Zapečené makaróny se sýrem: Jednoduchá a rychlá klasika, které neodoláte
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Mac'n'cheese neboli makaróny se sýrem jsou absolutní klasika. V Americe patří k úplně nejoblíbenějším pokrmům. Stále populárnější se ale stávají i u nás. Nejde totiž "jen" o uvařené těstoviny posypané sýrem. Tyhle jsou zapečené v lahodné směsi smetany, krémového sýru, čedaru, goudy, mozzarelly a parmazánu. A chutnají vážně božsky!
Recept na mac'n'cheese podlo Koko
Ingredience (na 4 porce):
- 240 g sušených těstovin (kolínka, makarony a podobně)
- 120 g chedaru (vintage nebo red)
- 120 g goudy (např. lanýžová)
- 30 g parmazánu
- 250 g krémového sýru (např. Philadeplhia)
- 250 g mozzarelly
- 2 × 310 g neslazeného kondenzovaného mléka (např. Tatra Grand)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- lanýžový olej (možno vynechat)
- máslo nebo olej na vymazání zapékacích mističek
Postup:
1. Kolínka nebo jiné těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě podle návodu. Z obalu vezměte prostřední hodnotu a vydělte ji dvěma (pokud se těstoviny mají vařit 10–12 minut, znamená to 11:2 = 5,5). Přesně za tu dobu budou těstoviny hotové na přípravu na mac'n'cheese, dojdou totiž ještě během přípravy.
2. Těstoviny slijte, nechte je v cedníku a... teď dojde na to nejlepší. Místo bešamelu použijte neslazené kondenzované mléko. Nalijte ho do hrnce, ohřívejte, ale nevařte. Tvrdé sýry nastrouhejte, postupně je přidávejte, míchejte a tavte. Nakonec přidejte i krémový sýr.
3. Sýrovou hmotu opepřete. Pokud máte rádi lanýžový olej a máte ho doma, trochu ho přikápněte a případně přihoďte sušené či čerstvé lanýže. Až bude směs omáčky a sýru dokonale krémová, vypněte plotýnku.
4. Teď je čas na těstoviny. Nasypte je do krémové hmoty a důkladně promíchejte, aby se obalily. Nakonec přidejte na půlcentimetrové kostičky pokrájenou mozzarellu.
5. Troubu rozehřejte na 200 °C. Rozdělte těstoviny do zapékacích mističek a posypte ještě trochou parmezánu a chedaru, aby nahoře vznikla krusta. Pečte 20 – 25 minut. Povrch mac'n'cheese bombasticky zezlátne a vytvoří křupavou krustu.
TIP FOODBLOGERKY KOKO
V základu vaší omáčky by vždycky mělo být neslazené kondenzované mléko a cream cheese neboli smetanový sýr – ty zajistí hedvábnost výsledku. S ostatními ingrediencemi si můžete hrát podle vlastních sýrových chutí a třeba místo goudy použít sýr s modrou plísní nebo camembert.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé