Rebarbora: Zkuste recept na lahodný domácí sirup nebo vynikající chutney ke grilovanému masu
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Lidé jí buď milují nebo nenávidí. I když jde vlastně o zeleninu, rebarbora neboli reveň se nejčastěji připravuje nasladko. V koláči nebo bublanině je nepřekonatelná. Co ale takhle vyzkoušet nějaké méně obvyklé recepty s ní? Osvěžující domácí sirup a voňavé pikantní čatní si zamilujete!
Sezóna reveně je v plném proudu a protože není nijak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. Rebarbora totiž nejenže skvěle chutná, připomíná tak trochu nakyslé jablko, ale navíc obsahuje spoustu prospěšných látek – bohatá je jak na vitamíny, tak i minerály, například hořčík či mangan. Sklizená ale dlouho nevydrží, je proto potřeba ji poměrně rychle zpracovat. Rady, jak na to, a tipy, jak docílit toho, aby vydržela déle čerstvá, najdete v jednom z našich starších článků.
Během sklizně, která trvá od konce května nejdéle do konce června, seženete rebarboru téměř na každém kroku. Určitě ale stojí za to zaměřit se na kvalitu. V obchodech jsou totiž řapíky často už zavadlé. Pokud tedy nemáte reveň z vlastní sklizně, zaručí vám čerstvost a kvalitu produkty ekologického zemědělství. Pořídíte je i ve většině supermarketů a poznáte je snadno podle označení logy biolistu či biozebry. U bio surovin totiž máte jistotu, že při jejich pěstování nebyla použita průmyslová hnojiva nebo pesticidy, které by se dále vyplavovaly např. do vody. Pěstování i hospodaření v režimu ekologického zemědělství se naopak soustředí na přirozenou péči o rostliny bez zbytečné chemie i na chování zvířat v co nejlepších podmínkách podle zásad animal welfare. Ekofarmáři dbají na to, aby po sobě nezanechávali zatěžující ekologickou stopu. Starají se o půdu a vrací do ní organické látky – to aby byla živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Zkrátka zachovávají vše i pro budoucí generace. Více informací o ekologickém zemědělství najdete například na myjsmebio.cz.
NÁŠ TIP
Mimo obchodů můžete bioprodukty nakoupit také na ekofarmách. Kromě výletu za nákupem si ale
můžete dopřát i oběd v místních restauracích, nechat se ubytovat nebo se s dětmi po farmě podívat.
Na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio pomocí interaktivních mapiček snadno vyhledáte, která se
nachází ve vašem okolí a co aktuálně nabízí.
Recept na domácí rebarborový sirup
Ingredience
- 700 g bio rebarbory
- 1 l vody
- 4 lžíce bio medu
- šťáva z bio citronu
- bio máta
Postup
1. Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky.
2. Do hrnce vlijte vodu, přiveďte k varu, vsypte rebarboru a povařte do úplného změknutí, zhruba 10–15 minut.
3. Poté směs rozmixujte, přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu.
4. Hotový sirup nalijte do lahve a dejte do lednice vychladnout.
5. Pro přípravu limonády nasypte do sklenice kostky ledu, přelijte sirupem podle chuti a nařeďte sodovkou. Na závěr ozdobte lístkem máty, kolečkem citronu a podávejte.
Recept na rebarborové chutney
Ingredience
- 500 g bio rebarbory
- 200 g bio cibule
- 300 g bio jablka
- 300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky)
- 300 ml bio vinného octa
- 300 g třtinového cukru
- 50 g strouhaného bio zázvoru
- 2 stroužky bio česneku
- hrst kuliček bio hořčičného semínka
- pár kuliček bio pepře
- kůra z bio citronu
- špetka kari koření
- špetka soli
Postup
1. Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl.
2. Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut.
3. Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle.
4. Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě.
Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé