plátky cukety posolíme a necháme nejméně 90 minut odležet, nejlépe v plastovém cedníku (pustí vodu). Pak opláchneme a osušíme. Ve velké pánvi rozehřejeme asi 2 cm oleje a lilky/cukety dozlatova (ne dohněda!) osmažíme, pak necháme opět okapat v cedníku - nejlíp přes noc.
Druhý den dusíme sekanou cibuli s trochou vody, dokud se voda neodpaří a cibule nezměkne. Pak přidáme lžíci másla a mírně zasmažíme. Pak se přidá maso. To mícháme až dokud zcela neztmavne a není sypké. Nyní přidáme víno (jakékoliv), rajčata, horkou vodu, petržel a oregano. Dosolíme, příp. i dosladíme, je-li moc kyselé, nastrouháme oříšek. Vaříme, mícháme, dokud jídlo nezhoustne, neodpaří se voda. Necháme vychladnout.
V mezičase chystáme bešamel: Máslo (175 g je docela velké množství) pomalu rozehřejeme na pánvi, vmícháme mouku a 2 - 3 minuty nepřetržitě na ohni míchame, pak začneme pomalu přilévat teplé mléko, přičemž stále mícháme a mícháme, aby se neudělaly žmolky. Necháme omáčku vystydnout a až pak vmícháme 2 rozšlehaná vejce.
Až teď nastává čas pečení - do zapékací mísy, pečlivě vymazané anebo s nepřilnavým povrchem (ideální je rozměr 30 x 23 cm), skládáme jednotlivé vrstvy: nejprve lilky/cukety, pak vrstvu masovo-rajčatové omáčky, kterou navrch posypeme sýrem. Poslední vrstva by měla býtmasová. Na ní nalijeme bešamel, posypeme ho rozdrobenými piškoty, zbytkem sýra a rozehřatým máslem (či pro jednoduchost zakapeme olejem). Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi hodinu, dokud není povrch zlatavě hnědy. Po částečném vychladnutí krájíme čtvercové porce.
Poznámka: Autorkou receptu je Lucipera
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé