Zobrazit přihlášovací formulář

Vyberte si tu nejlepší stojací lampu

  • Publikováno:
Vyberte si tu nejlepší stojací lampu

Správně zvolené osvětlení má velký vliv na naši náladu. V šeru jsme nevrlí, světlo si užíváme. Kromě centrálního osvětlení mnohdy potřebujeme i doplňkové svítidlo, které nám umožní věnovat se koníčkům, nebo četbě. Hledáte svítidlo, které vám poslouží nejen ve chvíli, kdy usednete do oblíbeného křesla s knížkou v ruce, ale stane se i perfektním doplňkem interiéru? Vsaďte na stojací lampu.

Stojací lampa má místo v obýváku i ložnici

Centrální osvětlení je nutností, ne vždycky ho ale potřebujete. Třeba když si večer sednete k televizi, přikryjete se dekou a těšíte se na svůj oblíbený seriál. Nebo když se chcete začíst do stránek oblíbené knihy. V takové chvíle může hlavní osvětlení působit rušivě. Mnohem lepší volbou je doplňkové svítidlo, třeba v podobě stojací lampy.

Lampa má právem své místo nejen v obývacím pokoji, ale i v ložnici a dalších místnostech. Můžete ji umístit vedle křesla nebo pohovky a využít třeba toho, že stojan pod ně můžete částečně zasunout.

Víte, že maminky ji mnohdy ocení třeba vedle křesla, ve kterém sedí se svým potomkem během nočního kojení, nebo probdělých nocí.

Jak stojací lampu vybrat?

Lampa místnost neosvítí zcela, místo toho vytvoří příjemnou atmosféru. Než se vydáte do obchodu, promyslete pár důležitých věcí.

Kam lampu umístit?

První a asi nejdůležitější je otázka, kam lampu umístit? Máte na ni dostatek prostoru? I když se to nezdá, je docela prostorově náročná. Rozměrné stínítko může překážet, stejně tak podstavec, když ho nemůžete zastrčit třeba pod křeslo.

Náš tip: Kromě dostatku prostoru se zaměřte i na elektrickou zásuvku. Je v dosahu zvoleného místa? Dosáhne k ní kabel?


Zaměřeno na materiál

Od materiálu se odvíjí funkčnost i životnost lampy. Pro někoho naprosto nedůležitá věc, pro jiného zase základ. Lampa by vám nějakou dobu měla dobře sloužit a plnit to, co od ní očekáváte, navíc musí ladit s ostatním interiérem. A právě to hodně ovlivní materiál, ze kterého je lampa vyrobená.

  • Asi do každého interiéru perfektně zapadne lampa se stojanem ze dřeva nebo bambusu. Jde o přírodní materiály, které vypadají prostě úžasně. Jen si v případě bambusu dobře rozmyslete, kam lampu postavíte.
  • Nenáročný na údržbu je také stojan z kovu jako měď, nerez, mosaz, chrom a bronz, navíc skvěle doplní každý interiér.
  • Originální jsou lampy se stojanem z betonu.
  • Stínítka mohou být z papíru, plastu i skla. Záleží na tom, čemu dáte přednost.

A co funkce?

Co všechno od lampy očekáváte? Co musí zvládat? Někdo ocení dotykové zapínání, jiný zase dálkové ovládání. A co takhle stmívač, který dokáže upravit intenzitu světla?


Pozor i na světelný zdroj

Výběrem lampy jako takové to nekončí. Design totiž není všechno. Důležité je i to, aby byl světelný zdroj dostatečný. K čemu vám bude lampa, která je sice hezká ne pohled, jinak ale nepoužitelná? Nešetřete ani na žárovkách, zajímejte se třeba o jejich energetickou náročnost.

Náš tip na závěr: Hitem poslední doby jsou LED žárovky, které se mohou pochlubit dlouhou výdrží, minimální spotřebou a taky dlouhou životností.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie