Zobrazit přihlášovací formulář

Cuketový quiche pana Cuketky: Jednoduchý slaný koláč s efektní spirálou

Cuketový quiche pana Cuketky: Jednoduchý slaný koláč s efektní spirálou

Přemýšlíte, jak zpracovat cuketu? Zkuste velmi snadný cuketový quiche. Cuketa v něm nejen dobře chutná, ale i perfektně vypadá! Kromě tipu na působivou spirálu se od populárního pana Cuketky naučíte i trik, který napomůže udržet těsto při pečení v naprosto hladké formě.

Recept na cuketový koláč

Ingredience

Těsto:

  • 200 g špaldové (nebo klasické hladké) mouky
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli

Cuketová spirála:

  • 500 g cukety
  • 4 vejce
  • 200 ml rostlinné (nebo klasické) smetany
  • 1 lžička kurkumy
  • muškátový oříšek 
  • sůl

Postup

1. Smíchejte celozrnnou špaldovou mouku (lze nahradit za klasickou hladkou), přidejte změklé máslo na kostičky, jedno vejce a vše pěkně prohnětejte a propracujte do těsta, vyválejte ho do hladké koule, zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v ledničce.

2. Omytou cuketu rozkrájejte podélně na čtvrtiny a poté škrabkou vytvořte tenké plátky. Vložte je vedle sebe do zapékací misky a dostatečně osolte. Nechte sůl působit zhruba 15 minut, poté přiložte papírový ubrousek na proužky cukety a odsajte vodu, kterou cuketa pustila.

3. Vyndejte těsto a rozválejte ho.

4. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a vložte na něj těsto.

    TIP: Vysypejte formu suchými luštěninami a nechte péct i s těstem 15 minut na 180 °C.

5. Do misky vložte 4 vejce, přidejte rostlinnou (nebo klasickou) smetanu a lžičku soli, špetku kurkumy a muškátového oříšku, Důkladně rozmíchejte.

6. Z proužků cukety vytvořte velkou spirálu – začněte uprostřed formy a postupujte stále dokola, dokud budete mít proužky cukety. Cuketovou spirálu zalijte vaječnou směsí.

7. Nechte zapéct 30 minut na 180 °C. Dobrou chuť!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie