Zobrazit přihlášovací formulář

Máte dítě s ADHD?

Máte dítě s ADHD?

ADHD je geneticky podmíněná dispozice k neklidnému, roztěkanému, nepředvídatelnému chování, která je pro rodiče a jejich děti těžkou zkouškou trpělivosti.

Je předpoklad, že na množství problémů má velký vliv také prostředí a styl výchovy. Není to rozpor s genetikou, ale jen záleží i na našem působení,  jak se daný problém rozvine. Musíme přijmout jako fakt, že se jedná o neurobiologickou poruchu mozku. Je pravdou, že třetina dětí z těchto obtíží „nevyroste“ a provází je po celý život.

Rodiče a učitelé zažívají s dětmi trpícími ADHD chvíle, kdy v nich pocity zlosti, bezmoci, vzteku způsobí reakce, které jsou jim po chvíli trapné. Je to pro obě strany těžké. Co způsobuje výbuchy vzteku u dětí a naši bezmoc? Proč se situace stále opakují? Každodenní maličkosti, banality, které hýbou světem i ADHD.

Aby život pro rodiče nebyl tak vyčerpávající, je právě v domácím fungování největší prostor pro drobné změny.

Co to od nás, jako rodičů, vyžaduje?

  1. LÁSKU BEZ PODMÍNEK
  2. SEBEPŘIJETÍ
  3. PŘIJETÍ SVÉHO DÍTĚTE  – RADOST 
  4. UVĚDOMĚNÍ SI, ŽE KAŽDÝ MÁ PRÁVO NA CHYBU
  5. POKORU
  6. OPTIMISMUS
  7. ČAS
  8. TRPĚLIVOST
  9. ENERGII
  10. LÁSKU BEZ PODMÍNEK – opakuji bod jedna, ale není to chyba, vše začíná a končí naším vztahem s dítětem

Děti s ADHD často mají velmi nízké sebevědomí. Neví, co samy se sebou a jsou zoufalé. A co teprve sebevědomí maminky? To bývá hrůza: pocit vlastního selhání, výchovného neúspěchu a negativních pocitů. A to je pouze začátek neomezené škály negativních pocitů rodičů, kteří se celí zoufalí pustí do boje. Je to správně? Mohlo by být, ALE nesměl by to být boj o MOC. Ten souboj nemá vítěze, ale všechny poražené. Ptáte se, proč mám tak jednoznačný postoj? Jsou to moje zkušenosti.

Co s tím? Co pro společnou budoucnost a pohodový vztah chcete udělat? Vždyť ADHD neznamená, že nic nelze … Maličkosti mění svět. A to je naši práci podstatné. Po malých krůčcích rodiče vidí, že něco funguje a získají sílu a elán k dalšímu krůčku.

Co je dle mne první nezbytností?

  • Tým dítě a rodič nebo ideál dítě a rodiče.
  • Přesvědčení, že to společně zvládneme.
  • Vytvořit prostor, kde získáte pocit bezpečí a sounáležitosti.
  • Respektovat problém, neobcházet ho, nesnižovat, nezveličovat, přijmout fakt.

Dítě nemusíme někam dostrkat, ale jsme průvodci na jeho cestě. A u tématu průvodcování se na Vás těším příště.

5.0
Publikováno , přečteno 5871x

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

crhakp 19. 11. 2015, 9:23
tak mě napadá...co se s těmito dětmi ale děje v dospělosti? když už nejsou dětmi, a třeba už nemají rodiče? jsou schopni mít plnohodnotný vztah, děti, dobrou práci?
Tallinka 21. 11. 2015, 17:19
@ Peti dobrý dotaz, donedávna převažoval názor, že děti z toho vyrostou... Bohužel i mezi odbornou veřejností. Většina z nás dospělých se s tím tak nějak naučila žít, "jen" se mají za neschopné, nespolehlivé atd. :-S Mám syna s ADHD a nyní konečně přicházím na to (s pomocí odborníků), že jsem z toho nevyrostla... Na jednu stranu velká úleva, na druhou stranu hořkost atd. Pokud Vás to zajímá, pár odkazů: http://www.adhd.cz/dospely/adhd-u-dospelych.html?gclid=Cj0KEQiAycCyBRDss-D2yIWd_tgBEiQAL-9RklEEmitAMFLAOVQl89JQNDfWOWgcLB6V9q7ASabD-pYaAinf8P8HAQ http://www.nepozornidospeli.cz/ http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/v-diagnostice-a-lecbe-adhd-dospelych-mame-rezervy-477578 http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/v-diagnostice-a-lecbe-adhd-dospelych-mame-rezervy-477578
asadka 11. 11. 2015, 23:52
Hezky psané, moc hezky, vč. komentářů (Y) Mám syna s ADD a taky se stále učím. Pročetla jsem haldu odborné literatury ADHD/ADD a ta mi dala fakt nejvíc.... Bohužel to není jen "o dítěti a rodiči" (resp. nejbližší rodině). Tyto děti tráví spoustu času i mimo rodinu škola, dět. kolektiv... Tyto zcela odlišné postoje a hodnoty ho můžou skutečně "vykolejit". +o(
lile1 19. 11. 2015, 6:26
@ Ano, to máte pravdu. Proto také v poradenské praxi pokud rodiče chtějí spolupracujeme i se školou. Tam bývá naše spolupráce vítána. Funkčních doporučení a cest je sice hodně, ale nejsou příliš známé.
Tallinka 21. 11. 2015, 17:27
@lile1 Ludmilo a pracujete také s rodiči samotnými? Vzhledem k dědičnosti je velký předpoklad, že ani oni z "toho" nevyrostli... Za sebe můžu říct, že pochopení souvislostí mi nesmírně pomohlo a můžu pracovat, spolu s odborníky, také na sobě.
dluhoschci 6. 11. 2015, 12:00
Dítě s ADHD musí mít hranice o to více než než zdravé dítě. Lásku bez podmínek zní velmi hezky, ale to neznamená že si rodiče nechají skákat po hlavě a ustupují ve všem. Což si bohužel spoustu rodičů takto vysvětluje a z dítěte se stává tyran pro rodinu i pro okolí a vydrží mu to až do dospělosti.
lile1 19. 11. 2015, 6:27
@ Souhlas na 100%. Jen prosím hranice obalte velkým polštářem lásky a pochopení.
dluhoschci 19. 11. 2015, 9:47
@lile1 Tohle je trochu zbytečná a patetická poznámka, láska k dítěti je samozřejmá a přirozená. Když se hranice nastaví, tak z dítěte matka není nešťastná a láska je přirozená automatická.
vlastaz 12. 11. 2015, 11:42
@ Souhlasím, už jsem dlouho nečetla tak výstižné vyjádření.
Bombakousky 11. 11. 2015, 21:34
@ Jani, ano..hranice pro ADHD musí být, ale ne pevné..je třeba je mít pružné, tak aby dítě nešlo do afektu. Pokud se toto u dětí s ADHD okolí naučí, ubyde mnoho problémů ve společnosti. Někdy je lepší jeden krok ustoupit než se o tři vrátit. (F)
dluhoschci 19. 11. 2015, 9:55
@Bombakousky Pevné hranice neznamená že jste tyran a dítě plní pouze rozkazy. Špatně chápete hranice, je to vymezený prostor ve kterém se dítě pohybuje, takže nemusí být pružné. Zkuste si o hranicích něco přečíst, vyšlo pár dobrých knih.
lile1 19. 11. 2015, 6:30
@Bombakousky Reagovat na aktuální situaci je mnohdy velmi složité. Střetávají se tu emoce naše i dítěte. Pochopení, nemusí být ústupek. Záleží na našem podání, na tom jak se máme pod kontrolou. Děti naše emoce vztek, bezmoc velmi rychle vycítí a často z toho vytěží pro sebe maximum. Ovšem ke škodě své i okolí.
Jitjule 10. 11. 2015, 17:06
@ (Y) (Y) (Y) Napsala jste to výstižně (clamp)
lile1 6. 11. 2015, 10:54
(Y) :-)
lile1 11. 11. 2015, 15:28
@ Ano, máte pravdu. Láska bez podmínek neznamená dítě bez hranic. Já se v poradenské praxi často setkávám s marnou snahou rodičů, dát dítě do škatulky a ono tam prostě být nemůže. Často je to o vydírání na obou stranách - dítě vydírá rodiče já mám ADHD, tak se nemůžu chovat slušně. Rodiče, říkají když nebudeš, tak... Rodiče poleví v hranicích dítěti, když má tu diagnózu...A jsou v koncích všichni. Často slyším, máma mě nemá tolik ráda, jako sestru. Ta je normální. A je to. K balíku problémů je další a tak se vrství jeden problém za druhým. Děti musí mít bezpečné a pevné hranice a bezpečné a pevné zázemí doma.
Bombakousky 11. 11. 2015, 21:31
@lile1 Používat u dítěte s ADHD větu " Když nebudeš tak..." je už předem prohraný boj. Je třeba větu podat "Když budeš tak..." motivační systém..u dětí s ADHD myslím nutnost. Rodiče musí od základu přehodnotit výchovu, což mnoho lidí nezvládne, neboť nejsou schopni tak velké lásky. Napsala jste to hezky..láskou vše začíná a láskou také končí. Svého syna ADHD+Aspergerův syndrom miluji nade vše, ale je to o velké pokoře a respektu k tomuto handicapu. (F)
balkonovajahudka 25. 11. 2015, 17:24
@Bombakousky A ještě lépe může fungovat,tak jak to učí Kateřina Králová v projektu Výchova nevýchovou.Kde přistupují k dítěti jako k partnerovi a dělají dohody.Ve smyslu:"Jak si to přeješ ty?"Dobře,ale....."Chce to ale velkou dávku fantazie,kreativity,trpělivosti a přemýšlení a samozřejmě se dokázat vcítit do pocitů dítěte.......být tak říkajíc dítětem.
lile1 19. 11. 2015, 6:32
@Bombakousky Přeji Vám hodně sil a lásky. Pokud by se Vám nějaká rada hodila dejte vědět. Člověk nemusí být na problémy sám. Můj e-mail lida@activebrain.cz. Zdravím Lída

Kategorie