Poctivý segedín z chytrého hrnce: Klasika připravená za 30 minut
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Dostali jste pod stromeček chytrý hrnec? Nenechte ho zahálet postavený na kuchyňské lince nebo dokonce ještě nevybalený v krabici! Až se ho naučíte používat, zjistíte, že uvaří za vás a ušetří vám spoustu času, který můžete raději věnovat třeba rodině nebo svým koníčkům. Vyzkoušejte třeba oblíbenou českou klasiku, kterou je segedín s knedlíkem. Pochutnáte si!
Segedínská guláš je vlastně perkelt z vepřového masa, nejčastěji se používá libovější bůček nebo plecko, bílého kysaného zelí a smetany. Někdo používá tu sladkou na šlehání, jiný nedá dopustit na smetanu zakysanou. A chybět samozřejmě nemůže koření, jako je pepř, bobkový list a samozřejmě mletá sladká paprika.
Jeho příprava není zas až tak složitá, přesto je třeba obsah kastrolu hlídat, občas promíchat a dusit tak dlouho, než je maso měkké. Tohle vše vám při přípravě v chytrém hrnci odpadá. A protože funguje zárovjako tlakový hrnec, je pokrm připravený raz dva. Jak na to, vám v populárním pořadu Menutovka na Mall TV prozradí foodblogerka Koko.
Recept na segedínský guláš z chytrého hrnce
Ingredience( 4 porce):
- 600 g vepřové plece
- 2 cibule
- 300 g kysaného zelí
- 6 ks nového koření
- 1 lžička kmínu
- 60 g sádla
- 200 ml smetany (zakysaná nebo rostlinná)
- ½ litru vody nebo vývaru
- 1 lžička papriky
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
Postup:
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na větší stejnoměrné kostky. Pokud je to potřeba, překrájejte kysané zelí na kratší kusy.
2. Rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Pak přidejte maso nakrájené, orestujte ho ze všech stran, přidejte kmín, nové koření a bobkový list. Mletou sladkou papriku přidejte až jako poslední, ať nehořkne.
3. Zalijte vodou, přidejte zelí, sůl, pepř a vše zalijte smetanou.
4. Hrnec uzavřete, zamkněte víko a nechte stroj dělat svou práci. Chytrý hrnec slouží zároveň jako papiňák, takže máte za 30 minut hotovo.
5. Po uplynutí doby vaření začne hrnec sám vypouštět páru a za chvíli už můžete servírovat, nebo naopak nechat jídlo v hrnci zavřené, udrží se tak déle teplé. Když máte připravené knedlíky, ať už uvařené nebo napařené, víko otevřete, guláš promíchejte a popřípadě dochuťte solí, ještě troškou smetany anebo cukrem.
Poznámka:
Pokud máte opravdu chytrý hrnec, provede vás celým postupem sám, hezky krok za krokem, srozumitelně a jasně.
NÁŠ TIP
Nechce se vám dělat s kynutým knedlíkem? Vyzkoušejte rychlé hrníčkové knedlíky z pěti surovin podle herečky Jiřiny Jiráskové. Jsou nadýchané, vláčné, jemné, nemusíte při jejich přípravě čekat hodinu na nakynutí a nehrozí, že se rozpadnou.
Zdroj: magazín F.O.O.D.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé