Zobrazit přihlášovací formulář

Kreditní vs. debetní karta. Víte, která je která, a kdy se vyplatí použít raději kreditku?

Kreditní vs. debetní karta. Víte, která je která, a kdy se vyplatí použít raději kreditku?

Máte v peněžence kreditní, nebo debetní kartu? Pokud teď nevíte, co odpovědět, je na čase udělat si v těchto pojmech pořádek. Vypadají sice stejně, ale fungují odlišně. Zatímco na debetní kartě máte své peníze, při platbě kreditkou si je půjčujete. A rozdílů mezi nimi najdete více.

 

Debetní kartu dostanete ke svému běžnému účtu a platíte s ní v obchodech, nebo vybíráte z bankomatu prakticky neustále. Je to zkrátka karta na každodenní použití. Tím, že se platby strhávají z běžného účtu, jde tedy obvykle o vaše vlastní peníze, kterými skutečně disponujete. Úroky hradíte jen tehdy, když využijete možnost kontokorentu.

Kreditní karta je karta, která je pojistkou pro nenadálé situace a je výhodné s ní provádět jen určité typy transakcí. Musíte si o ni zažádat a banka poté vyhodnotí, zda vám ji vydá. Peníze na kartě nejsou vaše, ale tímto si je od banky nebo jiné finanční instituce půjčujete. Pokud je stihnete vrátit v bezúročném období, obvykle neplatíte nic navíc a vracíte jen to, co jste si půjčili.

 

Kdy se kreditní karta hodí?

V našich končinách se zatím těší větší oblibě debetní karty. Jistota útraty jen tolika peněz, které skutečně máme, vyhrává na plné čáře. Kreditní kartu ale také nezatracujte, mnohdy pomůže vyřešit zapeklité situace.

  • Chystáte se na zahraniční dovolenou? Pak pro vás bude pravděpodobně výhodnější platit kartou (debetní i kreditní) než vyrazit do místních směnáren. Avšak není výjimkou, že zahraniční autopůjčovny nebo hotely akceptují pouze kreditky. S debetní karetou proto můžete někdy narazit, a to i když na ní máte dostatečný finanční obnos.
  • Ke kreditní kartě se také může vázat výhodné cestovní pojištění.
  • I při platbách na internetu bývá kreditka větší zárukou. Při jejím zneužití se zloději nedostanou k vašim penězům, ale k penězům banky. A pokud jste při tomto běžném platebním styku zásadním způsobem neporušili pravidla bezpečného zacházení s kartou, měla by jít škoda zpravidla na vrub banky. V případě krádeže karty (kreditní, ale i debetní) řeší tyto situace pojištění.
  • Máte rezervu. Finanční polštář, který se hodí při cestování, ale i doma. Kreditní karta přijde vhod při platbě jakékoli vratné zálohy, třeba za rezervaci ubytování. Zaplatíte-li ji kreditkou, nemusí vás trápit, že je mnohdy nemalá finanční suma na kartě blokovaná delší dobu. Stejně tak ji využijete při náhlých výdajích (rozbitá pračka, oprava v autoservisu). Díky kreditce nemusíte vyčerpat všechny úspory ani kupovat pračku na splátky. Zaplatíte ji kreditkou a splatíte ji z příští výplaty a částečně z úspor. Pokud vše stihnete v bezúročném období, nezaplatíte nic navíc.

Výběry kreditní kartou z bankomatu jsou zpoplatněné jinak než výběry debetní kartou. Myslete na to a kreditkou vybírejte jen ve výjimečných případech.

A tím výčet výhod nekončí. S kreditní kartou můžete od banky i obchodníků získávat různé benefity. Třeba s kreditkou od Hello bank! získáte každý měsíc až 500 Kč jako odměnu za její používání. Můžete si totiž vybrat, jestli chcete zpět 1 % z nákupů zaplacených kreditní kartou, nebo výběry z bankomatu u částek nad 1000 Kč zdarma.

Vždy myslete na to, že kreditka je dobrý sluha, ale zlý pán. Zacházíte-li s ní opatrně, můžete využívat mnoha výhod. Je skvělou volbou pro cestování, nečekané výdaje nebo třeba platby na internetu. Zároveň jsou ale některé transakce, které běžně provádíme s debetkou, u kreditní karty zpoplatněné. Obvyklé jsou dražší výběry z bankomatů, na které se navíc leckdy nevztahuje bezúročné období. Pečlivě si tedy nastudujte podmínky, abyste věděli, v jakých situacích je lepší sáhnout po „klasické“ debetní kartě.

 

Jak vypadá běžný život s kreditní kartou?

Když si zažádáte o kreditku, banka si prověří, jak jste na tom s příjmy. Podle toho se rozhodne, zda vám kreditku schválí a jaký bude její úvěrový rámec, čili částka, kterou můžete maximálně čerpat. Například u Hello bank! to je až 150 000 Kč. Když Hello kreditku využíváte pro platby v obchodech nebo na internetu a vše splatíte v bezúročném období do 25. dne následujícího měsíce, tedy až 55 dní od využití karty, nezaplatíte ani korunu navíc.

Platební nálepky – umístěné například na mobilním telefonu – výrazně usnadní a zrychlí placení.

Při výběru banky, u které si požádáte o kreditku, berte v potaz nejen případný úrok, ale ptejte se i po dalších podmínkách. Ke kreditní kartě mohou být například zdarma platební nálepky, nebo se jistě hodí i nulový poplatek za vedení účtu v měsících, kdy kreditní kartu nevyužíváte. Jestli rádi cestujete do zahraničí, zajímejte se i o směnné kurzy, které banka používá při použití karty v cizině.

 

Půjčka a kreditka. Co se kdy vyplatí?

Pokud patříte ke spolehlivým plátcům všech závazků, může pro vás být kreditka příjemnou oporou. Pozor ale dávejte na včasné splacení. Pokud si chcete půjčit a víte, že celou využitou částku určitě nesplatíte v bezúročném období, zvažte raději běžnou půjčku. Nicméně stále platí, že v případě nenadálých situací je kreditka jednou z nejjistějších finančních rezerv, která vás okamžitě podrží.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie