Znáte kosmatice? Vyzkoušejte recept na smažené květy černého bezu. Vynikající jsou nasladko i slano
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Ochutnáváte rádi zapomenuté pokrmy z kuchyně našich babiček? Pak se vypravte na voňavé květy černého bezu, který teď všude kvete, a připravte z nich třeba lahodný dezert nebo rovnou i hlavní chod. Tahle dobrota za pár korun je připravená raz dva a zachutná celé rodině.
Černý bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Mezi lidmi proto odjakživa požíval vždy velké vážnosti. Vypovídá o tom i přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni." Bohaté využití měl ale i v kuchyni. A protože se stále více lidí navrací k přírodě, kdysi zapomenuté recepty znovu ožívají.
Mezi nimi i ten na kosmatice, v těstíčku obalené a osmažené květy černého bezu, které se mohou servírovat s bramborami nebo kaší, ale pokud těstíčko přisladíte cukrem a medem a osmažené květy pak ještě horké obalíte ve skořicovém cukru nebo poprášíte cukrem moučkovým, chutnají báječně i jako dezert.
Jak připravit kosmatice - recept
Ingredience
- květy černého bezu
- ¼ litru mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- cca 120 g hladké mouky
- olej na smažení
Postup
1. Květy očistěte, oklepejte a nechte je rozložené někde ležet, aby z nich vylezl drobný hmyz a broučci.
2. Z mléka, vajíček, mouky a špetky soli připravte těstíčko, které by se konzistencí mělo podobat tomu palačinkovému. Příliš řídké těstíčko by z květů stékalo e nepokrylo by je důkladně, moc husté by zase po usmažení bylo tuhé a gumové. Správnou konzistenci poznáte tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky.
3. Čisté a suché květy důkladně namočte do těstíčka tak, aby jím byly celé pokryté. držte je při tom za dlouhou stopku.
TIP REDAKCE
Ve slané variantě můžete část mléka v těstíčku nahradit pivem. To tak bude chutnější a navíc nadýchanější. V případě spadké varianty použijte třeba sodovku nebo nějakou limonádu. Těsto bude nadýchané i v případě, že použijete místo mléka smetanu.
4. V těstíčku namočené květy okamžitě smažte ve vyšší vrstvě oleje. Nejdříve z jedné strany, pak je pomocí obracečky a stopky obraťte a teprve teď stopku ostrými nůžkami odstřihněte.
5. Osmažené květy přeneste na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami a nechte vsáknout přebytečný tuk.
6. Servírujte s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo jen tak, třeba se salátem a nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s pikantním dresinkem.
Původní recept naší čtenářky s přezdívkou Marcela 1980 najdete ZDE >>
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k článku










