Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí limonáda bez kalorií: Pochutnáte si, ale nepřiberete! 6 receptů, které budete milovat

Pitný režim je důležitý, především teď v létě, kdy teploty atakují třicítku. Jenže limonády i ochucené minerálky z obchodu jsou doslova nabité cukrem, což se může projevit na naší postavě. A navíc to nesvědčí ani našemu zdraví. Přesto ale nemusíte pít jen čistou vodu. Vyzkoušejte domácí osvěžující ovocné limonády, které jsou chutné i bez přidaného cukru.

Foto: iStock.com

Způsobů, jak nápoje osladit, aniž byste do nich museli přidávat cukr, je hned několik. Tím prvním je použití přirozeně sladkého čerstvého ovoce. To můžete do nápoje buď rozmixovat nebo jen nakrájet na kousky. Další možností je použití ovoce sušeného. Nejvhodnější jsou rozinky nebo datle. Sušené ovoce (staří pár kousků) je nejlepší alespoň na hodinu namočit do vody, pak slít, s trochou vody následně rozmixovat a vzniklou kašičkou pak domácí limonadu dosladit. Datle je před zalitím vodou lepší nakrájet na menší kousky. Použít můžete také čerstvé lístky stévie. Chutná příjemně sladce a je vhodná i pro diabetiky. 

Domácí melounová limonáda

Ingredience

  • 1/4 malého melounu nebo silnější měsíček z melounu velkého
  • 1,5 litru ledové vody
  • 1 limetka nebo citron
  • čerstvá máta, meduňka nebo rozmarýn (nemusí být)

Postup

Meloun rozmixujte nebo nakrájejte na plátky a zalijte ledovou vodou nebo sodovkou. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z limety nebo citronu. Podle chuti můžete přidat pár lístků čerstvé máty či meduňky nebo snítku rozmarýnu. V takovém případě nechte nápoj v lednici alespoň půl hodiny až hodinu louhovat. Servírujte s ledem.

Foto: iStock.com

Domácí jahodová limonáda

Ingredience

  • 250 g jahod
  • 1,5 litru ledové vody
  • 1 limetka nebo citron
  • čerstvá máta, meduňka nebo bazalka (nemusí být)

Postup

Jahody nakrájejte na plátky a zalijte ledovou vodou nebo sodovkou. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z limety nebo citronu. Podle chuti můžete přidat pár lístků čerstvé máty, meduňky nebo bazalky V takovém případě nechte nápoj v lednici alespoň půl hodiny. Servírujte s ledem. Pokud jsou jahody málo sladké, doslaďte lístky stévie nebo třeba lžící medu.

TIP REDAKCE

Pokud držíte dietu nebo si jen hlídáte váhu, ale máte rádi sladké nápoje, je dobré pořídit si příchutě do vody, které na rozdíl od klasických sirupů neobsahují skoro žádné kalorie a díky jejich instantní formě je můžete mít vždy po ruce, a to i na cestách, v práci či na dovolené. Nabízí je například The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Foto: iStock.com

Třeba oblíbená příchuť pomeranč obsahuje pouhých 10 kcal na 1 litr nápoje. Postup je jednoduchý: do 1 litru vody přidáte pouze 1 lžičku směsi a nápoj je hotový! Navíc můžete vybírat z mnoha variant příchutí jako je malina s bezinkou, ananas nebo citron s limetkou. Tyto příchutě jsou také skvělým základem pro míchané drinky.

Foto: iStock.com

Domácí okurková limonáda s mátou

Ingredience

  • 1 salátová okurka
  • 1,5 litru ledové vody
  • 2 limetky
  • hrst čerstvé máty

Postup

Okurku omyjte, nakrájejte na plátky, dejte do džbánu, přidejte lístky máty a vše dlouhou koktejlovou lžičkou nebo třeba vařečkou trochu pomačkejte. Obsah džbánu zalijte ledovou vodou nebo sodovkou a přidejte čerstvě vymačkanou limetovou šťávu. Nechte cca 2 hodiny louhovat v lednici. Servírujte s ledem.

Foto: iStock.com

Domácí malinová limonáda

Ingredience

  • 300 g čerstvých nebo mražených malin 
  • 1,5 litru ledové vody
  • 2 limetky
  • listy čerstvé meduňky, máty nebo bazalky (podle chuti)

Postup

Pár malin si dejte stranou, zbytek dejte do džbánku a rozmačkejte. Zalijte ledovou vodou nebo sodovkou a přidejte čerstvě vymačkanou limetovou šťávu. Nechte cca 1-2 hodiny louhovat v lednici. Servírujte s ledem dozdobené čerstvými malinami.

Foto: iStock.com

Domácí zázvorová limonáda s pomerančem

Ingredience

  • kousek čerstvého zázvoru cca 7-8 cm dlouhý
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • 1,5 litru ledové vody
  • hrst čerstvé meduňky

Postup

Zázvor nastrouhejte nebo pokud chcete slabší chuť, tak nakrájejte na plátky. Do džbánu k němu přidejte jeden na plátky nakrájený pomeranč a na plátky nakrájený citron (nejlépe bio, nemají totiž chemicky ošetřenou kůru). Vše zalijte ledovou vodou nebo sodovkou. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a limety a také lístky čerstvé meduňky. Nechte nápoj v lednici alespoň 2 hodiny louhovat. Servírujte s ledem přecezené přes sítko. Dosladit můžete třeba dvěma lžícemi medu.

Foto: iStock.com

Domácí meruňková limonáda s rozmarýnem

Ingredience

  • 30 zralých až přezrálých meruněk
  • 1 pomeranč
  • 1 limetka
  • 1,5 litru ledové vody
  • snítky rozmarýnu

Postup

Vypeckované meruňky nakrájejte na kusy, do džbánku k nim přidejte na kolečka nakrájený pomeranč, limetu (bio) a snítky rozmarýnu a vše na dně promačkejte třeba šťouchadlem na brambory. Obsah džbánu zalijte vodou nebo sodovkou a nechte alespoň půl hodiny až hodinu v lednici louhovat. Podávejte přecezené s ledem a dozdobené třeba plátkem pomeranče a lístky meduńky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie