Zobrazit přihlášovací formulář

Nechte je, ať se flákají! Dítě potřebuje občas jen tak koukat do stropu

Nechte je, ať se flákají! Dítě potřebuje občas jen tak koukat do stropu

"Když jsme byli my malí, hodili jsme po škole doma tašku do kouta a šli lítat ven," povzdychne si řada dnešních rodičů a prarodičů mezi taxikařením, tedy převážením dítěte z kroužku na kroužek. Kroužky to začíná a pokračuje to poučením "uč se a neflákej se" během dospívání. Děti – a hlavně dospívající – ale potřebují čas, kdy mohou jen tak zevlovat a koukat do stropu.

 

 

"Všechno lepší, než aby se doma flákal," řeknou si mnozí dnešní rodiče a nastaví dítěti kvalitní využití volného času. Od kroužků až po dohlížení na to, aby se učilo a nemělo čas na blbosti. Vidět svého dospívajícího, jak leží doma na kanapi a poslouchá ve sluchátkách hudbu, je pro ně něco jako noční můra.

Chtějí jim dopřát rozvoj osobnosti, chtějí je připravit na studia, chtějí jim dopřát to, co sami jako děti neměli. Také podléhají současnému nátlaku na dokonalost. Odborníci jsou však jiného názoru. Čas, který je jen pro dítě, kdy si může samo rozhodnout, co dělat – i třeba ležet na kanapi a zevlovat – naše děti zkrátka potřebují. Proč?

 

Potřebují přemýšlet

Dospívající nepotřebují jen trénovat mozek pomocí řešení složitých úkolů do školy nebo učením. Potřebují také relax a nechat myšlenky jen tak plout. Samozřejmě – určitý druh relaxu je sport nebo hudba, tohle je ale něco jiného. Děti mají spoustu věcí, které jim vrtají hlavou. Vztahy se spolužáky, pocity zamilování, poznávání okolního světa. Potřeba jen tak ležet a utřídit si myšlenky je v dospívání silnější než jindy. Samozřejmě že dítě může probrat své otázky s vámi. Ale musí mít čas probrat je i samo se sebou.

 

Potřebují vypnout

Sami to určitě znáte: někdy přijdete domů po náročném týdnu, svalíte se před televizi a je vám úplně jedno, co v ní dávají. Potřebujete prostě vypnout. Po čase se přistihnete, že sledujete svlékací kvíz a vůbec netušíte, kolik je hodin. I děti potřebují někdy takhle vypnout. Vždycky nemají sílu na čtení. Volný čas jim poskytne možnost dělat to, při čem si odpočinou nebo na co se těšily celý týden. Třeba si chtěly vyndat staré lego a stavět si. V patnácti. Proč ne?

 

Potřebují snít

Sněním za bílého dne strávíme mnohem více času, než jsme ochotni si připustit. Pomáhá nám formulovat představy o tom, co plánujeme do budoucna, pomáhá nám rozmyslet si, co vlastně chceme a jak se máme rozhodnout. V duchu si přehráváme různé situace a to, jak se v nich chceme zachovat, hodnotíme prožité. Nechte svým potomkům dostatek času i na snění během dne.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie