Pečená žebírka v asijském stylu: Dobrota, na které si vypěstujete závislost
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Rozpadající se měkké masíčko, úžasná vůně, vynikající chuť a navíc krásná barva. Naučte se připravit žebírka ohromující chuti v asijském stylu, po kterých se každý utluče. Recept a spousta tipů a triků od foodblogerky Koko zajistí, že už je nikdy nebudete chtít dělat jinak.
Recept na pečená vepřová žebra v asijském stylu
Ingredience na 1 obří porci a nebo 2 předkrmové
- 1 kg nízkých vepřových žebírek (short ribs)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce koření pěti vůní
- 2 lžíce olivového nebo arašídového oleje
- čerstvý zázvor velikosti palce
- 3 stroužky česneku
- chilli flocks dle chuti
- 6 lžic teriaki nebo sojové omáčky
- 2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
- 3 lžíce rýžového octa
- cca 250 ml kuřecího vývaru
- 2 jarní cibulky
K servírování
- pražený sezam
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka
- chilli paprička
Postup
1. Z nízkých žebírek stáhněte blanku, aby se do masa lépe dostaly chutě. Pak si je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové koření, hřebíček) a vetřete ho do masa.
2. Připravte si pánev, která může do trouby, nebo pekáč, který může na plotýnku. Do zvoleného nádobí vlijte trochu olivového nebo arašídového oleje a žebírka do něj naskládejte vypouklou stranou dolů. Nehýbejte, neotáčejte, jedeme na barvu!
3. Oloupejte si zázvor, nakrájejte ho na co nejtenčí plátky, to samé udělejte i s česnekem.
4. Začněte obracet žebírka a opékejte po všech stranách. Když budou dohněda, posypte je zázvorem, česnekem a chilli vločkami, zakápněte teryaki omáčkou, případně sójovou. Přidejte tekutý med a rýžový ocet.
5. Vše zalijte (kuřecím) vývarem. Přiveďte k varu a ochutnejte. Chuť by měla být o něco méně slanější, než byste si přáli (ještě dojde k redukci), a také šmrncovně kyselá.
6. Pokrájejte jarní cibulky a vhoďte je do pánve (hrnce) a žebírka mohou do trouby předehřáté na 160 °C.
7. Během pečení budou žebírka vyžadovat minimální péči, stačí je občas sledovat. Všechno bude intenzivně bublat, maso zase zlátnout – a po asi 45 minutách je musíte otočit, aby byla upečená po celém svém povrchu stejně. Vyčkejte další ¾ hodiny. Ke konci marináda zhoustne a ztmavne. Hodina a půl pečení celkem zajišťuje odpadání masa od kosti.
8. Pro dokonalý lesk každý kousek ještě v marinádě omáchejte – pokud by jí bylo extrémně málo, na rozehřáté plotýnce ji zřeďte trochou vývaru a nechte krátce provařit.
9. Teď už zbývá jen posypat praženým sezamem, čerstvým nasekaným koriandrem, chilli papričkami, čerstvou jarní cibulkou a pokapat limetkou. Můžete servírovat i se vším tím sosem, který v pánvi zbyde.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé