Lehký a osvěžující: Recept na vynikající salát z marinovaných cuket. Hotový je za 15 minut
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Nových receptů na chutná jídla z cukety není nikdy dost. A proto pro vás tentokrát zase jeden osvědčený máme. Možná vás překvapí, že se v něm cuketa nijak tepelně neupravuje, jen krátce marinuje v lahodné marinádě. Hotový salát je ale skutečně vynikající. Posuďte sami! Příprava téhle delikatesy podle foodblogerky Koko vám navíc nezabere víc, než čtvrt hodinky.
Lehký cuketový salát
Ingredience (na 2 porce):
- 2 menší cukety
- malá hrstička ořechů (lískových nebo vlašských) či slunečnicových semínek
- 3 lžíce olivového oleje extra virgin
- 1 stroužek česneku
- 10 snítek tymiánu
- kůra z ½ citronu
- šťáva z ½ citronu
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- čerstvá bazalka
NÁŠ TIP
Na pánev můžete přisypat ještě pár piniových oříšků, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň pokrmu dodají na výživové hodnotě.
Postup:
1. Nejdřív si nasekejte ořechy, které opražte na suché pánvi. Jakmile se krásně rozvoní, jsou hotové.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte kůru z citronu, česnek a tymián. Nechte takto opékat cca 8 minut, aby olej nasál všechny chutě.
3. Mezitím si cukety pomocí škrabky nakrájejte na tenoučké plátky. Středy cuket vynechte, potřebujeme jen pevnou část cukety.
4. Z oleje vyndejte kůru a česnek, z tymiánu oberte smažené lístečky a vraťte do oleje.
5. Olej přelijte do misky, přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a plátky cukety. Vše důkladně promněte, aby se všechny plátky obalily olejem, nakonec přidejte čerstvou bazalku a rovnou servírujte.
TIP REDAKCE
Když najdete v lednici čerstvou rukolu, klidně jí do salátu přidejte.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé