Zobrazit přihlášovací formulář

9 příznaků, že trpíte nedostatkem vitamínu C. Naslouchejte vašemu tělu dřív, než bude pozdě!

9 příznaků, že trpíte nedostatkem vitamínu C. Naslouchejte vašemu tělu dřív, než bude pozdě!

Trápí vás nevysvětlitelná únava, jste často nemocní, máte suché a třepící se vlasy, dělají se vím bezdůvodně modřiny, krvácí vám dásně nebo vás bolí klouby? Za všemi těmito problémy může být nedostatek kyseliny askorbové neboli vitamínu C, který si náš organismus bohužel neumí vytvořit. Podívejte se na několik varovných náznaků toho, že vaše tělo trpí jeho nedostatkem.

Náš organismus pravidelné dávky vitamínu C potřebuje jako prevenci proti rozvoji běžných nemocí i vážných zdravotních problémů. Většina lidí ho však nepřijímá dostatečné množství. Stačí však svému tělu naslouchat, když má totiž "céčka" málo, dává to najevo mnoha způsoby.

Zdravý dospělý člověk by měl přijmout kolem 80 mg vitamínu C denně. Zvýšený příjem potřebují osoby, které kouří, jsou nemocné nebo ve stádiu rekonvalescence, těhotné a kojící, sportovci, starší osoby a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.

Zdrojem příjmu by měla být především pestrá strava, ovoce a zelenina. V případě zvýšené potřeby, jako je třeba stres, nemoc, pravidelné tréninky nebo náročné období ve škole či v zaměstnání, je ale vhodné vitamin C doplnit pomocí výživových doplňků.

1. Natékají vám a krvácejí dásně

Zuby a dásně potřebují dostatečné množství vitaminu C, aby byly zdravé a silné. Vitamín C posiluje tkáň epitelu, která je přítomna po celém těle. Na dásních funguje epitel jako bariéra proti bakteriím, které by mohly způsobit zubní onemocnění. Pokud vašemu tělu vitamín C chybí, dásně mají tendenci natékat, zanícovat se a snadno krvácet. Vaše dásně také kvůli nedostatku tohoto vitamínu mohou začít ustupovat a odhalovat krčky zubů. Podle studie Americké mikrobiologické společnosti je právě nízký obsah vitaminu C spojen s parodontitidou. Toto onemocnění vede k infekci dásní a poškození, které by mohlo způsobit ztrátu zubů. Jiná studie prokázala, že objevení se paradentózy po 40. roku života je zaviněné mírným, ale dlouhodobým nedostatkem vitamínu C.

2. Máte suché vlasy s roztřepenými konečky

Vitamín C, který vaše tělo přijme, jde nejprve do důležitějších tkání a orgánů, než se dostane do vlasů. Pokud jsou ale váš příjem vitamínu C nižší než ideální, pak ho vaše vlasové kořínky nebudou moci využít tolik, kolik potřebují. Důsledkem toho budou vlasy suché s roztřepenými konečky. Vitamín C navíc napomáhá rychlejšímu růstu vlasů, protože pomáhá tělu vstřebávat více železa. Nedostatek proto nemusí jen zpomalit růst vlasů, může také vést k jejich vypadávání.

3. Často vám teče krev z nosu

Pravidelný příjem vitaminu C snižuje křehkost kapilár. Vzhledem k tomu, že nos je lemován několika z těchto malých krevních cév blíže k povrchu kůže, může být nos velmi citlivý. Pokud vás trápí časté krvácení z nosu, může za tím být nedostatek „céčka“. Krvácení z nosu, také známé jako epistaxe, je jedním z příznaků kurdějí, stavu, který upozorňuje na nedostatek kyseliny askorbové v těle.

4. Máte suchou, drsnou a zarudlou pokožku

I to je jasným příznakem, že ve vašem organismu není dostatek kyseliny askorbové. Vaše tělo potřebuje vitamín C k syntéze s kožním kolagenem, díky čemuž vaše kůže zůstává krásně růžová, jemná a vláčná. Nedostatek „céčka“ může také vést k rozvoji kožního onemocnění zvaného keratóza pilaris lidově přezdívaného jako kuřecí kůže. Přestože je tento stav nejčastější u mladých lidí, může se objevit v jakémkoli věku. V důsledku této nemoci dochází k zesilování vnějších vrstev kůže, zejména v horní části paží a stehen, na nadloktí, ale také na hýždích a obličeji. Tvoří se malé pupínky a pokožka je na dotek hrubá a nerovná. Keratosis pilaris může způsobovat také mírné svědění. I když to nebolí a není to vážný stav, drsná kůže může být nepříjemná. Hydratační krémy a pleťové vody s vitamínovými složkami pomáhají ošetřovat suchou pokožku a redukovat vrásky.

5. Jste náchylní k tvorbě modřin

Protože jsou vaše kapiláry kvůli nedostatku vitamínu C slabší, i malá rána může mít za následek okamžitou tvorbu modřin. Stáva se vám někdy, že máte na stehnech nebo pažích modřiny, a nevíte, kde jste k nim přišli? Nyní pro to máte vysvětlení - vašemu tělu pravděpodobně chybí vitamín C. Podle University of Michigan Health Systems může modřina také naznačovat základní zdravotní stav. Odborníci doporučují, abyste kromě jídla bohatého na vitamín C užívali denně také doplňky stravy obsahující 400 mg vitamínu C“ spolu se 400 mg flavonoidů (vitamín P).

6. Rány se vám pomalu hojí

Máte na těle nezahojené škrábance nebo ranky celé týdny? Podstoupili jste operaci nebo nějaký zákrok a rána je stále citlivá a živá? Možná se nehojí rychle, protože nemáte dostatek vitaminu C. Ten se podílí na tvorbě kolagenu a dalších látek, které představují základ pojivových tkání, kůže, kostí a cévních stěn. Je proto nezbytný pro tzv. proliferační fázi hojení, kdy se formují nové tkáně a tvoří se nové cévy zajišťující průtok krve ránou. "Céčko" tak hraje důležitou roli při opravě tkání a může také zabránit případným infekcím.

7. Máte bolestivé a oteklé klouby

Klouby, které otékají a bolí, mohou být zanícené. To dobře znají ti, kteří trpí revmatoidní artritidou. Podle Nadace pro artritidu hrozí lidem s nízkou hladinou vitamínu C trojnásobné riziko vzniku této choroby ve srovnání s těmi, kteří mají pravidelný příjem vitamínu C.

8. Jste náchylní k nachlazení a chřipce

Vitamín C pomáhá s produkcí bílých krvinek, které napadají viry a bakterie. Je to také antioxidant, který chrání vaše buňky před infekcemi. Pokud je ve vašem těle málo kyseliny askorbové, pravděpodobně jste náchylní k nachlazení a jste slabí proti viru chřipky nebo streptokokové infekci.

9. Přepadá vás často únava a splín

Cítili jste se někdy rychle unavení a bez nálady a nedokážete vysvětlit proč? Bylo prokázáno, že nedostatek vitaminu C má také psychologické vazby. Samostatné studie u hospitalizovaných pacientů a u studentů středních škol s úzkostí ukázaly, že se jejich nálada po užívání doplňků vitaminu C zlepšila až o 34 procent.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie