Zobrazit přihlášovací formulář

Kuře s nádivkou 3x jinak: Bylinková s oříšky, kopřivová a se slaninou

Kuře s nádivkou 3x jinak: Bylinková s oříšky, kopřivová a se slaninou

Nádivka patři k nejpopulárnějším slaným pochutinám svátků jara, chybět by neměla na žádné velikonoční tabuli. Ať už samotná nebo třeba jako součást lahodného pokrmu. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty na nádivky z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu.

V období největších jarních svátku se nádivka těší velké oblibě. Chybět by v ní neměly zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také uzené maso nebo anglickou slaninu. Peče se buď samostatně nebo spolu s kuřetem, které je s ní naplněno. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Ingredience:

  • 1 ks bio kuřete
  • 1 ks bio cibule
  • 2 lžíce bio másla pokojové teploty
  • sůl

Na nádivku:

  • 8 ks pečiva v bio kvalitě, doporučujeme bílé pečivo alespoň den staré
  • 4 dcl bio mléka
  • 3 ks bio vajec
  • hrst bio slaniny
  • hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a pustíme se do připravy nádivky.

2. Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky. Vše promícháme pomocí metličky. Přidáme muškátový oříšek, promícháme. Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila. Vše přidáme do nádivky, opepříme a osolíme. Nasekáme přiměřené množství petržele. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech spolu s petrželkou opatrně vmícháme do nádivky.

3. Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit.

4. Cibuli si nakrájíme na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem. Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podléváme.

Kuře s jemnou bylinkovou nádivkou s oříšky

Ingredience:

  • 1 ks bio kuřete
  • 4 lžíce bio másla
  • 1 ks bio šalotky
  • hrst tymiánu v bio kvalitě
  • sůl

Na nádivku:

  • 4 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
  • 3 ks bio vajec
  • hrnek bio mléka
  • hrst špenátu v bio kvalitě
  • hrst petržele v bio kvalitě
  • 2 hrsti bio mandlí

Postup:

1. Do jedné mísy si připravíme pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidáme trochu mléka a necháme odstát.

2. Do druhé mísy dáme mléko, vaječné žloutky a směs vyšleháme do hladka. Poté přidáme dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a přidáme do ní pečivo. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který do nádivky jemně vmícháme.

3. Takto připravenou nádivkou naplníme předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátek nebo špejle sepneme. Kuře vložíme do pekáče, přidáme na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl.

4. Pečeme na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraníme a posledních 20 minut pečeme nezakryté.

Pečené kuře s kopřivovou nádivkou

Ingredience:

  • 1 ks bio kuřete
  • 4 lžíce bio másla
  • bio citrónová kůra
  • sůl

Na nádivku:

  • 2 hrnky bio pečiva (bílé, den staré)
  • 6 ks bio vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
  • 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Začneme s přípravou nádivky. Do větší mísy přidáme na kostičky nakrájené pečivo.

2. Do druhé si připravíme mléko, do kterého přidáme žloutky. Vyšleháme a postupně dáme kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochutíme solí s pepřem.

3. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a po částech vmícháme do nádivky.

4. Takto naplněnou nádivkou můžeme vycpat kuře, nebo ji upéct samostatně. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 stupňů asi 20 minut. Kuře posléze necháme dopéct asi jednu hodinu.

V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložíme na pekáč, podlijeme, přidáme máslo a citronovou kůru. Necháme klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 stupňů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie