Nejoblíbenější recepty maminek – kolik ušetříte na surovinách z letáků?
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Na stránkách Mimibazar.cz je spousta receptů na oblíbená dětská i „dospělácká“ jídla, kterými si ženy navzájem pomáhají s inspirací. V redakci Letákomat.cz jsme vytipovali ty, které jsou mezi maminkami nejhledanější, a spočítali, kolik na svátečním poledním menu pro cirka 4 osoby (polévka, druhé jídlo a moučník) každá ušetří, když suroviny nakoupí podle slevových letáků. Výsledek vás překvapí!
Jak jsme postupovali?
Výpočet jsme založili na jednoduchém základu – našli jsme nejoblíbenější recepty, sestavili z nich sváteční menu, zjistili, jaké jsou potřebné suroviny, a spočítali náklady na nákup při plných cenách, pak na nákup v letákových slevách (nepočítali jsme suroviny, o kterých se předpokládá, že je má každý doma). Výsledný přehled najdete v tabulce níže.
U každého receptu teď uvedeme jen suroviny, protože postup si najdete kliknutím na odkaz.
Polévka s kapáním
Recept na polévku (vývar) sice nepatří k nejhledanějším, ale recept na kapání ano. Proto by byla škoda ho přeskočit. Pro úplnost si ukažme základní recept na kuřecí (nebo jiný masový anebo i zeleninový) vývar, do kterého pak kapání zavaříte.
Na budoucí a vynikající kuřecí vývar si připravte:
-
0,5 kg kuřecích koster (hrudí)
-
1,5 litru vody
-
větší cibuli
-
2 stroužky česneku
-
jeden kořen mrkve a jeden petržele
-
nať petržele (petrželka)
-
bobkový list
-
sůl, celý pepř, celé nové koření
Vše dejte do hrnce, přiveďte k varu a nechte táhnout mírným varem alespoň 2 hodiny, aby se vyvařily bílkoviny a minerály z kostí do polévky. Čím déle budete vývar táhnout (klidně i 5 hodin, pokud máte čas), tím bude lahodnější a hlavně výživnější. Zeleninu buď vyndejte dříve a pak nakrájejte do hotové polévky, nebo ji dejte do hrnce s vývarem později – nevařte ji celou dobu s kostmi z kuřete.
Na kapání si nachystejte:
-
1 vejce
-
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
-
3 lžíce vody
-
špetku soli
Postup přípravy kapání do polévky najdete na stránce s receptem č. 157713 – Kapání do polévky. Zde jsme uvedli jen ingredience pro potřeby propočtu nutného nákupu (viz vysvětlení postupu v první kapitole).
Kuřecí se zeleninou a s omáčkou jako z čínské restaurace
Hlavním chodem svátečního menu bude kuřecí maso se zeleninou podle oblíbeného receptu č. 80472 - Kuřecí se zeleninou a omáčkou (jako z čínské restaurace). Nakoupit a připravit si musíte následující ingredience:
-
500g kuřecí prsní řízků
-
2 lžičky kari
-
31 lžičku solamylu
-
červenou papriku
-
mrkev
-
čínské zelí
-
pórek
-
žampiony
-
rýži
-
1 lžíce octa
-
200 ml studená vody
-
2 lžíce sojové omáčky
-
2 lžičky cukru krupice
-
pepř, sůl
-
1 lžíci ústřicové omáčky (není nutná)
I zde končíme ingrediencemi pro výpočet cen nutného nákupu, postup přípravy pokrmu najdete na výše uvedeném odkazu.
Rychlá tvarohová buchta
Oběd zakončíme dezertem v podobě rychlé tvarohové buchty, kterou si ale spousta z vás nechá spíš až na svačinku. Jde o další z nejoblíbenějších receptů a celý postup najdete v originálu v receptu č. 27284 – Rychlá tvarohová buchta. Ingredience jsou následující:
-
2 hrnky polohrubé mouky
-
1 hrnek cukru
-
2 hrnky mléka
-
1/2 hrnku oleje
-
4 vejce
-
2 lžíce kakaa
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
2 tvarohy
-
1 vanilkový cukr
-
1 vanilkový pudink
Kolik ušetříte nákupem podle letáků?
Tabulka vám ukáže nakupované ingredience a k nim jak běžné ceny v obchodě, tak jejich akční podobu ze slevového letáku. Nakonec vše sečteme a uvidíme, o kolik levněji nákup vyjde, když se do puntíku využije online letáků. Údaje o cenách čerpali z letáků Lidl, Kaufland a také Penny.
Tabulka 1: Nakupované suroviny na sváteční menu, jejich běžné ceny a ceny s letákovou slevou
Nakupovaná ingredience |
běžná cena |
cena s letákovou slevou |
cibule |
17,31 |
7,90 |
česnek |
33,99 |
22,89 |
mrkev |
24,16 |
9,90 |
petržel |
10,93 |
8,75 |
petrželka |
27,90 |
23,72 |
vejce |
32,85 |
24,90 |
polohrubá mouka |
14,23 |
9,90 |
0,5 kg kuřecích prsních řízků |
69,90 |
49,90 |
červená paprika |
36,18 |
17,19 |
čínské zelí (hledat musíme pekingské) |
18,95 |
11,45 |
pórek |
19,90 |
15,59 |
žampiony |
16,90 |
12,90 |
rýže |
32,90 |
21,90 |
cukr |
14,90 |
9,90 |
mléko |
14,65 |
8,90 |
olej |
44,90 |
32,90 |
pudink |
8,90 |
4,90 |
tvaroh |
49,20 |
15,90 |
cena nákupu celkem |
488,65 |
325,29 |
Tabulka byla zpracována portálem Letákomat.cz na základě slevových letáků
Co z toho vyplývá? Že na jednom svátečním obědě určeném pro čtyři dospělé osoby se při nákupu ingrediencí dá ušetřit přes 33 procent, což u nákupu za necelých 490 Kč dělá úsporu 165 Kč.
Bez nadsázky tedy můžeme říci, že si třemi nákupy ze slevových letáků ušetříte na nákup čtvrtý!
Praxe je samozřejmě trochu jinde, protože slevy jsou z různých obchodů. Pokud budete své vaření plánovat podle online letáků, každoročně ušetříte tisíce korun. Ušetřené peníze si můžete užít úplně jinak!
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé