Zobrazit přihlášovací formulář

Jakou hračku koupit dítěti? Levnou a jedovatou nebo kvalitní a zdraví neškodnou?

Jakou hračku koupit dítěti? Levnou a jedovatou nebo kvalitní a zdraví neškodnou?

Nedávno jsem se rozhodovala jakou hračku koupit svému dítěti. Líbí se mi pěnové hračky a hrací pěnové podlahy, které nejen hezky vypadají, ale také izolují chlad od země. Kamarádky se mi svěřily se svými zkušenostmi. Po půl roce se jim pěnové puzzle rozpadlo a dokonce se sloupal i potisk! To přece svému miminku nemohu dát! Začala jsem pátrat, v čem je háček.
Udělala jsem si menší průzkum a zjistila jsem, že se na trhu vyskytuje spousta druhů pěnových hraček a podlah ve tvaru puzzle. Levné, ale s neznámým původem a potom jsem našla i hračky dražší, které měly svoji etiketu s uvedeným výrobcem a dodavatelem. Což ve mně jako v matce vzbuzuje větší důvěru ke koupi, protože chci mít jistotu, že dávám svému dítěti zdravotně nezávadnou hračku a ne hračku s jedy. Určitě je zde víc maminek jako já, které přemýšlí a není jim jedno, co svému dítěti dávají. Proto jsem se rozhodla zde shrnout, co jsem se dozvěděla.

Podle čeho se na trhu orientovat:

 

Jasný původ hračky

Pozor na dovozce! Na spoustě výrobků se dnes uvádí pouze Výrobce EU nebo Dovozce EU. Hledejte výrobky, kde je uvedena konkrétní firma/ osoba a výrobní provoz. Když jdeme nakupovat potraviny, hledáme etikety, které informují o trvanlivosti potraviny, složení, množství, odkud potravina pochází a kdo je výrobcem. Když kupujeme dětem hračky, kontrolujeme i jejich etikety? Právě na hračky a výrobky určené pro ty nejmenší bychom neměli zapomínat!

Cena

Certifikace a různé testování materiálu a hraček stojí firmy nejen čas, ale i peníze. Z tohoto důvodu se jejich náklady promítnou i do ceny jejich hraček a výrobků. Ceny jsou sice vyšší, ale zdraví mého dítěte je pořád důležitější. Proto řádově pár desítek korun navíc mě neodradí od nákupu kvalitní a zdravotně nezávadné hračky.

 

Produkt i materiál musí být certifikovaný

Na trhu nalezneme hodně českých kvalitních firem, které mají svůj materiál a výrobky certifikované a testované. Certifikáty mívají většinou volně dostupné např. na svých webových stránkách či na požádání umožní k nahlédnutí. Ale pozor! Jsou firmy, které mají svůj výrobek certifikovaný, ale materiál si nechávají dovážet!

 

Pěnový materiál, ze kterého se vyrábí hračky, podlahy a různé izolační podložky, je velice oblíbený. Je měkký, lehký a myslíte si, že dítěti neublíží. Do hračky ani do materiálu nevidíme. Skryté jedy jsou ty nejhorší jedy. Prošlé potraviny taky dítěti nedáte, protože jasně vidíte ne příliš vábný vzhled a cítíte zápach. Přitom i některé hračky obsahují škodlivé látky, které nevidíte, necítíte, a přesto se pomalu dostávají dětem do těla a způsobují vážné zdravotní potíže. Proto bychom se měli vyhnout podezřele levným hračkám a hračkám, kterým chybí etiketa a popis. 

 

Například ve Žďáře nad Sázavou jsem našla firmu, která přímo vyrábí svůj certifikovaný pěnový materiál a hračky z něj. Nakoupila jsem tedy přímo u výrobce. Jsem spokojená a hlavně klidná, že jsem dítěti nekoupila jedovatou hračku.  

 

A co vy? Jaké hračky kupujete svým dětem?

1.0
Publikováno , přečteno 1664x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie