Zobrazit přihlášovací formulář

Velikonoční jidáše: Recept na tradiční sladké pečivo z kynutého těsta. Zkuste klasiku nebo smetanové

Netroufáte si na domácí mazanec? Upečte jidáše, někdo jim říká i jidášky. Krásně vypadají a ještě lépe chutnají. A co je nejdůležitější, zaručeně se vám povedou, nedá se na nich totiž nic zkazit. Navíc do jejich přípravy klidně můžete zapojit i děti.

I když je tohle populární velikonoční pečivo z kynutého těsta, stejně jako třeba mazanec nebo vánočka, chutná trochu jinak. Je hutnější, přesto krásně nadýchané, vláčné, má plnější chuť a dlouho vydrží měkké. Ovšem za předpokladu, že voňavé, medem potřené jidáše dřív nesníte. Můžete si být jistí, že se po nich jen zapráší. Chutnají totiž i těm, kteří vánočku zrovna nemusí.

Jak na tvary, které by jidáše měly mít

Není to žádná věda. Základní jsou sice tvary, které mají připomínat stočený provaz, na němž se oběsil Jidáš, pramen těsta, který by měl být cca centimetr silný a 20-25 centimetrů dlouhý, se tak stáčí do tvaru sbíhající se nebo esíčkovité spirály, preclíku nebo se jen přeloží na půl a zkroutí. Nebojte se ale popustit uzdu fantazii a z těsta vytvořte třeba ptáčka, motýla, labuť a podobně. Inspirací vám může být obrázek níže.

Foto: iStock.com

Smetanové jidáše

Suroviny

  • 60 g krupicového cukru (můžete ho nahradit medem)
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml 12% smetany
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g změklého másla
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • med na pokapání
  • plátky mandlí na posypání

Postup

1. Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.

2. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a proseté mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.

3. Na závěr přilijte do hmoty vlažnou smetanu.

4. Zadělejte těsto, pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

5. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.

6. Plech vyložte pečicím papírem.

7. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

8. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem poklademe plátky mandlí a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.

9. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

Foto: iStock.com

Jidáše s práškem do pečiva

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 70 g cukru (nebo o něco méně + lžíce medu)
  • 250 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla (lze použít i Hera)
  • 3 žloutky
  • citrónová kůra i šťáva
  • 1 - 2 lžičky skořice 

Na potření

  • rozpuštěné máslo
  • med
  • rum (nemusí být)

Postup

1. Zadělejte klasické kynuté těsto podle svých zvyklostí nebo předchozího receptu a nechte ho dvakrát vykynout.

2. Z hotového těsta udělejte různé tvary a nechte je na plechu ještě jednou vykynout.

3. Pečte na 200 °C a hned po vytažení ještě horké potřete rozpuštěným máslem smíchaným s medem a kapkou rumu. 

Foto: iStock.com

Jidáše ze sušeného nebo čerstvého droždí s ořechy

Suroviny

  • 200 ml mléka
  • 65 g másla
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g nahrubo namletých ořechů nebo mandlí
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 2 lžičky suš. droždí nebo 1/2 kostky čerstvého

Na potření

  • 40 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 30 ml rumu

Postup

1. Ze všech surovin zadělejte klasické kynuté těsto.

2. Z hotového těsta udělejte různé tvary a nechte je na plechu ještě jednou vykynout.

3. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova.

4. V kastrolku rozehřejte máslo s medem, přidejte rum a teplou polevou potřete jidáše hned po vytažení z trouby a okamžitě je poprašte moučkovým cukrem. Vytvoří se vám vynikající krustička.

Foto: iStock.com

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie