Zobrazit přihlášovací formulář

Maturity až do prázdnin, praktické zkoušky do konce srpna. Co dalšího se změní?

Maturity až do prázdnin, praktické zkoušky do konce srpna. Co dalšího se změní?

Letošní maturity proběhnou s poněkud jiným scénářem, než byli studenti zvyklí. Změny, které je čekají, oznámil ve čtvrtek ministr školství Robert Plaga. Ten kromě posunutí termínů zrušil slohové práce a prodloužil čas na vypracování u některých testů. Maturantům, kteří pomáhali s epidemií, umožnil jeden opravný termín navíc.

Téma maturit a závěrečných zkoušek vyvolává vášně i v době necovidové, prohlásil dnes Plaga v úvodu svého vystoupení. Během něj pak veřejně představil změny, které letošní maturanty čekají. Hlavní změnou je zrušení slohových prací.

„To znamená, že slohové práce z českého a cizího jazyka nebudou realizovány v tom jarním termínu,“ prohlásil Plaga k úpravám, které avizoval už začátkem týdne. „Ústní zkoušky ve školách ale i nadále zůstanou povinné,“ dodal.

Profilové části školních maturit se prodlouží do 25. června. Studenti, kteří pomáhali při boji s epidemií, budou mít navíc na opravu tři pokusy místo dvou. Neúspěšné testy si tak budou moci opravit právě v červnu.

Více času na didaktické testy

Vzrušenou debatu podle něj vyvolaly i didaktické testy, které ale nakonec zrušeny nebudou, přestože pro jejich zrušení byl například i premiér Babiš. Podle Plagy by je ale měli zvládnout všichni studenti, bez ohledu na to, kolik času strávili v učebnách.

„Je třeba podotknout, že didaktické testy tvoří minimum pro všechny, je to v podstatě minimální úroveň, garantovaná státem. A je na ni možné se připravit distančně,“ prohlásil ministr školství.

K nějakým změnám ale přece jen došlo, a to u testů z matematiky, u něhož se čas realizace prodloužil o čtvrt hodiny, a dále u testů z českého a cizího jazyka, na jejichž vypracování budou mít studenti o 10 minut víc.

Praktické vyučování o prázdninách, zkoušky do 27. srpna

Jako největší problém ale vidí ředitelé škol, mistři výcviků, ale i samotní studenti, praktické zkoušky. Neměli totiž příliš možností se praktického vyučování zúčastnit. Podle ministra Plagy ministerstvo ředitelům škol umožní, aby se praktické vyučování konalo i o prázdninách.

Praktická zkouška bude povinná pro všechny, škola ale může určit, zda půjde o písemnou či ústní formu. Novinkou je také to, že závěrečné zkoušky učňů budou mít letos dvě části místo tří.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie