Zobrazit přihlášovací formulář

Dětský apetit: Co dělat, když nejí nebo se naopak přejídá

Dětský apetit: Co dělat, když nejí nebo se naopak přejídá

S dětskou chutí k jídlu je to jako na houpačce. Některé děti jsou jako bezedná studna a jedli by od rána do večera. Jiné zase musíte nutit, aby snědly alespoň pár soust. Jak tedy chutě našich dětí zvládnout a naučit je, jak se správně stravovat a rostoucímu tělu dodat potřebné živiny?

Asi není třeba opakovat, že správná strava je důležitá, a to jak pro tělo, tak i pro mysl. V případě dětí to platí několikanásobně. Jsou totiž ve vývoji a zdravou a pestrou stravu potřebují, aby správně rostly a měly potřebnou energii. Bohužel více než čtvrtina rodičů uvádí, že jsou jejich potomci vybíraví, zatímco další musí řešit pravý opak. Bohužel procento dětí s nadváhou se v posledních letech zvyšuje alarmujícím tempem. Jak tedy poznat, zda naše děti jedí správně a co můžeme udělat, abychom je naučili mít zdravý vztah k jídlu?

Jak na nejedlíky

Existuje hned několik důvodů, proč vaše dítě může jíst méně než ostatní. Nejčastěji je to špatná nálada, únava nebo snížená úroveň fyzické aktivity. Některé děti také mohou mít přirozeně menší chuť k jídlu a přitom jejich individuální nutriční potřeby budou uspokojené. Je to proto, že každé dítě roste odlišným tempem, a to ovlivňuje i jeho chuť k jídlu. Kromě toho mají děti přirozenou schopnost rozeznat signály hladu a sytosti a ty je důležité respektovat, aby se v budoucnu nestalo, že jim přestanou naslouchat a naruší tak přirozený rytmus těla. Důležité je, že vaše dítě správně roste a zároveň má zdravou a pestrou stravu kombinovanou s fyzickým cvičením. Pokud vás ale jeho vývoj nebo kvalita a množství jídla, které denně zkonzumuje, trápí, je vhodné provést ve stravování některé změny, aby se zabránilo špatným návykům, které by mohly negativně ovlivnit jeho dlouhodobé zdraví.

Tip a triky pro vybíravé jedlíky

  • Děti jsou přirozeně zvědavé. Vsaďte na tuhle vlastnost a zapojte je do přípravy jídel, umožníte jim objevovat pestrá a rozmanitá výživná jídla, která pak s chutí snědí.
  • Nabízejte jim raději čerstvé ovocné šťávy naředěné vodou než sladké šťávy z koncentrátu a během jídla dávejte přednost čisté vodě. Nezapomínejte ani na mléko a kysané mléčné výrobky.
  • Pokuste se vytvořit pravidelný rozvrh pokrmů a občerstvení, aby vaše dítě vědělo, kdy je čas na jídlo, a nebylo nečekaně překvapené třeba během hry, že se musí jít najíst.
  • Nedávejte svému dítěti na výběr, co bude jíst. Nechte ho ale například vybrat způsob přípravy a také to, kolik chce čeho nandat na talíř.
  • Nenuťte své dítě, aby dojídalo za všech okolností; tím se u něj mohou vyvinout špatné návyky do budoucnosti.
  • Snažte se na jídlo sejít s celou rodinou u stolu a udělejte z něj pozitivní zážitek bez rozptylování, jako je televize, tablet či telefon. Nikdy za jídlo nedávejte tresty ani odměny.
  • Pokud vaše dítě nemá něco z podávaného pokrmu v oblibě, naservírujte mu zároveň také něco, co rádo má, aby se to vyrovnalo.

Co s malým „otesánkem“

Máte pocit, že se váš potomek podobá bezedné jámě, konzumuje ohromující množství jídla a vás to začíná znepokojovat? Stejně jako u dětí, které jí málo, je možné, že jeho individuální výživové potřeby jsou zkrátka vyšší, nebo to může být způsobeno dočasnou situací, jako je růstový spurt nebo zvýšená fyzická aktivita, ale je také možné, že je toto chování způsobeno nějakým problémem, jako je emocionální stravování nebo zkreslené signály hladu a sytosti.

Ať už je důvod jeho zvýšené chuti k jídlu jakýkoli, existuje několik strategií, které můžete použít, abyste mu zajistili zdravé výživové prostředí a pomohli mu naučit se správně jíst.

  • Jako preventivní opatření je důležité vždy respektovat přirozené signály hladu a sytosti vašeho dítěte, aby se v budoucnu nedeformovaly. Pamatujte, že máte kontrolu nad tím, co vaše dítě dostává, a k jakému jídlům má doma přístup.
  • Stejně jako pro nás může být obtížné odolat pokušení čokoládové tyčinky ukryté ve spíži, nemůžete obviňovat dítě z výběru cukrovinek místo jablka. Z tohoto důvodu je důležité předkládat nutričně vyvážené pokrmy a nabízet zdravý a rozmanitý výběr. Dobrým příkladem je, že si sami budete vybírat zdravější potraviny.
  • Některé děti jedí hodně, protože jedí opravdu rychle. Naučte své děti jíst pomalu, dobře žvýkat a užívat si rozličné chutě.
  • Vyvarujte se nadměrného soustředění na to, jak moc váš potomek jí, může se to pro něj stát negativním zážitkem. Radši nenápadně kontrolujte velikost porcí, případně omezte některá kalorická jídla.
  • V případě pochybností se můžete poradit s odborníkem na výživu, který vám pomůže určit, zda je příjem potravy vašeho dítěte přiměřený jeho potřebám a který vám může poskytnout tipy, jak jídelníček zlepšit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie