Zobrazit přihlášovací formulář

18x vazelína pro krásu

18x vazelína pro krásu

Vazelína je více než 150 let starý univerzální všelék, který používáme v domácnosti, na ochranu kůže, rukou, nehtů, pro rychlejší hojení a podobně. Používala se na voskování knírů nebo jako součást pomád na vlasy, chránily se s ní krunýře želv nebo kočičí drápky. A své místo má stále pravděpodobně v každé domácí lékárničce. Víte ale, jak všestranně ji můžete využít?

  1. Vazelína změkčí a ochrání vaše suché lokty a jiné části těla, které trpí například kvůli zimě nebo suchu.
  2. Nejde uvolnit uzávěr laku na nehty? Dejte na něj trošku vazelíny – příště půjde lehce otevřít a lak zároveň nebude vysychat, vazelína nepropustí ani molekulu vzduchu.
  3. Vazelínou taky můžete zabránit obtisknutí rtěnky na zuby. Tento trik z přehlídek krásy je naprosto jednoduchý – potřete si před líčením zuby troškou vazelíny. Nijak nechutná a rtěnka nemá šanci se na zubech udržet.
  4. Skvrny po samoopalovacích krémech už nebudou problém. Určitě víte, že když používáte samoopalovací kosmetiku, zůstávají kolena, kotníky a lokty (obecně klouby, na kterých je volnější kůže) trochu tmavší než zbytek těla. Tomu snadno zabráníte tak, že před aplikací krému nanesete na klouby malinké množství vazelíny.
  5. Popožeňte svoje řasy! Vmasírujte do řas, kořínků i celých víček hezky na noc trošku vazelíny. Ta je zregeneruje, zamezí jejich lámání a dokonce poslouží jako prevence drobných vrásek.
  6. Pro lepší výdrž parfémů nebo parfémových vod vetřete na místa, kam si parfém stříkáte (zápěstí, dekolt) před aplikací malinko vazelíny. Ta nejen ochrání pokožku, ale také zajistí, že vůně vydrží mnohem déle.
  7. Postarejte se o odřené kožené boty tak, že je přeleštíte vazelínou. Budou zase vypadat jako nové.
  8. Pokud si barvíte vlasy, určitě to znáte – barvu máte na čele i krku a ne a ne se jí pár dní zbavit. Tomu se dá taky lehce předcházet, prostě před barvením potřete kritická místa vazelínou – barva nemá šanci.
  9. Vazelína je také skvělý přípravek na zklidnění podrážděné a suché kůže po holení. Naneste tenkou vrstvu a už jen regenerujte.
  10. Stejně tak působí vazelína skvěle jako prevence vrásek na krku a dekoltu. Zvlášť, pokud usínáte a spíte na boku, může být vaše kůže po ránu pomačkaná a v místech nejintenzivnějších „skladů“ se časem vytvoří vrásky. Řešení je jednoduché, prostě si večer do kůže vmasírujte tenounkou vrstvu vazelíny.
  11. Smíchejte vazelínu s mořskou solí a máte skvělý, přírodní a účinný peeling.
  12. Pokud někdy zápasíte s tím, že nemůžete dostat náušnici do dírky v lalůčku, pomažte si hrot náušnice nebo lalůček troškou vazelíny – náušnice vjede na správné místo úplně sama.
  13. Usnadněte si vytrhávání obočí – naneste tenkou vrstvu vazelíny na obočí ještě před zákrokem. Chloupky budou krásně definované a vy si je budete moct vyčesat tak, abyste správně viděli tvar obočí a identifikovali ty, které chcete vytrhnout.
  14. Pokud si lepíte řasy ať už pravidelně, nebo jen jednou za čas při mimořádných příležitostech, zbytky lepidla můžou pěkně znepříjemnit odličování. Navíc, pokud je necháte na řasách, budou je oslabovat! Použijte k odstranění lepidla právě vazelínu.
  15. Pokud se vám rozsypaly oční stíny nebo tvářenka, nezoufejte. Snadno je proměníte v krémové tak, že je smícháte s troškou vazelíny! A o svůj oblíbený odstín nepřijdete.
  16. Starejte se o kůžičku na nehtech – pro její změkčení i ochranu do ní vmasírujte malé množství vazelíny. To je vhodné provádět především v zimních měsících, kdy kůže vystavená mrazu trpí.
  17. Vazelína je výborná také jako balzám na rty. Zabraňuje dehydrataci a tím i vysychání a popraskání rtů. Opět – ideální na zimu!
  18. Vazelína je výborná také jako odličovač, zejména očí. Odstraní i voděodolný make-up, pečuje o pokožku a zabraňuje, aby se k ní dostaly veškeré škodliviny z okolí. A navzdory přesvědčení – neucpává póry! 

Používáte doma vazelínu jako univerzálního pomocníka pro péči o pokožku? Znáte nějaká další její využití? Podělte se s ostatními a dejte tip na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

m.medvidek 22. 9. 2015, 21:33
Nerada kazím toto nadšení pro vazelínu, ale bohužel není přírodní prostředek. Jedná se o prostředek vyrobený z ropy, konkrétně parafínu. V posledních letech bylo dlouhodobými výzkumy zjištěno, že parafín je pro kůži návykový. Takže čím více mažete, tím více máte potřebu mazat. Jedním ze zavedených omylu je její výborná vstřebatelnost. Vazelína se do kůže nevstřebává, ulpívá na povrchu pokožky. Vytváří neviditelný film, který brání průniku látek do kůže, ale také z kůže. Tím například zabraňuje odpařování vody. Vzniká tak dojem, že vazelína výborně hydratuje. Vzhledem k velmi nízkým nákladům na výrobu se postupně začal parafín a parafínové oleje používat ve farmacii i kosmetice. Nahradil tak dražší suroviny - přírodní oleje, jejichž účinky na kůži jsou ovšem mnohem blahodárnější. Dalším aspektem byl standard. Standard pro parafínové výrobky se dodržuje velmi jednoduše. Standard pro přírodní oleje téměř neexistuji (pokud nejsou chemicky upravovány). Každá sklizeň rostlin za účelem získání oleje je jiná.

Kategorie