Recept na domácí citronový sirup: Citronádě z něj se žádná limonáda nevyrovná!
- Autor: Obecný autor
- Publikováno:
Osvěžující vychlazené citronádě z domácího sirupu se hned tak něco nevyrovná. Krásně zabalená lahvinka takového sirupu se navíc hodí jako pozornost pro hostitele a je skvělým jedlým dárkem, po kterém můžete sáhnout, když zapomenete něco koupit. Přitom vám k výrobě chutného domácího sirupu stačí tak málo. Potřebovat budete jen dvě suroviny a trochu času.
Příprava domácího sirupu je opravdu snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávejte v lednici, aby se nezkazil, protože neobsahuje žádné konzervační látky. Kdo by chtěl vyrobit větší zásobu, kterou bude skladovat ve spíži, tak musí lahve se sirupem důkladně uzavřít a zavařit jako třeba džemy.
Podle starších receptů se do domácího sirupu přidávala kyselina citronová, která trvanlivost prodloužila. My však chceme sirup opravdu přírodní, pouze z čerstvých surovin. Zajděte si proto do obchodu pro čerstvé kvalitní citrony, ideálně v bio kvalitě.
Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup, bez jakýchkoliv pachutí.
Domácí citronový sirup
Ingredience
- 8 bio citronů
- 2 kg krupicového cukru
- 1 l vody
Postup
1. Omyté citrony rozdělte na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájejte na tenká kolečka, vhoďte do velké nádoby (ideální je dvoulitrový džbán) a zalijte vodou, nejlépe převařenou a vychlazenou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkejte, vyberte pecky a citronovou šťávu přidejtee také do džbánu.
2. Nechte 48 hodin v lednici louhovat.
3. Po dvou dnech sceďte přes sítko do hrnce, kolečka citronů můžete ještě pořádně vymačkat. Přisypejtee cukr a zahřívejte. Pozor! Neohřívejte příliš a v žádné případě nenechte sirup projít varem! Na plotně nechte tak dlouho, než se cukr rozpustí.
4. Přelijte do uzavíratelných lahví, nechte vychladnout a skladujte v lednici. Tam vydrží určitě i měsíc. Kdo chce sirup uchovat ještě déle, musí dát naplněné lahve do zavařovacího hrnce a zavařit. Takto vydrží i několik měsíců. Ideální však je sirup zbytečně tepelně neupravovat a připravit si raději čerstvý.
5. Hotový sirup zalévejte vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, limety, čerstvé bylinky jako je máta či meduňka, plátky, okurky, zázvoru nebo různé čertsvé ovoce.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé