Zobrazit přihlášovací formulář

Není knedlík jako knedlík, některý je knedlíček ....

Není knedlík jako knedlík, některý je knedlíček ....

     Nikdy bych nevěřila, že rodinná rozmíška může vzniknout kvůli takové obyčejné příloze jako je knedlík. Moje tchyně vařila stejné knedlíky jako její maminka. Můj muž by řekl - nejlepší knedlík na světě, pěkně hutný, protože v něm nebylo žádné kypřidlo - jen místo mléka sodovka. Moje maminka dělala knedlík kynutý. Samozřejmě do něho dávala droždí a po vytažení z hrnce musel být jako obláček. Proto ho také krájela nití. Převzala jsem mamky knedlík a vůbec jsem netušila, že by existoval člověk, který vymění tuto nadýchanou nádheru za tuhý knédl.

     Ale stalo se. Můj muž stále toužil po tvrďácích své maminky, která bohužel zemřela velmi mladá. Teprve před časem se dočkal, droždí mne zklamalo, knedlík nevykynul a čas mne tlačil. Hodila jsem tedy šišky do kastrolu se slovy, nechť se děje vůle Boží ... no a knedlík jsem vytáhla uvařený leč tuhý....kluk do plátku šťouchl se slovy, co to je .... to je knedlík tvé babičky, kterou jsi synku nikdy nepoznal ... prohlásil dojatý manžel, neb si myslel, že jsem konečně přišla k rozumu a začala dělat ty jedině správné knedlíky.      

     Došla jsem k závěru, že mezi mým knedlíkem a knedlíkem mé tchyně je tento rozdíl ... pokud hodíte mým knedlíkem do okna, sklo zůstane nepoškozeno, ale z knedlíku toho mnoho nezbyde. Pokud však hodíte oblíbeným knedlíkem mého muže, bude sklo na cimprcampr.... ale knedlíček zůstane celý....a bude jistě chutnat výborně.

      A jak je to u vás, milé dámy ...který z knedlíků u vás vítězí. Ruku na srdce, k svíčkový si ani jinou přílohu představit nedovedu ....

4.3
12×
Publikováno , přečteno 9767x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Zrušený účet 12. 3. 2016, 19:25
(Y) (Y) jsem pro Tvoji variantu ,-) ,-) ,-)
krišon 14. 3. 2016, 15:00
@ Já taky, člověk nesmí chlapům ve všem ustoupit :-D :-D
simas 7. 3. 2016, 23:18
Vy byste to měla vydat knižně. Super čtení.
krišon 11. 3. 2016, 8:52
@ Děkuji, ale píšu málo, jen pro sebe ...ani doma už to nečtou...
kopretin.a 6. 3. 2016, 18:59
a co pravý nok oslizlý po celém povrchu? (H)
krišon (upraveno) 7. 3. 2016, 8:19
@ S bramborovým knedlíkem či pravým vídeňským nokem problémy kupodivu nemáme :-D :-) :-D a je všem jedno, zda byl uvařený ve vodě, na páře či v ubrousku ...
Marci75 5. 3. 2016, 23:22
Neumím knedlíky, neumím kynutá těsta. Prostě se mnou to droždí nekamarádí :-S Takže vzhledem k mým chabým nervům, zbytečně vyplýtvaným surovinám a času a zkažené nedělní náladě chodím knedlíky kupovat, resp. můj syn je chodí velmi rád kupovat k okýnku místní výrobny knedlíků. Mají úžasné bramborové i nadýchané kynut. Doufám, že tu provoz té výrobny jen tak neskončí (smich)
krišon 22. 3. 2016, 10:32
@ Držím palce, ať výrobna neskončí ...
JarkaH 3. 3. 2016, 23:22
:-D :-D :-D to znám. Já jsem takhle o prvních společných vánocích s mým drahým zjistila, že jejich a náš bramborový salát se diamentrálně odlišuje složením, barvou, vůní..... Jejich se skládá z brambor , cibule a okurky. Náš obsahoval sice také brambory , ale k tomu kořenovou zeleninu vařenou v nálevu, šunku, kyselou okurku, vajíčko. Obrečela jsem to a následujících několik let dělala saláty oba, později už jen ten jejich a na náš se těšila k mamince. Totálně jsme prozřela letos, po 15 letech manželství. 25.12. jsme u mámy vlezla do lednice a těšila se po roce na maminčin bramborový salát..... odpovědí mi bylo "já letos dělala jen takovej lehkej, brambory, cibule, okurka" (child12) (child12) (child12)
krišon 4. 3. 2016, 8:12
@ Bramborový salát je kapitola sama pro sebe ...můj muž ho musí mít s uzeninou ... zajímavé je, že jsem ho před 14 dny dělala bez a nepoznal to ... a nedávám jablíčko, přesto moje kamarádka ochutnala a prohlásila, to jablíčko je v něm výborné ... takové jemně pikatní .... byl to uvařený celer v nálevu, který ona nenávidí ... v obou případech jsem byla (zip)
Ehnes 5. 4. 2016, 9:13
@krišon maminka absenci uzeniny kašíruje růžovými brambory (pst)
krišon 4. 3. 2016, 8:12
@ A pak uděláme či neuděláme salát o den dříve, aby uležel ...
plamenek 3. 3. 2016, 18:37
Moje tchýňka zase kupovala z Vitany ty knedlíky s burisony a to byly také tvrdé, já jim říkám betony. Snědla jsem to ze slušnosti, nikdy mi to nechutnalo a ještě nějaké směsi. Moje mamka vařila výborně i když se učila dle knížek a mistrů kuchařů v lázních. Moje babička knedlík neuměla,nedělala atd. Mamka jako repatriantka z Francie si dělala výuční list na kuchařku až ve 40 letech ( 4 děti a chlap, babi v domě atd). Takže jedině mechové nadýchané. :-D
Dan.ka 3. 3. 2016, 14:57
Já mám ráda ty "obláčky" jak píšete,ale málokdy se mi takové podaří.A manžel zas miluje právě ty kameňáky,které se mi ale povedou skoro vždycky,aniž bych chtěla ,-) A zrovna tak to má s bábovkou.Když se mi uprostřed "sleje",tak já zuřím a on jásá :-D
krišon 3. 4. 2016, 10:24
@ Tak se mi Dano zdá, že k vám na knedlíky pošlu i mého manžela ....
evicela 3. 3. 2016, 12:54
(Y)pobavila jste mě :-D :-D :-D
ludas22 3. 3. 2016, 8:52
Musím se smát :-D Jako holka jsem "vyrostla" na podobných knedlících (smich) říkali jsme jim "poušťáky". Byly to neskutečné bouchy, muselo se mohutně žvýkat, jídlo trvalo opravdu déle a pocit sytosti také ,-) Maminka tvrdila, že je dělávala její babička a že ve východních Čechách se takové dělaly. Vykrajovala je lžící. Maminka je mrtvá, ale i dnes bych si je dala ,-) byla jsem na ně zvyklá. (F) A věřte, že ho máma dělala občas i ke svíčkové, ale většinou třeba k hovězímu na česneku se špenátem..
krišon 3. 3. 2016, 9:29
@ Můj muž je z východních Čech - tak to je jasný. Jeho kamarád měl ženu z Nitry, ta dělala knedlík také kynutý a vařila ho navíc v páře .... a její muž mu nemohl přijít na chuť...a to jich obvykle snědl deset až dvanáct .... :-D a pořád se mu stýskalo po tvrďácích ,-)
ludas22 3. 3. 2016, 12:20
@krišon Jj, určitě je to krajové jídlo a člověk musí být odmala zvyklý, jinak ten bouch nesní ,-)
zdenakucerova 2. 3. 2016, 20:00
Z úcty k surovinám a mým několika neuspokojivým pokusům vítězí knedlík kupovaný ,-)...tímto vzdávám holt jednomu místnímu lahůdkářství, které mě v tomto směru ještě nikdy nezklamalo ,-)...domácí vařím maximálně 1-2 do roka, jsem-li přinucena náhlou změnou jídelníčku podstoupit tuto strastiplnou činnost nebo tím, že mě v lahůdkách předběhnou jiné a knedle na mě nezbudou ,-)
Marci75 5. 3. 2016, 23:25
@ (smich) to jsem ráda, že v tom nejsem sama. My máme výrobnu přes silnici, kolikrát pro knedlíček malej běží v půl dvanácté a přinese ho ještě teplý (smich)
zlmy 3. 3. 2016, 17:46
@ Jsem na tom naprosto stejně ... jinak opět pěkné čtení.
cipofka 2. 3. 2016, 17:58
,-) Opět krásné čtení, krásná čeština a vtip (Y) Měly by si vzít některé rádoby bloggerky příklad, jak to má vypadat (L)
GabcaK 3. 3. 2016, 20:20
@ (Y)přesně

Kategorie