Recept na oblíbenou pomazánku nejen našich dědečků: Pivní sýr si zamilujete na první kousnutí
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Máte pocit, že už se vám všechny pomazánky, které doma připravujete, přejedly? Pak určitě vyzkoušejte tu z tvarohu, sardelek a kapky piva. Připravená je raz dva, nemusí se uležet a na její přípravu nepotřebujete žádné extra ingredience. A co je nejdůležitější, na krajíci čerstvého voňavého chleba chutná báječně nejen k pivu.
Je známo, že konzumace piva v rozumném množství má příznivý vliv v oblasti prevence řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, redukuje stres, podporuje krevní oběh i trávení, je plné vitamínu B a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter. A navíc ho můžeme využít i při výrobě pivního „sýru“ – pomazánky objevené foodblogerkou Koko v jedné staré kuchařce.
Pomazánka pivní sýr
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 vrchovaté lžíce majonézy
- 4 sardelové řezy v oleji
- necelá lžička soli
- malá cibule
- 2 lžičky dijonské hořčice
- lžička mleté papriky (ideálně uzená)
- špetka mletého nebo drceného kmínu
- 2 - 3 lžíce piva (podle chuti můžete přidat až 100 ml)
- čerstvá pažitka
Postup:
1. Do mixéru vložte tvaroh, máslo, sardelky včetně trošky oleje z plechovky a malou cibulku na čtvrtky. Osolte a rozmixujte asi minutu na jemnou hmotu.
2. Přendejte ji do misky a přidejte zbytek ingrediencí: dijonskou hořčici, lahůdkovou (pálivou, uzenou) papriku, drcený nebo mletý kmín a přidejte pivo. Zatím dvě až tři lžíce, další případně ještě přidejte při dochucování. Zbytek lahve vypijte, předejte manželovi nebo příteli a směs promíchejte.
3. Nebuďte překvapeni, pomazánka bude hodně tekutá, nezapomeňte ji hodně vychladit, aby zhoustla a dala se dobře mazat. A než ji dáte do ledničky, doplňte ještě trochu zeleně – třeba najemno nasekanou jarní cibulku nebo pažitku. Dosolte a opepřete dle potřeby.
4. Servírujte s čerstvým chlebem. Případně i dalším pivem.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé