Naložení masa na grilování - pomooooc
Holky, prosím, poraďte mi, koupila jsem krkovicku, chceme grilovat a ja nevim, do jake mrinady maso naložit. Máte něco zaručeně dobrého a odzkoušeného? Díky za každou inspiraci. pěkný den
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 22 komentářů
Renata K. (RenaK) ID 2168, mimibazar.cz/renatak (12.5.2012, 11:03)
dělám krkovici takto a je to maximálně super všicni nadšení
na 6 řízků :10 lžic oleje
1 lžička kari
2 lžíce sojovky
3 lžíce hořčice
1 lžička soli
4 stroužky čeśneku
a k tomu dresing : majonéza, keču, grilovací koření a česněk je božský (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Anna B. (Česťa kuba) ID 353128, mimibazar.cz/cestakuba (11.5.2012, 16:35)
olej, česnek, sůl, med, bylinky a pivo (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka M. (Lena) ID 15913, mimibazar.cz/Lena (11.5.2012, 15:28)
Ju, musím si opsat (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Kateřina V. (katuv) ID 343987 (11.5.2012, 10:53)
Olej, med, chilli...mňááám (L)

ODPOVĚDĚT
Iveta L. (johnynka) ID 58604 (11.5.2012, 10:19)
olej, máslo rozpuštěné, pivo, koření steak a peper steak od kotányi, česnek a cibule, to vše teplé nalít na maso a za hodinu můžete grilovat, je důležité to nalít opravdu teplé, aby to máslo bylo rozpuštěné, ono to maso jakoby zkřehne, obalujem v tom i chleba a ten je lepší jak to maso ,-)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (11.5.2012, 10:17)
To záleží na tom, co chcete s masem udělat.

Pokud ho chcete zkřehčit, tak je pořeba ho naložit do něčeho kyselého. Do vína, do ovocné šťávy (nejčastěji citrusy), do joguruty, nebo do dobrého ředěného octu.

Pokud chcete zvýšit šťavnatost, tak je do marinády potřeba přidat okolo 6-8% soli. Sůl se pomocí difuze dostane do buněk masa a při grilování pak udrží v mase více vody - tedy štávy.

Pokud chcete krásnou křupavou kůrčičku, tak je potřeba tam mít něco sladkého, co zkaramelizuje. Cukr, med a nebo sladkou ovocnou šťávu.

A pak pochopitelně koření a bylinky - neplácejte do toho všechno, co vám přijde pod ruku, ale přemýšlejte jak chcete aby to chutnalo a co k tomu budete mít.

Klasické kombinace jsou
středoevropská- česnek, paprika, kmín, majoránka, pepř,
balkánská- česnek, paprika, chilli, bobkový list, saturejka, pískavice
řecká - česnek, oregáno, rozmarýn, ří

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (11.5.2012, 10:17)
řecká - česnek, oregáno, rozmarýn, římská kmín, tymián, cibule
arabská - česnek, chilli, římský kmín, koriandr, rajčatový protlak, nové koření, muškátový květ, trocha skořice.
vietnamská- rybí omáčka, čerstvý zázvor, cukr, česnek, chilli, limetková/citronová šťáva
čínská - sojová omáčka, čerstvý zázvor, česnek, chilli, hřebíček, skořice, fenykl, badyán, sečuánský pepř.
indická - jogrut, česnek, cibule, chilli, pepř, hřebíček, skořice, římský kmín, kardamnon, muškátový oříšek, badyán, anýz (koření garam masala)
francouzská - česnek, víno,
hořčičná - jogurt, hořčice, sůl, pepř, estragon
japonské - rýžové víno, cukr, japonská sojová omáčka, sake.
mexická - chilli, římská kmín, rozmarýn, oregano, rajčatový protlak ideálně jalapeno papričky

ODPOVĚDĚT
Iva R. (avynka) ID 8231 (13.7.2013, 0:34)
(Y) (Y) (Y) (F)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (11.5.2012, 10:20)
A pochopitelně před položením na gril maso důkladně otřít a osušit, jinak se začne dusit, protože tekutina se musí vypařit a nevznikne krusta z rychlého kontaktu s teplem, která udrží šťávu uvnitř.

Po sundání z grilu je více než dobré nechat maso ještě tak minutku dvě uležet v teple, aby se šťáva, která je nyní na okrajích rovnoměrně rozprostřela po celém mase.

ODPOVĚDĚT
Iva R. (avynka) ID 8231 (13.7.2013, 0:36)
(Y) (Y) .... skvělé rady, je vidět, že paní se v tom dobře vyzná (Y) (Y) (clamp) (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina H. (honina) ID 142288, mimibazar.cz/honina (11.5.2012, 10:07)
Mám ráda marinádu jejíž recept je na sáčku s grilovacím kořením Vitana.
Dává se tam to koření,hořčice,sojovka,olej,česnek...moc dobré :-)

ODPOVĚDĚT
Petra P. (Petrana a Matýsek) ID 132178, mimibazar.cz/petranaamatysek (11.5.2012, 12:22)
(Y) (Y) (Y) ... taky jinou nedělám, přesně chuť, která nám chutná - DOPORUČUJI vyzkoušet... úplně se mi teď sbíhají sliny ,-) ,-) ,-).

ODPOVĚDĚT
Tereza H. (Tereza99) ID 164017 (11.5.2012, 10:04)
tak když koupíme krkovici, vezmu trošku jakéhokoliv grilov. koření, lehce osliznu olejem a za hodinku... i méně pečeme, nejlepší je pro nás doma, chuť čerstvého masa, já sama naložené maso ani druhý den nejím, protože mi to nechutná, pečeme v uzavřeném grilu a cca 2x týdně, s grilovanou zeleninou, bramborem a když spěcháme, tak jen s topinkou a hořčicí, ale každý to máme jinak, tak si pěkně pochutnejte (L)

ODPOVĚDĚT
Zdenka J. (Zdenulinka) ID 35363, mimibazar.cz/zdenulinka (11.5.2012, 9:59)
Krkovičku grilujeme dost často a jediná marináda, která se mi osvědčila je: olej,česnek, sůl, pepř, sojovka, hořtice a trochu kečupu. Nejlépe nechat alespoň 24 hodin odležet v lednici (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (11.5.2012, 9:57)
dávám jakékoliv koření co je zrovna doma - grilovací, na vepřové, medové... trochu hořcice popř. i trochu zakys. smetany, trochu oleje a nechám odležet min. den v lednici, maso je pak krásně křehoučké, někdy dám česnek, jindy nastrouhaný křen, na maso při grilování položím snítku rozmarýnu, ale dobré je i jak píše paní pode mnou - bez koření ogrilovat, na horké položit bylinkové máslo které vteče do masíčka a jen pokořením barevným pepřem z mlýnku

ODPOVĚDĚT
Romana R. (tryskac) ID 92392, mimibazar.cz/tryskac (11.5.2012, 9:52)
Naše rodina nedělá už nic jinehé než jedno balení obyčejného grilovacího koření a jedno balení směsi na grilovaný sýr. Vyzkoušejte, je to (zajic) (pl)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Minarikova) ID 78743 (11.5.2012, 9:43)
Já mám teda jeden recept bez naložení. My už jinak ani neděláme.
Krkovičku na plátky, nesmí být přímo z lednice a nebo málo rozmražená. Dáme přímo na rozpálený grilu nás na grilovací kámen)-ugrilujeme. Hotové maso vyndáme na dřevěné prkénko osolíme z obou stran, popepříme-nejlépe pepřem přímo z mlýnku a potřeme směsí udělanou z olivového oleje, česneku, bazalky a pár kapek citronu. To je potom šťavnatá mňamka.

ODPOVĚDĚT
denca m. (sinkaninka) ID 408901 (11.5.2012, 10:21)
spravne taky mam rada takhle grilovane maso ,byli jsme se znamyma ti mneli nalozene do nejakych michanych smesi a my delal tak prirodne jaky vy .jejich se nejedlo :) ,brali si ho nesnezene domu a nase bylo fuc .on i ten mlynek s peprem tomu hodne prida :)))

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Minarikova) ID 78743 (11.5.2012, 10:35)
Můj to kdysi slyšel od nějakého kuchaře v rádiu. Že to nesmí být maso přímo z lednice. A nejlepší je to bez naložení. A dával tam právě tady tento recept na tu marinádu, olivový olej-já přidávám i normální, česnek, bazalka a citron. A fakt to má cosi do sebe, všichni chtějí jen to nenaložené.

ODPOVĚDĚT
Lucie L. (lhotacka) ID 165406 (11.5.2012, 9:35)
My teda nakládáme kučecí do majonézy a sůl. To je výtečná mňamka (Y)

ODPOVĚDĚT
Hana K. (Hanca1978) ID 285195 (11.5.2012, 9:34)
Zkuste tento recept zde z MMB: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=106851, je to sice na zapečenou krkovičku, ale dělali jsme i jako marinádu na grilování a bylo to moc dobré. Tímto děkuji mamince, která recept vložila. (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (Janula81) ID 92764, mimibazar.cz/janula81 (11.5.2012, 9:32)
Dávám, sul, pepr, gril.koření, sojovku, horčici, česnek, olej a necham 2 dny v lednici, k tomu omáčku ze zakysané smetany, čenek, zelené bylinky, sul a je to mnamka

ODPOVĚDĚT