Zobrazit přihlášovací formulář

Nikdy není pozdě začít

Nikdy není pozdě začít

Dnes než začnu o určitě velkém nepříteli všech a to je lenost a její sestry pohodlnost,nečinnost,zahálčivost ,vás ještě seznámím s potravinami vhodnými k našemu snažení,protože my nedržíme žádnou dietu,my jíme tak jak se má a měl by jíst každý, kdo chce bít fit ,zdravější a mít rád své tělo.Protože dámy a pánové ... Tělo je náš chrám a podle toho bychom se k němu měli chovat. V dnešní době jsou fenoménem jídelníčky na míru v různých cennových nabídkách.Proč,ale platit za jídelníček,když si ho můžete sestavit vy a je to zadarmo. Co tedy jíst a hubnout? Maso Maso ano ,protože pokud budeme cvičit maso dělá maso.Nechceme hubnout a mít plandavém ruce ,protože v tílku a šatičkách na ramínka to není nic moc atˇ nám je 30 nebo 50.Chceme mít i pěkné nožky do sukýnek.No,ale hlavně holky plavková sezona bude i letos.Maso tedy ano,ale libové krůtí,kuřecí,hovězí a sem tam i libové prasátko,prosím zde nepřehánět. A ryby v jakémkoliv množství.Myslím tím ryby ne Pangas to je ,nevím jak slušně to napstat no prodtě sra... Tak pro ty co neví nic o Pangasovi stručně info. Ryba ze špinavé řeky K největším producentům pangase patří Vietnam, kde se ryba chová v deltě řeky Mekong. Podmínky, ve kterých vyrůstá, by našim nosům nevoněly – ve špinavé vodě, do níž putuje odpad z továren a ve které lidé perou prádlo a umývají nádobí, se mačkají ryby, po nichž se chce, aby rychle vyrostly a vydělaly peníze – prostě velkovýroba . Kvalita a hygiena této ryby je závislá na kvalitě vody, kde se ryby chovají, na složení krmiva, na výrobním řetězci, dopravě, obsahu přídatných látek a následném skladování,“ uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svých stránkách. SZPI kvalitu ryb dovážených do České republiky sleduje a k nejčastějším pochybením výrobců a distributorů patří nedostatečné označení výrobku – někdy zde prostě nenajdete informaci o tom, že součástí ryby jsou také přídatné látky, jako jsou polyfosfáty nebo citráty, které zajišťují lepší vaznost vody. Pangas se k nám totiž dováží pouze mražený. Pangas nepáchne a je bez kostí Sladkovodní rybu, o které si řada lidí původně myslela anebo se tak ještě domnívá, že pochází z mořských vod, jsme si oblíbili z několika prostých důvodů – je levná, bez kostí, není cítit rybinou, snadno se upravuje a chutí i strukturou se vzdáleně podobá oblíbenému kuřecímu masu. Zavrhli jsme vodnaté rybí filé nebo prsty, místo nich smažili pangase a s úšklebkem mysleli na kapra, který „smrdí bahnem“ a jsou v něm kosti. Pravděpodobně nás vůbec nenapadlo, že smažíme sladkovodní rybu krmenou granulemi, která obsahuje minimum omega-3 nenasycených mastných kyselin i jódu, zato v ní najdeme stabilizátory a vodu. Jestliže čtete obaly potravin, víte, že mražený balíček pangase může obsahovat pouze 70 procent masa. Připomeňme, že voda se ve složení musí uvádět, pokud tvoří více než 5 procent výrobku. V souvislosti s pangasem jste možná zaznamenali pojem malachitová zeleň – jde o nebezpečnou látku, kterou v roce 2005 našla veterinární kontrola Evropské unie v rybách dovážených z Vietnamu, kde se kvalita a nezávadnost potravin příliš nesleduje. Vietnamští výrobci byli poučeni, jak ryby chovat a zpracovávat, aby nebyly kontaminované. To se povedlo, alespoň podle údajů v databázi zdravotně závadných potravin RASFF, kde počet závadných ryb z Vietnamu klesl na minimum. Zlatý kapr a vůbec naše ryby.Přemýšlejte nežli v hurá akci v Penny nebo jinde koupíte Pangase a přitom vedle v Lidlu mají čerstvého pstruha. A co k masu... Zapomeneme na hranolky,krokety,am.brambory,normální těstoviny a částečně i na bílou rýži. A tedˇ si říkáte co teda máme jíst.Náhradních alternativ je mnoho.V dnešní době ,kdy si můžete vygooglit úplně všechno informovanost neomlouvá,ale protože jsem tu pro vás hodím vám lano. Začneme nakupovat kuskus,bulgur,pohanku,jáhly,obyčejnou rýži v akci vyměníme za Basmati,jasmínovou,tmavou a těstoviny za celozrné nebo bezlepkovékukuřičné.Mají je všude jen se špatně díváte. A tedˇ proč. Protože.... Rýže je zejména bohatá na sacharidy. V celozrnné rýži najdeme také velké množství tuků, bílkovin a vlákniny. Abyste získali navíc ještě dávku vitaminů a minerálů, sáhněte určitě po zmiňované celozrnné rýži. A jaké vitaminy v rýži najdete? Rýže obsahuje vitaminy A, B12, C a D, vše samozřejmě v přiměřeném množství, které nepokryje denní potřebu, takže být živ jen z rýže není možné. Z minerálních látek se může pochlubit sodíkem a draslíkem, a to je právě ten důvod, proč si ji tolik oblíbili právě kulturisté. S obsahem aminokyselin na tom tato potravina není příliš dobře, ale přece jen se v ní nějaké najdou. Z celkového množství aminokyselin tvoří přibližně polovinu esenciální aminokyseliny a druhou polovinu neesenciální aminokyseliny. Nejvyšší podíl bílkovin samozřejmě najdete v celozrnné rýži, protože co je celozrnné, je automaticky většinou výživnější a zdravější. Rýže je především rostlina, a jak už to u rostlin bývá, obsah bílkovin není příliš závratný, jako je tomu u masa a živočišných produktů. Rýže ve sportovní výživě Rýže je především dobrým zdrojem sacharidů, a můžete ji jíst vícekrát týdně. Pro průběžné zásobení organismu vitaminy a minerálními látkami je vhodné k rýži zkonzumovat také porci zeleniny nebo ovoce. Rýže je ideální příloha k masu, obsahuje totiž sacharidy, které podpoří využití bílkovin. Nejlepší rýží je rýže celozrnná, kterou můžete konzumovat celý den, kromě doby po tréninku. Jak už jsme zjistili, je nejbohatší na vitaminy a minerální látky, ale má také vysoký obsah vlákniny, tuků a bílkovin a zároveň nízký glykemický index. Alternativu by mohla tvořit rýže parboiled, ale jedná se o loupanou rýži, která má vyšší glykemický index. Jako večeře se rýže nedoporučuje. Po tréninku se doporučuje konzumace bílé rýže, která je rychlejším zdrojem sacharidů, které je potřeba dostat zpět do svalů. Rýže se také perfektně hodí pro předsoutěžní dietu díky vynikajícímu poměru sodíku a draslíku. Před soutěží je třeba dosáhnout minimálního zadržování vody v těle a zároveň je třeba napumpovat dostatečné množství glykogenu do buněk. Tak vyrazte do obchodu a kupte si pořádnou celozrnnou rýži! Dobrou chuť! POHANKA Má specifickou barvu, vůni i chuť, jedli ji naši předkové, a momentálně se jí nedostává tolik pozornosti, kolik by zasluhovala. To se však musí změnit, nejen díky tomu, že pohanka neobsahuje žádný lepek a je tedy vhodná pro lidi trpící celiakií. Je to naprosto komplexní potravina, která obsahuje vysoké množství zinku, selenu, manganu a dalších stopových prvků. Dále obsahuje vitamíny B1, B2, C, E. Také je známo, že je bohatým zdrojem rutinu (proti křečovým žilám, působí příznivě na stav tepen, žil a celého kardiovaskulárního systému). Tato česká „superpotravina“ patřila před několika stoletími k naprosto základním a nejoblíbenějším potravinám u nás. Lze ji vařit, klíčit, dělat z ní mouku a využívat při přípravě dalších pokrmů. Hlavně v zimě dokáže perfektně zahřát a nasytit organismus. Ještě jednou – pohanka neobsahuje žádný lepek, takže ji můžete nahradit za všechny těstoviny a další pšeničné výrobky! Jáhly Jáhly, původem z Asie, jsou loupané proso a další starodávná potravina našich předků, které se dnes moc nedostává – již před dvě stě lety byla nahrazována a postupně vytlačena rýží. Pravděpodobně každý z nás má povědomí o jáhlové kaši „na sladko“. Z jáhel však jde dělat i výborná příloha ke všemu – k masu, zelenině, zkrátka místo přílohy. Rozhodně je lepší volbou než těstoviny nebo knedlíky. Jáhly si najdou využití v každé kuchyni: na vaření do polévek, jako příloha, nebo jáhelná mouka, … Minerální látky: zinek, železo, draslík, hořčík, fosfor, vápník. Vitamíny: A, B. Jáhly jsou další superzdravou obilovinou, která neobsahuje lepek. Kuskus Tato potravina původně z Afriky, je v současné době velmi oblíbená zvláště díky své takřka nulové přípravě. Pokud čekáte, že se jedná o samostatnou obilninu, která je něčím výjimečná, možná Vás zklamu. Jsou to totiž jen předvařené a speciálním postupem vytvarované kuličky z obilnin jako pšenice, ječmen nebo proso. Jak jsem už uvedl, proso je přirozeně bezlepkové. V ječmenu, i když se jedná také o velmi zdravou obilninu, se lepek nachází v malém množství. V pšenici je pak lepku hodně – proto pozorně čtěte na obalu kuskusu, o jakou variantu se jedná. Výhoda kuskusu je, že je hotový za 3 minuty. Stačí jej totiž zalít vařící vodou a je připraven ihned ke konzumaci. Je tedy rychlejší než ostatní přílohy. Ideální možnost pro opravdu rychlou a zdravou přílohu, jako náhrada rýže nebo opět těstovin. Pokud je to možné, vyhledávejte pšeničničný kuskus celozrnný. Tak jsme se zas k té lenosti a jejím podlým sestrám nedostali,ale nebojte se a věřte,že až začnete jíst lépe.Lenost a její sestry si zbalý kufry samy.Budou se u vás totiž nudit.Přestěhují se třeba k sousedce,která už rychle zapoměla na novoroční předsevzetí a už zase svoji zadnici trénuje jen na sedačce u televize ,chipsů a coca coly. Tak příště ještě dáme něco o tom jak a čím solit a pak už dojde na lenost a pohyb. Mějte se Vaše J. 

1.2
Publikováno , přečteno 4109x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

PEDROSANCHEZ 22. 1. 2016, 6:09
Mimo to co píší holky dole co Vám říká HOAX? http://www.hoax.cz/hoax/pangasius-je-to-k-jidlu/
Marci75 23. 1. 2016, 13:55
@ já bych se zas Jolany zeptala, kde má obchodní podmínka a IČ
cipofka 13. 1. 2016, 22:26
Když pominu to, co píšou holky pode mnou (taky jsem bohužel nedočetla kvůli úpravě), tak dávejte článkům jiné názvy... svádí to k tomu, že máte jeden příspěvek několikrát vložený... těžko se v tom orientuje... nebo stejný název, ale doplňte pořadovým číslem.
irik 13. 1. 2016, 20:09
omlouvam se, ale to se neda cist (zip) mohla byste prosim upravit svuj text
kakinek 13. 1. 2016, 14:18
Opravte si hrubky.
tomsim 13. 1. 2016, 13:11
než "přežvýkavat" půl odstavce o nic neříkajícím pangasu, chtělo by to konktrétní tipy a rady (F)
zlmy 13. 1. 2016, 11:29
Pardon, ale nejde to přečíst, je to souvislý text, který by chtěl trochu úpravy (zip)
kontrola3 13. 1. 2016, 10:25
Ráda bych si článek přečetla, ale strašně mne odrazuje to, že nemáte odstavce, ztrácím se v tom *-) Nechcete to upravit? (F)
Ehnes 13. 1. 2016, 10:30
@ a ještě je uložená jako klikací odkaz :-S

Kategorie