4x recept na nejlepší mazanec: Vyzkoušejte tvarohový, se šlehačkou nebo třeba kváskový
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Zvenku dozlatova upečený a posypaný křupavými plátky mandlí, uvnitř báječně nadýchaný a plný rozinek. Bez voňavého mazance nebo také bochánku si většina z nás Velikonoce ani nedokáže představit. Jde o jednu z nejoblíbenějších velikonočních tradic, nejstarší psané recepty pocházejí z 15. století. A nejlepší je samozřejmě ten doma upečený. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů našich čtenářů.
Tvarohový mazanec
Ingredience
- 500 g prosáté hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu polotučného ve vaničce
- 170 g moučkového cukru
- 150 g Hery nebo másla
- 2 vejce
- 60 g rozinek
- 2 lžíce rumu
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- kůra z citronu
- špetka soli
- 60 g mandlí (plátky nebo půlky)
Postup
1. Rozinky dáme do misky a zalijeme 2 lžícemi rumu a necháme nabobtnat.
2. Mouku prosejeme do mísy spolu s práškem do pečiva.
3. Ve větší nádobě vyšleháme změklý tuk c cukrem a 1 lžící horké vody, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a vejce po jednom.
4. Pak do směsi přidáme tvaroh, špetku soli, přimícháme směs mouky, namočené rozinky a 2/3 mandlí.
5. Vše rukama důkladně promícháme a vytvoříme bochánek.
6. Dáme ho na plech vyložený pečícím papírem, vrch posypeme zbytkem mandlí a ty jemně zatlačíme do těsta.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, po 20 minutách teplotu zvýšíme na 180 °C a dopečeme, což trvá ještě asi 30 minut.
8. Mazanec necháme vychladnout a pak zabalíme do mikrotenové folie, aby se do druhého dne rozležel.
9. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Mazanec ze šlehačky (šlehačkový) z domácí pekárny
Ingredience
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 3 žloutky
- 120g cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 500g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- vajíčko nebo žloutek na potření
Postup
1. Všechny ingredience v uvedeném pořadí dejte do domácí pekárny a nastavte program na těsto (cca kolem 45 minut). Pokud nemáte domácí pekárnu, zadělejte těsto klasickým způsobem s kváskem.
2. Z těsta udělejte dva bochánky, nahoře je nařízněte nebo nastřihněte do kříže a nechte je ještě asi 45 minut kynout.
3. Nakonec je potřete žloutkem nebo celým vajíčkem, posypte mandlemi a dejte péct na 180 °C. Propečenost kontrolujte špejlí.
Tradiční kynutý mazanec
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- lžíce sádla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny)
- 3/16 litru mléka
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta
- 20 g nakrájených mandlí na ozdobení
- 50 g v rumu namočených rozinek
- rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup
1. Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přilijeme trochu vlahého mléka, poprášíme lžící mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
2. Mezitím rozpustíme máslo a sádlo, nesmí být do těsta horké, po vykynutí kvásku přidáme mouku se lžičkou soli, prosátý cukr, žloutky a postupně přiléváme zbytek vlahého mléka a rozpuštěného tuku, nakonec přidám rozinky a mandle.
3. Těsto pořádně vyšleháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme zkynout.
4. Vykynuté těsto srazíme vařečkou a dáme opět vykynout, to uděláme 2x.
5. Dobře vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, které trochu zploštíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut vykynout.
6. Poté střed rozřízneme do kříže ostrým nožem či žiletkou, dobře pomažeme vajíčkem a ozdobíme na plátky nakrájených mandlí.
7. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 35 minut.
Kváskový mazanec podle Maškrtnice
Ingredience
-
200 g pšeničného kvasu
-
100 g cukru
-
310 g hladké mouky
-
citrónová kůra
-
1 vejce
-
1 žloutek
-
90 g másla
-
3 g soli
-
rozinky v rumu
-
70 g mléka s vodou
Postup
1. První rozkvas: 20 g žitného kvasu + 40 g vody + 40 g pšeničné hladké mouky, nechat přikryté v teple 4 - 6 hodin.
2. Následuje druhý rozkvas: 30 g kvasu z předchozího krmení + 100 g pšeničné mouky + 100 g vody, v teple 8 - 10 hodin (do zdvojnásobení).
3. A nakonec třetí rozkvas: 30 g kvasu z předchozího krmení + 100 g pšeničné mouky + 100 g vody + 15 g cukru, v teple 10 - 12 hodin (do ztrojnásobení).
4. Když máme třetí rozkvas hotový, zaděláme finální těsto - viz ingredience - ze všech surovin kromě másla a rozinek.
5. Hněteme v robotu 10 - 15 min., poté přidáme malé kostičky studeného másla (přidáváme postupně) a necháme hníst dalších 15 - 20 min. - dokud není těsto hedvábně lesklé. Nakonec ručně přimícháme rozinky.
6. Těsto necháme kynout v teple asi 6 - 8 hodin.
7. Poté z těsta vytvoříme dva mazance, dáme na plech, pomašlujeme a necháme v igelitu (nebo v zavřené troubě) kynout 9 - 12 hodin.
8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 - 180 °C se zapařením 10 min., poté vyvětráme a pečeme na 170 °C dalších asi 15 min. - do vnitřní teploty mazanců 90°C.
9. Pak dáme na plech na papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, dáme péct mezi 170-180 °C asi 45 minut,v půlce pečení ještě potřeme mlékem.
Další čtenářské recepty na mazanec najdete ZDE >>
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé