Zobrazit přihlášovací formulář

Spálilo se dítě na slunci? Ať to lékař zapíše do karty

Spálilo se dítě na slunci? Ať to lékař zapíše do karty

I když se rodič snaží, někdy spálení dětské pokožky na slunci zabránit nedokážete. Stačí nečekané zdržení ve městě přes poledne nebo babička, která vnouče vezme na hřiště a zapomene ho namazat. Dětská kůže zčervená nebo na ní dokonce naskočí červené puchýřky. Pak musíte udělat dvě věci: tou první je okamžitá úleva, kdy je záhodno použít nějaký přípravek na popáleniny, případně dát potomkovi lék proti bolesti, tou druhou pak oznámení spáleniny dětskému lékaři.

Lékaři se při kontrolách a vyšetřeních běžně ptají na to, jaké nemoci či úrazy dítě prodělalo. Je pravděpodobné, že se čím dál častěji budou zajímat i o to, zda a jak moc se spálilo od slunce. Důvod je jasný: spálení pokožky v dětském věku nebo během dospívání několikanásobně zvyšuje riziko, že člověk v dospělosti onemocní zhoubným kožním nádorem melanomem.

 

Lékařka: nahlaste, kde přesně dítě slunce spálilo

Proto by rodiče měli případné spálení pokožky od slunce nahlásit, zvláště pokud jde o dítě z rizikové skupiny. "Tam patří světlá kůže, blonďaté nebo rusé vlasy, pihy či výskyt melanomu v rodině," vysvětlila kožní lékařka Monika Arenbergerová z pražské vinohradské nemocnice. Takový údaj podle ní hraje roli při vyhodnocování rizika v dospělosti.

"Důležitý je údaj, v kterém věku, přičemž platí, že menší dítě, tím hůře. Pak také na jakém místě, zda to byl obličej záda nebo třeba nárty a jaký stupeň spálení to byl - tedy zda jen červená pokožka nebo puchýřky či dokonce velké puchýře," upřesnila dermatoložka.

Pokud bude mít dítě v kartě u lékaře, která by s ním časem měla putovat i k praktikovi pro dospělé, zapsáno, že se kdysi hodně spálilo, může lékař kůži více hlídat. To může přispět k rychlejšímu odhalení počínajícího problému, stejně jako ke správnému vyhodnocení případných změn na pokožce.

Samozřejmě, nemusíte tam hlásit každé zčervenání, ale bolestivé spálení, které dokonce provázely puchýřky a kůže se pak oloupala, určitě ano. I kdyby se na to váš praktik tvářil nedůvěřivě.

 

Melanomem trpí stále mladší lidé

Výskyt melanomu ve zdejší populaci bohužel stoupá. Každý rok sdělují lékaři tuhle diagnózu dvanácti stovkám lidí, čtyři stovky jich kvůli nemoci zemřou. Výskyt zhoubného kožního nádoru se navíc každých patnáct let zdvojnásobuje.

Dříve navíc platilo, že potíž postihovala především starší lidi a postupovala hodně pomalu, takže je to přímo na životě hned neohrožovalo. To už ale není pravda. Lékaři totiž čím dál častěji diagnostikují melanom i u lidí, kterým bylo sotva dvacet třicet let, výjimečně i u mladších pacientů.

Že vám nejde do hlavy, proč je kůže, která se byť jednou spálila, náchylnější ke vzniku melanomu? Vysvětlení je docela jednoduché. Jakmile se kůže spálí, mění se buněčné jádro postižených buněk, přičemž se předem nikdy nedá odhadnout, jak moc velké ty změny jsou. K podobným nicméně dochází i tehdy, když se člověk příliš často opaluje - jeho kůže se sice nemusí spálit bolestivě, ale o tom, že se mění, svědčí třeba její rychlejší stárnutí.

Pravidelná kontrola mateřských znamének má každopádně smysl nejen u dospělých, ale i u dětí, zvláště pokud už se někdy spálily. I proto má smysl, aby to bylo zapsáno v jejich zdravotní dokumentaci.

Radka Wallerová

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie